XXI a. vaistas - dumbliai Spirulina platensis.

Vieni iš įdomiausių praėjusį penktadienį Klaipėdos universitete įvykusios respublikinės mokslinės konferencijos apie sveiką gyvenseną pranešimų buvo vilniečio, biomedicinos mokslų daktaro S. Kavaliausko ir kauniečio medicinos profesoriaus J. Brėdikio, kalbėjusių apie šiltųjų kraštų dumblių - Spirulina platensis - biologines savybes ir medicininę reikšmę. Pasaulyje vis labiau auga paklausa gydomųjų, kosmetologinių ir kt. produktų, gaminamų iš šio natūralaus biologiškai aktyvių medžiagų šaltinio. Netrukus ir Lietuvoje, kol kas vienintelėje iš Baltijos šalių, iš šių dumblių, užaugintų dirbtiniu būdu, bus pradėti gaminti ekologiškai švarūs maisto papildai.

Gydė Černobylio vaikus

Produktai, pagaminti iš dumblių Spirulina platensis, lietuviškai pavadintų plokščiąja vingrūne, vartojami 60 - yje šalių. Anot prof. Jurgio Brėdikio, šie dumbliai turi viską, kas būtina gyvybei palaikyti. Užtat preparatai iš dumblių plačiai panaudojami medicinoje ir sveikatos profilaktikoje. Nustatyta, jog Spirulina platensis efektyviai gerina sergančiųjų avitaminoze, įvairiomis hipoksijomis, onkologinėmis, širdies, kepenų bei inkstų ligomis, esant kraujagyslių patologijai, aterosklerozei, nusilpus imunitetui, sutrikus virškinimui ir kt. "Su maistu, ypač jūrinėmis žuvimis, į organizmą patenka nemažai sunkiųjų metalų, kurie neigiamai veikia kepenis, inkstus. Pastebėta, kad preparatai iš dumblių stiprina šiuos organus, padeda jiems apsivalyti, - sakė prof. J. Brėdikis. - Pačiam teko įsitikinti, kad dumbliai efektyvūs ir kardiologijoje: mažina kraujagyslių spazmus, o sergantiems išemine širdies liga, mažiau teko vartoti nitroglicerino. Be kita ko, dumbliai žymiai sušvelnina vartojamų stiprių vaistų poveikį organizmui. Svarbu tai, kad šie preparatai neturi šalutinio poveikio, nesukelia alerginių reakcijų."
Spirulina platensis preparatais buvo gydomi ir nuo Černobylio atominės elektrinės avarijos nukentėję vaikai, atsatant po radiologinio apšvitinimo sumažėjusį leukocitų kiekį kraujyje. Pasak prof. J. Brėdikio, šių dumblių preparatus naudinga profilaktiškai vartoti tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Jie stiprina imunitetą, apsaugo nuo streso. Spirulina platensis plačiai naudojami ir kosmetologijoje.

Dumblius augins laboratorijoje

Ekologijos institute Vilniuje įsikūrusios bendrovės "Viralba" mokslo ir technologijų direktorius S. Kavaliauskas sakė, jog bendrovė Spirulina platesis, kuris yra labai brangus, įsivežė iš Maskvos M. Lomonosovo universiteto, kur dumbliai auginami dirbtiniu būdu. "Esame su universitetu pasirašę bendradarbiavimo sutartį. Savo laboratorijoje mes taip pat auginsime dumblius ir tieksime ekologiškai švarią žaliavą maisto papildams gaminti. Jau esame gavę ir ekologiškai švarios produkcijos sertifikatą. Rinkoje yra didelė paklausa šių dumblių preparatų. Mūsų vaistinėse pardavinėjami atvežti iš Ukrainos, Kinijos, tačiau jie nėra ekologiškai švarūs, nes, pavyzdžiui, kiniečiai šiuos dumblius augina kartu su tręšiamais ryžiais", - sakė dr. S. Kavaliauskas.
"Viralba" generalinis direktorius Rimantas Lukšė sakė, jog iš lietuviškų dumblių pagaminti maisto papildai, miltelių ir tablečių pavidalu, bus gerokai pigesni negu įvežtiniai ir bus pardavinėjami maisto prekių parduotuvėse. Konferencijos metu vykusioje sveikos mitybos parodoje - mugėje buvo galima paragauti Spirulina platensis - žalios spalvos žvilgančių dumblių dribsnių, atvežtų iš M. Lomonosovo universiteto.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder