Vietoje tablečių ar cigaretės - muzikos terapija

Vietoje tablečių ar cigaretės - muzikos terapija

"Jeigu miesto savivaldybė ir miestas nerems miestelėnų sveikatingumo, tai bus priverstas remti laidojimo biuro veiklą", - dramatiškai kalbėjo docentas, kompozitorius, asociacijos Muzikos terapijos sveikatingumo centro vadovas Alvidas Remesa, į Klaipėdos miesto merą Vytautą Grubliauską kreipęsis su prašymu skirti pastatą šiam centrui uostamiestyje ir įsteigti bent tris etatus: psichoterapeuto, psichologo ir muziko.

Asociacijos Muzikos terapijos sveikatingumo centras, kaip visuomeninė pelno nesiekianti organizacija buvo įkurtas 2004 metais ir veikė  Druskininkuose, nes čia buvo didesnė dirva pasireikšti: sveikatingumo procedūroms duris atvėrę sanatorijos, SPA, reabilitacinės įstaigos. Šiuo metu ieškoma galimybių atrasti centrui vietą uostamiestyje, siekiant klaipėdiečius supažindinti su gilesniais gydomosios muzikos dėsniais, sveiku gyvenimo būdu ir laisvalaikiu.

Amerikos muzikos terapijos asociacijos profesionalų lygos narys A. Remesa pabrėžė, jog muzikos terapijos veiksnys yra laikomas būtinu, reikalingu ir plačiai propaguojamu Vakarų Europoje bei Amerikoje. Muzikos terapeutas yra parengęs programą, turi milžinišką rezonansinės muzikos fonoteką, domisi paskutinėmis muzikos naujienomis ir naujovėmis.

Savo paslaugas muzikos terapeutas pasiūlė daugumai miesto sveikatingumo įstaigų: psichikos sveikatos, priklausomybių bei dvasinės pagalbos jaunimui centrams ir panašioms įstaigoms Kretingoje bei Palangoje. Visur dialogas baigėsi skausminga aimana dėl etatų mažinimo ir pinigų stokos.

"Kad padarytume veiksmingą šią jau veikiančią ir turinčią savo įstatus asociaciją, derėtų tik skirti šiek tiek dėmesio: darbo vietų, patalpų, keleto etatų. Kadangi asociacija turi teisę vystyti savo finansinę ūkinę veiklą, be abejo, vėliau galėtų tapti savarankiška, teikdama žmonėms sveikatingumo dovanas", - sakė A. Remesa, pažymėdamas, kad asociacijos paslaugų spektras būtų labai didelis. Pasitarnautų žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, reabilitacijai, turintiems psichikos ir miego sutrikimų, kamuojamiems nerimo, baimių, nevilties, įtampos, žmonėms, turintiems negalią, taip pat padėtų įveikti priklausomybės ligas, žalingus įpročius.

A. Remesa nepaprastai didelį dėmesį skyrė darbui su moksleivių rizikos grupėmis: vyresniųjų klasių jaunuolius, kartą pabandžiusius narkotikų, muzikos terapijos pagalba pavyko sulaikyti nuo galimo priklausomybės vystymosi. Muzikos terapeutui teko dirbti ir Klaipėdos psichiatrijos ligoninėje, kur pasiekta gerų rezultatų gerinant pacientų dvasinę būseną ir gyvenimo kokybę. Parengta speciali programa metantiems rūkyti - apie 60 žmonių tai padarė per dvi savaites, vyriausiajam jų - 78 metai.  

Lietuvos sveikatingumo ministerija neakredituoja muzikos terapeutų, tad šie yra tarsi už įstatymo ribų, biudžetinėse įstaigose netgi nėra tokios specialybės darbuotojų, todėl jie įdarbinami kaip muzikos pedagogai, meno terapeutais. Antras veiksnys, ribojantis muzikos terapiją, yra tas, jog mūsų šalyje, priešingai nei kaimyninėse šalyse (Latvijoje, Rusijoje, Baltarusijoje), aukštosiose mokymo įstaigose neruošiami specialistai, todėl įstaigose daugiausiai dirba neprofesionalai.

"Atrodytų, vyrauja toks požiūris, jog muzikos terapija yra auditorijai uždėti plokštelę ir išeiti gerti kavos", - sakė A. Remesa, pastebėjęs, jog kai kuriose miesto gydymo įstaigose prigijo dailės, poezijos, darbo terapija, o muzika - tarsi atskalūnė.

Klaipėdos miesto meras V. Grubliauskas, pasiūlęs profesoriui nedramatizuoti situacijos ir netirštinti spalvų, leido sau makabriškai pajuokauti, kad ir praėjusiems visą muzikos terapijos sveikatingumo kursą ir netgi visiškai išgijusiems, kažkada laidojimo paslaugų prireiks.

Patebėta, jog Druskininkuose veikusio sveikatingumo muzikos terapijos centro veikla nebuvo remiama Savivaldybės, tad meras svarstys, kiek jo veikla galėtų būti "pasodrinta" Klaipėdos savivaldybės parama. Miestui įsteigti tris etatus būtų sudėtinga. Šiuo metu muzikos terapijos bazė ruošiama naujajame Klaipėdos Šv. Pranciškaus dvasinės paramos centre, tad galbūt profesorius rastų bendrą kalbą su vienuoliais - tai būtų optimali vieta tokiam "pilotiniam" projektui.

Arba kita miesto sveikatingumo įstaiga galėtų išplėsti paslaugų spektrą muzikos terapija. Miesto galva patikino neabejojantis muzikos terapijos nauda ir prasme, kaip ir apskritai - muzikos jėga ir galia, ir pasiūlė A. Remesai pateikti kreipimąsi, kurį, pasodrinęs savo įžvalgomis, žadėjo įteikti Sveikatos apsaugos ministrui, - esą laikas jam pamilti muziką ir pripažinti ją lygiaverte kitoms meno terapijos rūšims.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder