Tuberkuliozės diagnozė - per dvi valandas

Tuberkuliozės diagnozė - per dvi valandas

Norint sužinoti, ar serga tuberkulioze, nuo šiol Klaipėdos regiono gyventojams laukti bemaž nereikės - per dvi valandas bus galima ištirti, ar jo skrepliuose nėra tuberkuliozės mikobakterijų, o per 10 dienų gauti išsamią tų bakterijų ir jų atsparumo vaistams analizę.

Šiomis dienomis Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) Tuberkuliozės filialo mikrobiologijos laboratorijoje - tikra šventė. Čia, įdiegus du naujus mikobakterijų tyrimų aparatus, pasitikslinti diagnozę bus galima neįprastai greit.

"Mūsų mikrobiologinė laboratorija 2009 metais padarė daugiau nei 15 tūkst. skreplių pasėlių, kad rastų mikobakterijas; iki galutinio rezultato, kol mikobakterija pasėlyje užauga, praeina mažiausiai šešios savaitės. O paskui 2-3 savaites reikėdavo laukti, kol nustatomas atsparumas prieštuberkulioziniams vaistams", - papasakojo RKL vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Tuberkuliozės filialui Virginija Daukšienė.

Nuo šiol, ištyrus paciento skreplius naująja "GeneXpert" sistema, per dvi valandas galima sužinoti, ar juose yra tuberkuliozės bakterijų DNR. Jei yra - iškart gaunamas atsakymas, ar mikobakterijos, kuriomis žmogus užsikrėtęs, atsparios pagrindiniam antibiotikui, kuriuo tuberkuliozė gydoma, - rifampicinui.

"Tai labai aktualu tiek ligoniams, tiek gydytojams, nes nuo to priklauso, ar ligonį reikia izoliuoti, išvengiama netikslingo ir ilgo gydymo. Be to, jei mikobakterijos atsparios rifampicinui, yra 99 proc. tikimybė, kad jos atsparios ir kitam vaistui izoniazidui. Tad iškart galime skirti gydymą kitais antibiotikais",- sakė V. Daukšienė.

Tačiau šis ekspres atsakymas, gautas per dvi valandas, nėra pakankamas - reikalinga tiksliai žinoti, kuriems iš daugelio tuberkuliozės gydymui naudojamų vaistų mikobakterijos yra atsparios.

Tam tikslui ligoninė įsigijo naujausios kartos automatizuotą mėginių degustavimo ir jautrumo nustatymo sistemą "Bactec MGIT 320", kuriame per 10-14 dienų skystose terpėse išauginami bakterijų pasėliai, identifikuojama jų rūšis ir nustatomas atsparumas visiems prieštuberkulioziniams vaistams.


Greičiau gaunami rezultatai pagerina pacientų priežiūrą ir sumažina gydymo įstaigų išlaidas, taip pat sumažėja hospitalizacijos, įrangos susidėvėjimo ir personalo darbo sąnaudos.

Apie 0,5 mln. litų kainuojančios naujosios sistemos nupirktos iš RKL ir Valstybės investicijų fondo lėšų.

Pradėjus naudoti naująsias sistemas, nebus atsisakyta ir senųjų tyrimų būdų, kuriais bakterijų pasėliai užauga per du mėnesius.

"Tikslumas ir kokybė yra labai svarbūs mūsų darbe, todėl vieni duomenys turi būti nuolat patikslinami kitais būdais gautais duomenimis", - sakė medicinos biologė Greta Domaševičienė.

Gal laikas pasitikrinti?

RKL Tuberkuliozės filiale pasitikrinti, ar neserga šia pavojinga liga, gali kiekvienas, atėjęs su šeimos gydytojo siuntimu, nemokamai. Atliekama krūtinės ląstos rentgenograma ir ištiriami skrepliai, nes ligos pradžioje pakitimai rentgenogramose gali būti nežymūs ir nesukelti įtarimo.

Pasitikrinti dėl tuberkuliozės reikia, jei žmogų mažiausiai tris savaites vargina kosulys, neaukšta temperatūra, bendras silpnumas, sustiprėjęs prakaitavimas, nuovargis, pablogėjęs apetitas.

2009 metais Klaipėdoje buvo nustatyti 103 nauji tuberkulioze sergantys ligoniai, 2010 metais - 79.

Jau daugelį metų apie 70 proc. pacientų nustatoma užleista tuberkuliozės forma.

Statistika

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, 2008 metais tuberkulioze susirgo 9,4 mln. gyventojų, iš viso buvo 11,1 mln. sergančių. Mirė 1,8 mln.
Europos regione 2007 metais užregistruota 431 518 naujų tuberkuliozės atvejų, iš jų mirė 63 765. Kiekvieną valandą diagnozuojami 49 nauji atvejai ir 7 sergantys miršta. Iš 27 Europos Sąjungos šalių labiau nei Lietuvoje tuberkuliozė paplitusi tik Rumunijoje.
Lietuvoje daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze 2004 metais sirgo 318, 2009 metais - 322 ligoniai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder