Sveikuoliai siūlo sveikų vestuvių alternatyvą

Sveikuoliai siūlo sveikų vestuvių alternatyvą

Lūžtantys nuo mėsiškų valgių bei konditerijos gaminių stalai, alkoholio jūra - tai gražiausios gyvenimo šventės - vestuvių - realybė. Po jų - konsultacijos pas gydytoją ar net ligoninės palata. Tačiau vestuvės gali tapti dvasios, o ne kūno švente.

Jau šį savaitgalį, rugsėjo 24-26 dienomis, sveikų vestuvių alternatyvą pateiks Lietuvos sveikuoliai. Palangoje ir netoliese esančiame Žibininkų kaime šurmuliuos tradicinė sveiko maisto šventė. Šios, jau tradicinės, 19-osios, šventės tema - "Sveikos lietuviškos vestuvės".

"Sveiko maisto šventę rengiame kasmet paskutinį rugsėjo savaitgalį. Kiekvieną kartą šventėje būdavo koks nors naujas akcentas: "Stalas mano svečiui", "Vaikų stalas", "Salotų stalas" ir t. t. Šįkart demonstruosime, kokie patiekalai galėtų būti patiekiami per vestuves, kad po jų žmonės gerai jaustųsi, neskaudėtų galvos ar pilvai. Kartu vyks geriausios šeimininkės konkursas. Iš visų miestų suvažiuos sveikuolių klubai ir lenktyniaus, kieno stalas gražiausias, skaniausias, sveikiausias. Žinoma, svečiai galės įsigyti sveikų valgių receptų", - pasakojo Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis.

Šventės metu bus paminėtas ir Palangos sveikatos mokyklos 20-metis.

Beje, sveiko maisto šventėje bus ruošiamas tik vegetariškas maistas: nenaudojama mėsa, žuvis bei kiaušiniai, žinoma, ir - jokio alkoholio.

Sigita KRIAUČIŪNIENĖ, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė

Sveiko maisto šventės - bendraminčių susitikimas, kada galime pasijausti esą ne vieni. Juk sveikuolių klubai išsimėtę po miestus ir susiduriame su keistu požiūriu, esą sveikuoliai - ne tokie kaip visi, "paplaukę". Atvykęs į tokią šventę, pajunti galią, nes pamatai, kad mūsų yra daug, ir mes - tokie pat, tik kitaip į gyvenimą žiūrintys žmonės, ir visi laimingi. Be to, į šventę atvažiuoja daug naujų žmonių. Jie pamato mūsų užsidegimą, susipažįsta su mūsų vedliais ir idėjų skleidėjais, tai darančiais 20 metų, pasikeičia kontaktais. Jie pradeda galvoti ir keisti savo gyvenimą, nes mūsų rezultatas akivaizdus - tai sveiki, energingi žmonės.

Mano vestuvės - ištekėjau būdama 19 metų - buvo tradicinės. Vegetare tapau po ketverių metų. Kai neseniai pamačiau baltiškų vestuvių su senovės apeigomis nuotraukas, pagalvojau, kad tekėčiau antrą kartą. Tos vestuvės su apeigomis, su dvasia, giliai suvokiant, kas tuo metu vyksta dviejų žmonių gyvenimuose, jau populiarėja. Jos leidžia patirti žodžiais nenusakomą jausmą, kuris įprastose paviršutiniškose vestuvėse "užglušinamas" alkoholiu, trankia muzika, silkių ar mėsų valgiais. Nebūtinai vestuvių apeigos turi būti baltiškos - svarbiausia, kad tai būtų dvasios, o ne kūno šventė, kad išliktų prasmė ir giluma. O to padeda pasiekti sveikas maistas.

Ksavera VAIŠTARIENĖ, Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė

Per įprastas lietuviškas vestuves žmonės valgo labai nesveiką maistą ir po jų dažnai suserga. O dar žmonės raginami viską suvalgyti, išgerti, neleidžia svečiui pasirinkti. Buvo linksma, gera, prisigėrė, prisivalgė, o rytojaus dieną - didžiulis kraujospūdis, insultas ar infarktas. Per vestuves prisivalgyti už visą savaitę - negerai, nes maistą mes turime gauti reguliariai nedideliais kiekiais.

Bet istorija žino ir kitokių vestuvių pavyzdžių. Profesoriaus iš Maskvos Jurijaus Nikolajevo vestuvės buvo grynai vegetariškos, be saldumynų ir alkoholinių gėrimų. Jo vaikai ir anūkai savo vestuves taip pat šventė vegetariškai, be valgių, kurie apsunkina skrandį ir nieko gera neduoda. O blogiausia - kad tas vestuvių maistas - riebalų, baltymų ir angliavandenių koncentratas. O žmogui tinka tik produktai, kuriuose daug vandens - daržovės, vaisiai. Duonoje, pavyzdžiui, tik 48 proc. vandens, tad jos reikia su saiku valgyti. Mėsa virdama atiduoda, o ne pritraukia vandenį, košė - pritraukia.

Iš daržovių galima puikių valgių vestuvių stalui padaryti. Pavyzdžiui, balandėlius - į kopūsto lapą ar ledinės salotos lapą įvynioti ryžių su morkomis įdarą. Puikus patiekalas.

Gerti per vestuves galima būtų girą, spanguolių, avižinius kisielius. O alus negerai - moterys dar galėtų kokią stiklinę naminio alaus išgerti, nes apyniuose yra moteriškų hormonų. O vyrams alus yra tragedija -sunaikina visą jų potenciją.

Švietimo apie sveiką mitybą Lietuvoje nėra jokio. Kai klausau apie tai laidų per televiziją, plaukai šiaušiasi ant galvos, nes viskas atvirkščiai kalbama, ką turėtų kalbėti specialistai.

Vladas VITKAUSKAS, alpinistas, Sveikuolių sąjungos narys

Jaunystėje atkentėjau daug nesveikų vestuvių. Dabar turiu laikyti įtempęs savo gyvenimo, režimo vadeles. Tokios vestuvės - didelis absurdas, lėta savižudybė ir net nuodėmė. Jose pažeidžiamas mažiausiai vienas iš 10 Dievo įsakymų. Už tai paskui susimokame, niekas nepraeina be pėdsakų. Džiaugiuosi, kad sveiko maisto šventėje žmonėms bus pasiūlyta sveikų vestuvių alternatyva.

Kodėl tapau sveikuoliu? Dauguma sveikuolių kažkada buvo nesveikuoliai.Taip ir aš. Sunku buvo pasidarę gyventi - diegliai, sąnariai, galva. Tais laikais apie sveikuolius informacijos nebuvo, sykį atsitiktinai patekęs į kalnus atsigavau, grįžus - vėl tas pats, bet supratau, kad dar galiu jaustis sveikas. Ir pradėjau ieškoti. Vos ne 15 metų prireikė, kol susigaudžiau, ko turiu nedaryti ir ką daryti, kad normaliau jausčiausi, kad sau padėčiau.
Stengiuosi valgyti tai, kas natūralu, kas neperdirbta. Svarbiausia sau nekenkti. Nenatūralių produktų - cukraus, konditerijos gaminių, rafinuotų, marinuotų gaminių, šokoladų, saldumynų, acto, majonezo - nevalgau, nes visa tai yra nuodai. Seniai gyvenu be mėsos, bet ne dėl to, kad vadinčiausi vegetaru, o kad privalgęs jos apsnūstu, aptingstu, o vėliau tai pasireiškia sąnariuose, kraujagyslėse, galvoje. Kas turi tiek sveikatos, kad gali ją valgyt ir gerai jaustis, tai tegu valgo bent natūralią, kuo mažiau perdirbtą mėsą. Tai būtų mažesnė blogybė negu visi konditerijos skanumynai, saldumynai. Įsitikinau tuo, nes pats patyriau ir išbandžiau kopdamas į aukščiausias žemynų viršūnes, kur net atliekamas kąsnis gali būti vos ne mirtinas krūvis organizmui. Kas tikra, kas netikra - iš karto ten tau atsiliepia. Jei susergu sloga - žinau, kad ne dėl skersvėjo, o kad organizmas perkrautas visokiomis atliekomis, nuodais iš mūsų maisto, o skersvėjis tik parodė priežastį. Žinoma, svarbūs ir kiti faktoriai - fizinis krūvis, pervargimas, oras, kuriuo kvėpuojame, vanduo, kurį geriame. O svarbiausia - kokios mūsų mintys, nusiteikimas, vertybės. Svarbu ir judėti. Be elementarios mankštelės, be šalto vandens savo ryto neįsivaizduoju.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder