Sveikas stuburas - sveiko kūno pamatas

Sveikas stuburas - sveiko kūno pamatas

Daugumos žmonių stuburas jau taip iškraipytas, kad jiems pašalinti reikia kantrybės ir laiko. Žmogus privalo išsiugdyti įprotį būti sveikas, privalo suprasti esąs savo kūno šeimininkas.

Kad stuburas būtų sveikas, turime miegoti ant kieto čiužinio ir daryti fizinius pratimus. Kodėl turime miegoti kietai? Miegant raumenys atsipalaiduoja arba nevalingai pasitempia. Naktiniams judesiams reikia nedaug energijos, todėl miegas labiausiai ir tinka stuburui atsigauti. Čiužinys turi būti tokio kietumo, kokį tik pakenčiame, kad netrukdytų miegoti. Gulėti reikia išsitiesus ant nugaros, rankos palei liemenį, kojos pečių plote. Tada kūnas ir raumenys atsipalaiduoja. Slanksteliai, galėję per visą dieną išnirti, lengvai sugrįžta į savo vietas.

Tuomet širdis būna apkrauta mažiausiai, tad kraują varinėja lengvai, pagerėja kraujotaka. O tada palengvėja kepenų darbas, pasišalina daugiau toksinų iš organizmo. Gerai veikiančios kepenys pagerina medžiagų apykaitą. Mokslo įrodyta, kad jei krūtinės slanksteliai nuo trečiojo iki dvidešimtojo išsidėsto tolygiai horizontaliai, kepenys dirba efektyviai. O štai miegantiems ant minkšto čiužinio slanksteliai sudaro linkius ir gerokai slopina kepenų veiklą.

Taip pat reikia miegoti ant kietesnės pagalvės. Kodėl? Kieta pagalvė palaiko normalią nosies pertvaros padėtį. Kiekvienas žinome, kad nualpus, praradus sąmonę prikišama pauostyti amoniaku įmirkytos vatos. Nosies pertvara atsakinga už mūsų kūno organų fiziologinę pusiausvyrą. Todėl lengvai kvėpuoti per abi šnerves labai svarbu, kad normaliai funkcionuotų visas organizmas Be to, per šnerves įtraukiamas oras pašildomas, apvalomas dezinfekuojamas. O kada miegame ant minkštų ir didelių pagalvių, stuburas išsiriečia ir todėl pradedame kvėpuoti pro burną. Bakterijos pro ją patenka į visą organizmą. Apninka sloga, gerklės, bronchų, plaučių ligos.

Profilaktika – geriausia priemonė išvengti rūpesčių dėl stuburo.

Taisyklės, kurios padės mūsų stuburui išlikti sveikam

Reikia visą laiką save stebėti, kad vaikščiotume, stovėtume, sėdėtume tiesūs, įtrauktu pilvu, tiesiais pečiais, šiek tiek atlošta galva.

Sėdint nedera dėti kojos ant kojos, nes po keliais yra dvi didelės arterijos; jas užspaudus sutrinka kraujotaka, o su amžium pradės skaudėti stuburą bei kojų raumenis, išsiplės venos, kils kojų kraujagyslių ligos.


Nekelkite sunkenybių išsitiesę – stuburą apkrausite mažiau, jei sulenksite kelius.

Stiprinkite pilvo raumenis – jie dvidešimt procentų sumažins apkrovimą.

Sunkų daiktą neškite abiem rankomis.

Pirmas pratimų kompleksas

Nubudę pasirąžykite.

Gulint ant nugaros reikia iš visų jėgų pakaušiu paspausti pagalvę. Paspausti ir pailsėti. Kartoti dešimt kartų.

Paskui pasidėti pagalvę ant krūtinės ir ją apsikabinus smarkiai spausti, po to pailsėti. Kartoti dešimt kartų.

Pasidėti pagalvę tarp kojų ir smarkiai spausti keliu, po to ilsėtis. Kartoti dešimt kartų.

Kadangi pratimai daromi gulint, širdies raumuo apkraunamas minimaliai, todėl gali juos atlikti ir senas, ir jaunas.

Antrasis pratimų kompleksas

Šie pratimai koreguoja raumenų, nervų, vidaus organų ir kraujagyslių darbą, normalizuoja ir virškinimo sistemų veiklą, gerindami protinius sugebėjimus. Ypač tinka asmenims, kurie intensyviai dirba ir gyvena.

Atsisėskite ant kėdės, kojos šiek tiek atkištos į priekį, plaštakos ant kelių, pečius iškelti aukštyn ir vėl nuleisti. Kartojame dešimt kartų.

Ta pačia poza pasukti galvą į dešinę, į kairę – po dešimt kartų į abi puses.

Paskui lenkti galvą į priekį ir atgal, irgi po dešimt kartų.

Ištiesti rankas į priekį horizontaliai ir pasukti galvą į dešinę ir į kairę po dešimt kartų.

Uždėkite rankas ant pečių stačiu kampu ir lenkite atgal,o smakrą atkiškite į priekį ir aukštyn. Pakartokite dešimt kartų.

Rūpinkitės savo stuburu, išmėginkite jogos pratimus, meditaciją, jogos nidros praktikas, pasidarykite masažų procedūras, reguliariai lankykite pirtį ir būkite sveiki.

Ligita Valenčienė, provizorė

www.vlmedicina.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder