Šeimos gydytojas: misija sunki, bet įmanoma

Šeimos gydytojas: misija sunki, bet įmanoma

"Svajoju apie tokią dieną, kai su pacientu galėsiu ne tik apie ligas, bet ir apie gyvenimą neskubėdama pasikalbėti", - sako UAB "Mano šeimos gydytojas" šeimos gydytoja Vilija Davolytė. Šiandien - pokalbis su gydytoja, kuri laimėjo "Vakarų ekspreso" surengtą nuoširdžiausiojo mediko konkursą, surinkusi per 5000 balsų.

Kaip pasirinkote šią profesiją?

Dar studijuodama Vilniaus universitete iš pradžių galvojau apie ginekologiją, tačiau vėliau pasirinkau šeimos mediciną. Ir štai jau daugiau kaip 10 metų esu šeimos gydytoja. Šiuo metu dirbu privačiame kabinete Klaipėdoje ir Kretingalės ambulatorijoje, tad važinėju į Kretingalę, Girkalius. Nesigailiu pasirinkusi šią specialybę. Įdomu bendrauti su šeimomis, prižiūrėti besilaukiančias moteris, gydyti vaikus ir senelius. Kai pažįsti visą šeimą, psichologiškai lengviau ir pacientui, ir gydytojui. Nereikia ilgai pasakoti apie sveikatos problemas, nes jau iš pusės žodžio aišku, apie ką eina kalba. Dažnai žmonėms ne tiek vaistų reikia, kiek gydytojo dėmesio. Stengiuosi su pacientais kuo daugiau bendrauti, nuoširdžiai pasikalbėti, bet kai yra reikalas, būnu griežta ir reikli, be "lyrinių nukrypimų".

Kas sunkiausia šeimos gydytojo darbe?

Sudėtinga realizuoti šeimos gydytojo misiją, kai kasdien, užuot skyrus daugiau laiko pacientui, jo sveikatos profilaktikai - ne tik ligoms, esame priversti įveikti šūsnis popierių. Svajoju apie tokią dieną, kai su pacientu galėsiu ne tik apie ligas, bet ir apie gyvenimą neskubėdama pasikalbėti. Siuntimų pas specialistus, receptų, specialiųjų poreikių nustatymo ir kitų dokumentų rašymo darbai atima labai daug brangaus laiko, kurį būtų galima skirti sveikatos profilaktikai, sveikatinimo programų kontrolei. Pavyzdžiui, lėtine liga sergančiam pacientui kaskart reikia išrašinėti siuntimą pas specialistą, nors toks pacientas, kurio ligos diagnozė aiški metų metus, galėtų juk konsultacijai kreiptis tiesiogiai. Ir tokių taisytinų dalykų mūsų darbe yra ne vienas.

Ar didėja gyventojų sergamumas?

Bendras sergamumas nėra išaugęs, bet padaugėjo kai kurių ligų. Pavyzdžiui, psichosomatinių ligų, depresijų, cukrinio diabeto, ligų dėl nutukimo. Pastaraisiais metais žmonės labiau domisi savo sveikata, bijo susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis, todėl daugelis stengiasi nuodugniai išsitirti savo sveikatą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder