Respublikinė Klaipėdos ligoninė jubiliejų pasitiko išgražėjusi

Respublikinė Klaipėdos ligoninė jubiliejų pasitiko išgražėjusi

Birželį Respublikinei Klaipėdos ligoninei sukanka 80 metų. Anuomet Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos iniciatyva pastatytos ligoninės uždavinys buvo pagerinti ir padaryti prieinamesnę medicinos pagalbą krašto ir Žemaitijos gyventojams. Šiandien ši gydymo įstaiga - moderniausia ligoninė, teikianti daugiaprofilines stacionarines ir ambulatorines, skubias ir planines sveikatos priežiūros paslaugas ne tik Vakarų, bet ir Šiaurės Lietuvos gyventojams.

RENOVACIJA I. Renovuotas Psichiatrijos filialo pastatas Baltikalnio g. 4/Bangų g. 6 a, kuriame yra įsikūrę Gerontopsichiatrijos ir Moterų psichiatrijos skyriai.

Daugiau kaip dešimtmetį Respublikinė Klaipėdos ligoninė dalyvavo įstaigų ir paslaugų restruktūrizacijos procese, kurio metu vadovavosi Sveikatos apsaugos ministerijos nubrėžtomis nacionalinės sveikatos priežiūros strategijos gairėmis: plėsti stacionarinių paslaugų spektrą, orientuotis į dienos stacionarų kūrimą, dienos chirurgijos ir ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų skatinimą. [CITATA]

Ypač aktyvus buvo 2000 - 2008 metų restruktūrizacijos laikotarpis. Šiame periode buvo sėkmingai restruktūrizuotos Klaipėdos odos ir veneros ligų, Psichiatrijos bei Skuodo ligoninės, kurios tapo Respublikinės Klaipėdos ligoninės padaliniais ir filialais.

Investiciniai projektai - sėkmingi

Restruktūrizacijos metu ligoninei teko perimti nemažai pastatų, kuriuos reikėjo kuo greičiau renovuoti, nes jie nebeatitiko šiuolaikinių reikalavimų, keliamų gydymo įstaigoms.

VERTYBĖ. Puodžių gatvėje atstatytas vertingas kultūros paveldo objektas, XIX amžiuje statytas pirklio namas, kuriame pokario metu veikė kareivių ligoninė. Rekonstravus šį pastatą jame įsikūrė Psichikos krizių centras.

2008-2012 metais įstaigoje įgyvendinti 9 projektai, finansuojami Europos Sąjungos (ES) paramos lėšomis, skirti sveikatos priežiūros infrastruktūros, paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimui. Bendra projektų vertė - daugiau kaip 31 mln. Lt.

Realizuodama visus infrastruktūros gerinimo projektus, kurie buvo pradėti, tęsiami arba baigti 2012 metais, įstaiga prisidėjo savo lėšomis daugiau kaip 7,2 mln. Lt.

Turbūt klaipėdiečiai dar nepamiršo, kokie apšepę ir nejaukūs atrodė Psichiatrijos ligoninės pastatai Bangų gatvėje.

Nueikite ten pasižvalgyti dabar - ligoninės erdvus kiemas iš tolo šviečia atnaujintais, šviesiais pastatais, ant kurių langų nematyti jokių grotų...

Neatpažįstamai pasikeitė ne tik pacientų gydymosi ir personalo darbo sąlygos, bet ir išgražėjo buvęs apleistas Klaipėdos senamiesčio kampelis.

SUKAKTIS. Ligoninės 80 - mečio sukakčiai pažymėti fojė pakabinta atminimo lenta Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkui daktarui Rokui Šliūpui, kurio dėka Klaipėdoje 1933 metų birželį duris atvėrė šiuo metu Respublikinė Klaipėdos ligoninė - seniausia ligoninė uostamiestyje.

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojo medicininių paslaugų plėtrai Mindaugo Kundroto, vien Psichiatrijos filiale buvo įgyvendinti 5 projektai, kurių bendra vertė - per 9 mln. litų.


"Sėkmingai įgyvendinus Sveikatos apsaugos ministerijos investicinius projektus, finansuojamus ES lėšomis, buvo renovuoti Psichiatrijos filialo korpusai, įrengtos šiuolaikinius higieninius ir saugos reikalavimus atitinkančios psichiatrinių skyrių patalpos, įsigyta moderni medicininė įranga.

Dėl pastatų ir patalpų renovacijos darbų, darbo organizavimo pokyčių, paslaugų restruktūrizacijos, pagerėjo paslaugų kokybė ir prieinamumas.

Čia teikiamas visas psichiatrijos paslaugų spektras. Dėl reorganizacijos ypač išaugo dienos stacionaro, kuriame vienu metu gali gydytis iki 60 pacientų, paslaugų apimtys. Dienos stacionare priimami pacientai, kuriems reikalingas palaikomasis medikamentinis ir psichoterapinis gydymas, aktyvi bendruomenės ir socioterapija, užimtumo terapija.

Paslaugas teikia specialistų komanda: psichiatrai, psichoterapeutai, psichikos sveikatos slaugytojos, socialiniai darbuotojai, ergoterapeutai, meno ir muzikos terapijos specialistai",- sakė M. Kundrotas.

Išplėtė gydymosi galimybes

Respublikinės Klaipėdos ligoninės sėkmingų investicinių projektų dėka buvo atgaivintas dar vienas senamiesčio kampelis - pastatų kompleksas Bokštų/Puodžių gatvėje. Iki restruktūrizacijos dalyje patalpų veikė buvusios Psichiatrijos ligoninės padaliniai, kita dalis pastatų buvo apleisti ir nenaudojami.

SUKAKTIS. Ligoninės 80 - mečio sukakčiai pažymėti fojė pakabinta atminimo lenta Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkui daktarui Rokui Šliūpui, kurio dėka Klaipėdoje 1933 metų birželį duris atvėrė šiuo metu Respublikinė Klaipėdos ligoninė - seniausia ligoninė uostamiestyje.

Anot M. Kundroto, panaudojant ES paramos projektų bei įstaigos lėšas, pastatų išorė ir vidaus patalpos buvo pradėtos rekonstruoti etapais. Viename iš pastatų įkurtas diferencijuotos kompleksinės psichiatrinės pagalbos vaikams ir šeimai skyrius, kuriame įrengtos šviesios palatos, gimnastikos ir žaidimų, mokymo ir kompiuterių, laisvalaikio salės, sutvarkytas vidaus kiemelis.

Iki šiol Puodžių gatvėje apleistas stovėjo vertingas kultūros paveldo objektas, XIX amžiuje statytas pirklio namas, kuriame pokario metu veikė kareivių ligoninė. Rekonstravus šį pastatą jame įsikūrė Krizių intervencijos centras.

RENOVACIJA II. Renovuotas Psichiatrijos filialo pastatas Baltikalnio g.4/Bangų g.6 a. Lame yra įsikūrusi filialo administracija ir Vyrų psichiatrijos skyrius.

Dar vienas investicinis projektas Bokštų gatvėje - tai Dienos chirurgijos centro įkūrimas, šiuo metu vykdomas. Įkūrus šį centrą, atsiras galimybė didinti dienos chirurgijos paslaugų apimtis, jų kokybę bei prieinamumą.

Per restruktūrizacijos dešimtmetį buvo renovuojami ne tik naujieji ligoninės filialai, plečiamos paslaugos, bet atnaujinti ir pačios ligoninės skyriai bei poliklinikos, modernizuojamos ligų diagnostikos ir gydymo technologijos bei įranga. Rekonstruoti ir atnaujinti pastatai prisideda prie Klaipėdos miesto urbanistikos ir aplinkos tvarkymo skatinimo.

"Džiaugiamės, jog dirbdami darnioje vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko vadovaujamoje komandoje per tą laiką sugebėjome sukurti išties modernią ligoninę: patogias sąlygas pacientams ištirti, gydyti, o specialistams - dirbti.

Gydytojai ir slaugytojos stengiasi, kad kiekvienam į ligoninę besikreipiančiam žmogui būtų suteikta aukščiausios kokybės medicinos pagalba. Ne kam kitam, o žmonėms, jų gydymui skirti visi mūsų projektai, statybos, renovacijos", - sakė M. Kundrotas.


Ligoninei - 80 metų

Birželį sukanka sukanka 80 metų, kuomet Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininko daktaro Roko Šliūpo iniciatyva 1933 metais Klaipėdoje buvo atidaryta gerai įrengta ligoninė.

AKCENTAI. Jaukiai sutvarkyti Respublikinės Klaipėdos ligoninės kiemeliai ir aplinka, kurią puošia skulptoriaus Algirdo Boso darbai.  

Seniausioji uostamiesčio ligoninė pergyveno įvairius laikus ir net buvo atsidūrusi ant uždarymo slenksčio.

Tačiau situacija ėmė gerėti įstaigai pradėjus vadovauti vyriausiajam gydytojui Romaldui Sakalauskui.

Per tą kelioliką metų nuveikta išties daug, o labiausiai, anot paties įstaigos vadovo, džiugina pacientų pripažinimas.

"Praėjęs laikas išties buvo sudėtingas ir įtemptas, visam kolektyvui teko daug ir įtemptai dirbti. Tačiau stengtis išties buvo verta: esame valstybinio lygio, konkurencinga gydymo įstaiga, kurią mielai renkasi pacientai gydytis, o aukštos kvalifikacijos specialistai - dirbti",- sakė R. Sakalauskas.

RENOVACIJA III. Dar vienas iš pagrindų atnaujintas Psichiatrijos filialo pastatas Baltikalnio g.4/Bangų g. 6 a. Jame veikia Ūmios psichiatrijos skyrius.

Ir šiuo metu ligoninėje vyksta statybos - kyla naujas korpusas, kuris, pasak vyriausiojo gydytojo, turėtų atsidaryti kitų metų pradžioje. "Atidarę naują korpusą, galutinai užbaigsime struktūrinius pertvarkymus, paslaugų ir patalpų išdėstymą, ir sutelksime visą dėmesį dar didesnei paslaugų kokybei, sieksime dar geresnių diagnostinių ir gydymo rezultatų", - ateities planais pasidalijo R. Sakalauskas.

Tačiau, anot jo, dar svarbiau medikų darbe yra atjauta, žmogiškumas, humanizmas.

"Kančios valandą visada reikia kūno ir sielos gydytojo, išgyventi padedančio slaugytojo. Gydo tabletės, chirurgo skalpelis ir geras žodis, kylantis iš mylinčio žmogaus širdies, iš giliųjų žmogiškumo versmių. Šiame skubėjimo ir technologijų amžiuje niekuo nepakeičiamas nuoširdumas, atjauta, buvimas kartu skausmo valandą.

SĖKMĖ. Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas: "Esame valstybinio lygio, konkurencinga gydymo įstaiga, kurią mielai renkasi pacientai gydytis, o aukštos kvalifikacijos specialistai - dirbti".

Stenkimės kurstyti savyje žmogiškumo ugnelę, kad visiems šalia mūsų būtų lengviau, kad mūsų veidai spinduliuotų ramybę, o mūsų žodžiai įkvėptų vilties ir stiprintų sielos ir kūno jėgas", - ligoninės 80- mečio proga pacientams ir savo kolektyvui tokius žodžius perduoda vyriausiasis gydytojas R. Sakalauskas.

Informacija

Respublikinė Klaipėdos ligoninė:
24 klinikiniai skyriai;
925 lovos;
1250 darbuotojų, iš jų 210 gydytojų, 504 slaugytojos.
Teikiamos aukščiausio lygio chirurginių bei terapinių profilių paslaugos;
Per metus gydoma apie 28 tūkst. pacientų, atliekama 12 tūkst. operacijų, suteikiama 380 tūkst. ambulatorinių konsultacijų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder