Regos centrai - mokyklų pagalbininkai

Regos centrai - mokyklų pagalbininkai

Neseniai Klaipėdoje susirinkę tiflopedagogai dalyvavo bendrame Lietuvos ir Olandijos specialistų, dirbančių su sutrikusios regos vaikais projekte "Ankstyvoji intervencija ir ankstyvasis inkliuzinis ugdymas. Aitvaras".

Šiame projekte dalyvauja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras, Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras,

Klaipėdos regos ugdymo centras, Panevėžio regos centras "Linelis", Šiaulių Petro Avižonio regos centras, "Vizio" (Olandija). Projekto metu vyks seminarai ir mokymai, siekiant kokybiško vaikų su regos sutrikimais ugdymo namuose ir bendrojo lavinimo įstaigose. Tikimasi, jog šio projekto metu specialistai, dirbantys su aklais ir silpnaregiais vaikais, įgis daugiau žinių, reikalingų darbui, visuomenė gaus daugiau informacijos apie vizituojančius - keliaujančius mokytojus ir jų darbo specifiką, tėvai, ikimokyklinių įstaigų ir bendrojo lavinimo mokyklų pedagogai žinos, kur kreiptis pagalbos.

Pirmojo seminaro, vykusio Klaipėdoje metu, lektorės Sylvia Buit ir Marieke Hartman iš Olandijos paskatino Lietuvoje dirbančius tiflopedagogus pasidalinti darbo patirtimi. Taip sužinojom, kad Klaipėdoje susirinkę 25 tiflopedagogai ir kiti su sutrikusios regos vaikais dirbantys specialistai, atvykę iš skirtingų ugdymo įstaigų, dirba tokiais pat metodais ir būdais, vedami to paties svarbiausio tikslo - kaip kuo geriau padėti integruotai ugdomam silpnaregiui ar aklam vaikui ir jį mokantiems pedagogams bei jo tėvams. Panašiai dirba ir Olandijos centro "Vizio" specialistai. Skirtumas tik toks, kad Olandijoje labai gerai sutvarkyta informavimo sistema ir ten dirbantys specialistai operatyviai gauna informaciją apie visus aklus ir silpnaregius vaikus bei suaugusius neregius.

Visą savaitę vyko pirmieji projekto mokymai "Vizituojantis mokytojas bendrojo lavinimo mokykloje". Jau kelerius metus tiflopedagogai dirba šį svarbų ir labai reikalingą, bet mažai žinomą darbą. Didieji aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrai konsultuoja, teikia informaciją visoms bendro lavinimo mokykloms, turinčioms integruotai besimokančių, regos sutrikimą turinčių mokinių. Deja, tiflopedagogai kartais susiduria su finansavimo bei informacijos gavimo problemomis. Pavyzdžiui, kokiame nors mažame miestelyje regos negalią turinčio mokinuko mokytojos nepasiekia taip reikalinga informacija ir tiflopedagogo patarimai. Daugiau informacijos apie šį projektą www.aitvaras.org.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder