Priklausomybė nuo tabako įgyjama mokykliniame amžiuje, teigia medikai

Priklausomybė nuo tabako įgyjama mokykliniame amžiuje, teigia medikai

Lietuvoje didėjantis rūkančių moterų, merginų ir nepilnamečių skaičius kelia didelį nerimą medikams. Teigiama, kad net 80 proc. rūkančiųjų šią priklausomybę įgyja būdami nepilnamečiais.

Minint Pasaulinę dieną be tabako, šįmet siekiama atkreipti dėmesį į pražūtingą tabako reklamos poveikį. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasdien nuo rūkymo sukeltų ligų pasaulyje miršta dešimt tūkstančių žmonių, o per metus - 3,5 mln. Skaičiuojama, kad tabako pramonėje pasaulyje dirba 40 mln. žmonių.

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje užpernai nuo rūkymo sukeltų piktybinių auglių mirė 1645 žmonės, iš jų 84 proc. vyrų. Pernai Lietuvoje realizuota per 55,6 tūkst. kilogramų tabako žaliavos, 11 tūkst. kg daugiau negu užpernai. Šie skaičiai paskelbti trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

Lietuvos širdies asociacijos prezidentė kardiologė prof. Žaneta Petrulionienė apeliuoja į rūkančiųjų, ypač moterų, savimonę - joms rūkymo sukeltas neigiamas poveikis sveikatai yra dvigubai didesnis negu vyrams. "Ypač žaloja rūkymas kraujagysles, kai jis dera su kitais rizikos veiksniais - aukštu kraujospūdžiu, padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, stresu, nutukimu. Tokie žmonės yra labai didelės rizikos susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis - miokardo infarktu ir insultu - grupėje. Noriu pabrėžti, kad metus rūkyti gana greitai mažėja infarkto ir insulto rizika - per metus sumažėja perpus, tačiau prireikia dvejų trejų metų, kad rizika sumažėtų iki nerūkančiųjų lygio", - sako kardiologė.

Ji pastebi labai plintantį rūkymą tarp Lietuvos mergaičių ir merginų, taip pat tendenciją infarktams ir insultams jaunėti. "Jeigu žmogus pradeda rūkyti jaunystėje, priklausomybė išsivysto labai stipri, net prilyginama priklausomybei silpnesniems narkotikams, ir vėliau būna labai sunku mesti rūkyti. Ypač nukenčia rūkančios moterys, nes jos praranda estrogenų apsauginį poveikį, visos organizmo kraujagyslės tampa sergančios, ypač dažni miokardo infarktai dėl kraujagyslių trombozės (užsikimšimo). Rūkymas padidina staigios mirties riziką", - kalbėjo prof. Ž. Petrulionienė.

Medikai pabrėžia, kad dabar plintantis stiprių cigarečių keitimas silpnesnėmis, plonomis, mėtinėmis yra saviapgaulė - organizmas vis tiek išsireikalauja jam priprasto nikotino kiekio.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos tyrimų instituto direktorius doc. Aurelijus Veryga teigia, kad akcentuoti tabako reklamos eliminavimą yra gyvybiškai svarbu. "Valstybė ir nevyriausybinės organizacijos šviečia visuomenę, skatina nerūkymą, tačiau jos niekada neprilygs rūkalų gamintojams, skiriantiems milžiniškas lėšas tabako reklamai", - teigia A. Veryga. Jo žiniomis, Airija turėtų netrukus tapti antrąja šalimi po Australijos, kuri įsives bendrinę tabako gaminių pakuotę, iš kurios bus visiškai eliminuotas gamintojo kuriamas patrauklus dizainas ir liks tik gaminio pavadinimas.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad Lietuvai labai negražu likti dvidešimt antroje vietoje iš dvidešimt septynių Europos Sąjungos šalių pagal tabako kontrolės indekso monitoringą, ypač vartotojų informavimo srityje. "Dėsim visas pastangas, kad visas sveikatos ir informacijos sektorius pasitemptų ir minėtas indeksas šiais ir kitais metais keistųsi", - žadėjo ministras.

Taip pat Seime kalbama apie Tabako kontrolės įstatymo pataisas ir baudų tėvams už jų vaikų rūkymą didinimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder