Pavasariu džiaukitės atsargiai

Pavasariu džiaukitės atsargiai

Pagaliau sulaukėme pavasario ir šiltų saulės spindulių. Skubame jais mėgautis, tačiau girdime medikų įspėjimus, kad kaina, kurią žmonės moka už įdegusią odą - pirmalaikis odos senėjimas, pigmentinės dėmės ir net odos vėžys, o saulės spinduliai ypač apgaulingi po žiemos, kai organizmas nuo jų atpratęs ir nusilpęs.

- Ar tiesa, kad taip ilgai laukta saulės šiluma ir jos spinduliais nereikia skubėti piktnaudžiauti? - „Respublika“ teiravosi Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentės gydytojos dermatologės doc.dr.Matildos BYLAITĖS.

- Saulė mums reikalinga - ji stimuliuoja mūsų organizmą, gerina nuotaiką. Tačiau dar praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo pradėta skelbti informacija apie žalingą saulės spindulių poveikį odai. 2009 m. Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino teiginius, kad vienas didžiausių kancerogenų yra ultravioletiniai spinduliai (UV), o saulė, kaip žinome, ir yra jų šaltinis, su kuriuo nori nenori visiems tenka susidurti. Vadinasi, saulė - pats didžiausias odos vėžio išsivystymo rizikos faktorius.

UV spinduliai skatina organizmo ląstelių genetinę medžiagą kisti. Kol žmogus jaunas, sveikas, ta medžiaga atsinaujina. Vėliau apsauginės sistemos silpsta. Negana to, pastaruoju metu smarkiai kinta mūsų žmonių gyvenimo būdas, didėja galimybės - daugelis vyksta į šiltesnius kraštus pailsėti. Anksčiau Lietuvoje saulėje būdavome tik vasaros metu, o dabar tai įmanoma visus metus. Tad ir UV spindulių žmonės gauna gerokai daugiau. O ir saulės intensyvumas pastaruoju metu gerokai stipresnis - anksčiau galėjai vos ne visą dieną saulėje pragulėti, dabar vos kelias valandas praleidęs tiesioginiuose saulės spinduliuose žmogus smarkiai nudega odą. Negana to, apklausų rezultatai rodo, kad Lietuvoje tik trečdalis žmonių teisingai naudoja apsauginius kremus ar apskritai juos naudoja.

- Ar UV spindulių nudeginta oda ir yra viena iš dažniausių odos vėžio priežasčių?

- Visų odos vėžių išsivystymui įtakos turi UV spinduliai. Nemelanominių vėžių grupei - ilgalaikis, akumuliacinis saulės poveikis: kuo daugiau UV spindulių žmogus gauna, tuo daugiau darinių gali išsivystyti. Melanomos atsiradimą skatina stiprus UV spindulių poveikis, kai oda nudega iki raudonumo, pūslių, ypač jauname amžiuje. Melanoma - agresyviausias odos vėžys, kuris gali pasireikšti net akių dugne ar vidaus organuose, nors dažniausiai išsivysto odoje. Pasiguosti galime nebent tuo, kad net ir melanoma, jei ji anksti diagnozuojama, gali būti sėkmingai pagydoma.

- Tačiau ne vienas žmogus pasakytų - deginuosi saulėje kiekvienais metais, tačiau odos vėžiu nesergu. Kam labiausiai gresia odos vėžys?

- Odos vėžys dažniausiai vystosi vyresniems nei 50 metų žmonėms. Labiau juo rizikuoja susirgti šviesios odos ar greitai nudegantys saulėje žmonės, tie, kurie vaikystėje buvo smarkiai nudegę saulėje ar praleidžia daug laiko veikiami tiesioginių saulės spindulių. Labiau rizikuoja ir daug - daugiau nei 50 - apgamų turintys žmonės. Nemenką vaidmenį vaidina ir paveldimumas, tad atsargesni turėtų būti tie, kurių šeimoje buvo sergančių kokia nors odos vėžio forma.

- Gegužės 13 d. jau šeštą kartą organizuojate akciją - Euromelanomos dieną. Ar iš to yra kokios naudos?

- Šiuo metu situacija yra šokiruojanti - per pastaruosius 30 metų melanomos atvejų net patrigubėjo. Tad Euromelanomos dienos tikslas - skleisti informaciją apie melanomą, jos prevenciją ir taip mažinti sergamumą šia liga bei jo padarinius. Šių metų šūkis: „Atpažink ir sustabdyk odos vėžį“. Kadangi odos vėžys gali būti matomas, jį galima pastebėti apžiūrint savo odą. Deja, žmonės Lietuvoje žiūrėdami į savo odą dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus. Todėl raginame - jeigu aptikote ką nors įtartino, imkitės veiksmų, kreipkitės į gydytoją dermatologą.

Per penkerius metus, kai buvo rengiamos akcijos, Lietuvoje patikrinti 6234 žmonės, iš jų 37 įtarta melanoma, maždaug 200 pacientų - odos vėžys (plokščialąstelinis ir bazalinių ląstelių), beveik 500 aptikti atipiniai apgamai, kuriuos patarta šalinti.

- Tad ką turėtų prisiminti žmonės, besidžiaugiantys pagaliau atkeliavusiu pavasariu ir saulės spinduliais, jei nori išvengti odos vėžio?

- Odą prie saulės spindulių pratinkite laipsniškai. Patarčiau neskubėti išsirengti, kol oda labai šviesi, nepripratusi.

Jei tenka ilgai būti saulėje, užsidėkite kepurę su snapeliu, tamsius akinius, tepkitės apsauginiu kremu.

Nepamirškite, kad aktyviausia saulė būdama zenite, nuo 11 iki 15 val.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad UV spinduliai skverbiasi net per debesis, tad jų esame veikiami ir tada, kai oras, atrodytų, debesuotas.

Na, o svarbiausia - saikas, nereikia saulės spinduliais piktnaudžiauti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder