Pangasija: valgyti ar ne?

Pangasija: valgyti ar ne?

Po elektroninio pašto dėžutes klaidžiojantis laiškas tarp žuvies mėgėjų pasėjo nerimą - jame teigiama, esą pangasijos geriau nepirkti, nes tai gali būti kenksminga sveikatai. Tačiau specialistai tai neigia.

Laiške teigiama, jog ši iš Vietnamo importuojama žuvis kilusi iš Pietų Amerikos, kur ji auginama techniniais tikslais. Šios žuvies miltais šeriami galvijai, žmonės jos nevalgo. Kai kuriose šalyse esą maistui naudoti ji net uždrausta.

"Pangasijoje gausu nuodų, bakterijų, sunkiųjų metalų, hormonų. Priežastis - Mekongo upė, kurioje veisiama žuvis, - viena labiausiai užterštų upių Vietname. Kad žuvys greičiau augtų, patelėms suleidžiama hormonų, kurių sudėtis slepiama. Vartojant pangasiją pažeidžiamos kepenys, kraujas, vidaus organai", - teigiama elektroniniame laiške.

Ar pagrįsti žmonių nuogąstavimai, kad į Lietuvą įvežama pangasijos filė gali būti užteršta ar kelti grėsmę žmonių sveikatai, paklausėme Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų.

Ši tarnyba oficialiu raštu "Vakarų ekspresui" pranešė, jog maisto ir veterinarinės kontrolės rezultatai internete platinamą informaciją paneigia.

Pagal reikalavimus, nustatytus iš trečiųjų šalių įvežamiems produktams, VMVT atlieka kiekvienos iš Vietnamo per Lietuvos pasienio veterinarijos postus importuojamos žuvies siuntos dokumentų, fizinę ir laboratorinę kontrolę.

Į Lietuvą šių metų sausio - rugpjūčio mėnesiais buvo importuotos 177 siuntos, 4683 tonos žuvies filė iš Vietnamo. Pasienio veterinarijos postuose buvo paimti mėginiai laboratoriniams tyrimams iš 36 žuvies filė siuntų. Tyrimų metu žuvyse helmintų ir cheminių medžiagų bei jų likučių nerasta.

ES veikiančios Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos duomenimis, Europos Sąjungos rinkoje per aštuonis šių metų mėnesius buvo nustatyta 12 atvejų, kai pangasijos siuntos neatitiko reikalavimų. Valstybinės kontrolės duomenimis, 2010 m. į Lietuvą nesaugių pangasijų ar jų produktų įvežta nebuvo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder