Padidintas apgamas - paskata vengti melanomos

Padidintas apgamas - paskata vengti melanomos

Nuo šiol, Klaipėdoje atsiradus galimybei nemokamai pasitikrinti įtartinus apgamus skaitmeniniu dermatoskopu, melanomos atvejų gali ženkliai sumažėti, - tikisi gydytojai dermatovenerologai. Mat tai, ką pamato pacientai tyrimo metu kompiuterio ekrane, padaro jiems tokį įspūdį, kad priverčia padaryti rimtas išvadas.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinika įsigijo modernų skaitmeninį dermatoskopą su programine įranga. Jis leis pagerinti pigmentinių apgamų ir odos melanomos diagnostiką, kaupti, vertinti ir lyginti odos navikų duomenis pagal jų geometrinę formą, naviko sukeltus audinių pokyčius bei įsiskverbimo į audinius gylį.

Šiuolaikiška "FotoFinder" technika diagnozuojanti poliklinikos vedėja gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė džiaugiasi, jog dermatoskopas, galintis padidinti odos darinių vaizdą net 20-100 kartų, ne tik patogus gydytojui, bet labai patinka ir padaro reikiamą efektą pacientui.

Ekrane matomi parametrai - darinio dydis, struktūra, kraštai, grublėtumas, spalva - leidžia įvertinti jo rizikos suvėžėti laipsnį. Beje, rizikos lygį įvertina ir pati kompiuterio programa - kuo didesnis parodomas indeksas, tuo didesnė rizika.

Tyrimas skaitmeniniu dermatoskopu neinvazyvus, todėl neskausmingas - užtenka pasirinktus paciento odos darinius nufotografuoti, ir jie iškart matomi kompiuterio ekrane. Padidinus jų vaizdą galima stebėti ne tik darinio paviršių, bet ir gilesnį sluoksnį.

Gauti duomenys, jei reikia sekti darinių kitimą, kaupiami kompiuterio duomenų bazėje ir ateityje labai pasitarnauja ne tik tolesnei diagnostikai, bet ir mokslinėms studijoms.

Melanomą galima įveikti

"Tiriant skaitmeniniu dermatoskopu žmogus akivaizdžiai pamato, kaip atrodo jo apgamas ar kitas odos darinys iš arti. Būna, kad jis nenori patikėti, jog iš pirmo žvilgsnio toks nekaltas mažytis apgamas atrodo taip agresyviai, - pasakojo A. Kajutytė. - Anksčiau, kol neturėjome šios įrangos, sunku buvo įtikinti pacientą, kad jam reikia vengti soliariumų. O dabar patys pamato, kaip tie apgamai atrodo, įvertina riziką ir pažada daugiau soliariumuose nesilankyti ir vasarą paplūdimiuose nebesikaitinti."

Gydytojas dermatovenerologas Vytautas Toliušis primena, kad į apgamus ypač turi atkreipti dėmesį ne tik soliariumų ar paplūdimių lankytojai, bet ir kiti, kuriems rizika susirgti melanoma didesnė - baltaodžiai, nes jiems saulės spinduliai daug pavojingesni, tie, kurių giminėje buvo sirgusių šia onkologine liga, dirbantieji lauko sąlygomis.


Kreiptis į gydytoją patariama neatidėlioti tiems, kurie jau turi pakitusių apgamų, didesnių nei 5 mm skersmens, nelygiais kraštais.

"Jei žmogus dels kreiptis į gydytoją - mes negalėsime pažadėti gerų rezultatų. O juk žmogus pats visada pastebi, kad apgamas keičiasi - tai pirmas požymis, rodantis, kad jis turi išsitirti. Jei darinio storis nėra didesnis nei 1 mm, jis bus išgydytas visiškai ir negrįžtamai, be komplikacijų. Jei peržengė 1 mm, ką bedarytum, vis tiek pasekmės bus liūdnos, nes melanoma - labai piktybinis ir greit metastazuojantis navikas", - pasakojo V. Toliušis.

"Nežinau nė vieno odos vėžio, kuris vėžiu ir būtų prasidėjęs, - pritaria gydytoja A. Kajutytė. - Daugybė darinių, esančių odoje, yra tik ikivėžiniai, t. y. žmogui duotas laiko tarpas, kad jis galėtų kreiptis į gydytoją ir išvengti onkologinio proceso."

Gydytojai paneigia paplitusį mitą, esą koks bebūtų odos darinys - geriau jo neliesti, nes tai skatina jo išplitimą, - bet kokį ikivėžinį darinį būtina pašalinti.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje melanoma kasmet suserga apie 300 žmonių. Per pastaruosius du dešimtmečius sergamumas piktybiniais odos navikais išaugo dvigubai, padidėjo mirtingumas nuo odos melanomos. Tai rodo, kad šios ligos diagnozuojamos per vėlai.

Nauji gydymo būdai

Odos ir venerinių ligų poliklinika, be skaitmeninio dermatoskopo, įsigijo ir du naujus ikivėžiniams odos dariniams šalinti skirtus aparatus - vokiečių gamybos radiochirurginį aparatą "Cūris" ir krioterapijos (gydymo šalčiu) įrangą.

"Radiochirurginis aparatas odos darinius radijo bangomis pašalina geriau nei lazeriu, nes kartu leidžia paimti medžiagos histologiniam vertinimui", - naują aparatą pristatė V. Toliušis.

Apdraustiesiems sveikatos draudimu tyrimas skaitmeniniu dermatoskopu ir gydytojo konsultacija nemokama. Mokėti už darinių pašalinimą pagal patvirtintus įkainius reikia tik tuo atveju, jei darinys šalinamas kosmetiniu tikslu.

Norint patekti pas odos ligų gydytoją šeimos gydytojo siuntimas nereikalingas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder