Ortopedinė avalynė: eilės lyg deficitų laikais

Ortopedinė avalynė: eilės lyg deficitų laikais

"Be batų - nėra gyvenimo. Esu įkalintas namuose, nes niekur be specialaus apavo negliu išeiti. Ortopedinių batų laukiu jau metus ir jokių prošvaisčių nesimato, kad jų artimiausiu laiku sulauksiu", - į redakciją paskambinęs guodėsi klaipėdietis Pranas K.

Neįgalus pensininkas sunkiai juda dėl iškrypusio stuburo skausmų ir dešinės kojos defekto - ji trumpesnė už kairiąją 7 centimetrais. "Eilėje dėl ortopedinės avalynės laukiu metus. Kai paskambinu, man vis pasako, kad vis dar keli šimtai žmonių eilėje tebėra prieš mane. Per metus eilė pasistūmėjo nedaug. Sako, jei nori batų greičiau, nuspirk juos pats. O batai kainuoja 1000 litų - iš kur neįgaliam žmogui tokius pinigus gauti? Batų reikia šiandien, o ne po metų",- piktinosi Pranas K. Pagaliau sulaukę išsvajotos ortopedinių batų poros neįgalūs žmonės juos nešioja žiemą vasarą. "Visi normalūs žmonės, grįžę namo, persiauna šlepetėmis, o mes vis su tais pačiais batais. Ir po gatvę, ir po namus. Bet apie tokią "prabangą", kaip kelias poras batų, galime tik pasvajoti, nes ir vienos poros reikia laukti metų metus. Mums vis aiškina, kad atsiranda lengvatininkų, kurie eina užsisakyti ortopedinės avalynės be eilės. Ir to nepatikrinsi, nepasižiūrėsi, ar tikrai tos kvotos išnaudotos",- svarstė nusiminęs klaipėdietis.

Ortopedinei avalynei - 4,8 mln. litų

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, šiemet kompensacijoms už pagamintą ortopedinę avalynę iš viso skirta 4,8 mln. litų, pernai - 4 mln. litų. Kiek iš bendro katilo tenka klaipėdiečiams, sužinoti nepavyko. Tačiau akivaizdu, kad lėšų ortopedinei avalynei kompensuoti nepakanka, nes poreikis yra didžiulis. "Ortopedinę avalynę gali skirti gydytojai, turintys chirurgo, ortopedo traumatologo ar fizinės medicinos ir reabilitacijos profesinę kvalifikaciją. Gavęs gydytojo siuntimą, pacientas gali kreiptis į pasirinktą ortopedijos įmonę, sudariusią sutartį su VLK, ir užsisakyti ortopedinę avalynę. Neįgaliesiems ortopedinės avalynės bazinės kainos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto kompensuojamos 100 proc. ir ne dažniau negu kas pusmetį.

Dėl sunkmečio sumažėjusio PSDF biudžeto ortopedinei avalynei skiriamų lėšų nepakanka, todėl susidarė šių priemonių kompensacijos laukimo eilė",-"Vakarų ekspresui" teigė VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vyiausioji specialistė Lina Rapšaitė.

Tad niekas nesistebi eilėmis prie šių "deficitinių" batų. Jau ir pernai VLK informavo pacientus, jog kai kurios ortopedijos technines priemones gaminančios įmonės, pasirašiusios sutartis su VLK, gali nepriimti ortopedinės avalynės užsakymų iš pacientų. Anot specialistų, tokie įmonių veiksmai nėra neteisėti, nes ortopedijos įmonės neturi teisės per mėnesį priimti daugiau užsakymų negu gali kokybiškai pagaminti ortopedijos techninių priemonių. Neturintiems kantrybės pacientams patariama, kad jie gali pasirinkti kitą ortopedijos įmonę, pagal savo gamybinius pajėgumus galinčią aptarnauti pacientus ir priimti ortopedinės avalynės užsakymus."Jei pacientas, turintis teisę į ortopedijos techninių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimą, nesutinka laukti eilėje iki nurodytos datos, reikiamą priemonę jis gali įsigyti savomis lėšomis",- sakė VLK specialistė L. Rapšaitė.

Gamintojai irgi laukia

Klaipėdoje pacientai ortopedinę avalynę gali užsisakyti AB "Ortopedijos technika" Klaipėdos filiale ir UAB "Pirmas žingsnis", o Lietuvoje tokią avalynę iš viso gamina šešios įmonės. Be avalynės įmonės dar gamina galūnių bei kitos protezinės sistemos, stuburo įtvarinės sistemos, kraujotakos sistemos gydomasias priemones, dėvimas apsaugines priemones ir kita. Ortopedinė avalynė yra gaminama keliolikos rūšių: sergantiems cukriniu diabetu ar jo komplikacijomis, didelės apimties kojai ar pėdai, skirta sutrumpėjusiai kojai, sudėtingai pėdos deformacijai koreguoti ir kita. Pavyzdžiui, sergančiųjų cukrinu diabetu žmonių ortopedinės avalynės gamybai naudojami individualūs kurpaliai, siuvama iš ypač minkštos medžiagos, dedamas įdėklas su įdubomis skaudamų vietų krūviui palengvinti, įtaisomas pado volelis žingsniui palengvinti. Tad tokia avalynė nėra pigi.

Ortopedinės avalynės gamintojai neslepia, jog jų produkcijos laukia ne vienas šimtas žmonių. "Per mėnesį galime priimti 50 pacientų, o norinčių yra dvigubai daugiau",- sakė bendrovės "Ortopedijos technika" Klaipėdos filialo vadovas Vytautas Knoraitis. Pasak jo, pirmiausiai be eilės aptarnaujami turintys sunkią negalią, pirmosios invalidumo grupės suaugusieji ir vaikai iki 16 metų, o kiti - pagal bendrą eilę.

"Mielai aptarnautume kuo daugiau žmonių, bet viską riboja finansai. Tokia padėtis dėl ortopedinės technikos yra visoje šalyje - krizė ir čia padarė savo. Be to, pasikeitė finansavimo tvarka. Anksčiau buvo skiriama tam tikra suma ortopedinei tecchnikai kompensuoti ir patys galėjome atsirinkti prioritetus, ką greičiau gaminti pagal žmonių poreikius. O dabar kiekvienai priemonei yra atskiras "krepšelis", kurio negalima viršyti. Tokia padėtis tikrai nedžiugina, specialiai žmonių eilėje tikrai nelaikome, nes juk ir patys esame suinteresuoti užsidirbti, nes esame pelno siekianti įmonė",- teigė V. Knoraitis. Jis paneigė, jog ortopedinė avalynė gaminama ilgai. "Pagaminame greitai, nuo pamatavimo - per 5 savaites. Tačiau ir mes, kaip ir mūsų klientai, esame priversti laukti užmokesčio už pagamintus batus - pusantrų ar dvejus metus",- sakė V. Knoraitis. Už savo lėšas ortopedinius batus nusipirkęs neįgalus žmogus kompensacijos laukia taip pat apie dvejus metus.

DEFICITAS. Neįgalūs žmonės, kuriems reikalinga speciali ortopedinė avalynė, eilėje jos priversti laukti ne vienerius metus.

Dėl sunkmečio sąlygomis sumažėjusio PSDF biudžeto, ortopedinei avalynei skiriamų biudžeto lėšų nepakanka, todėl susidarė šių priemonių kompensacijos laukimo eilė.

Lina Rapšaitė, VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vyiausioji specialistė

Per mėnesį galime priimti 50 pacientų, o norinčių ortopedinės avalynės yra dvigubai daugiau.

Vytautas Knoraitis, AB "Ortopedijos technika" Klaipėdos filialo vadovas

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder