Odą atjauninti padeda pomidorai

Odą atjauninti padeda pomidorai

Pamirškite brangius kremus, nes jūsų odos elastingumą, apsaugą nuo žalingų aplinkos faktorių garantuoja pomidorai, – sako mokslininkai. Testai parodė, kad valgiui vartojami apdoroti pomidorai apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio, senėjimo ir priešlaikinių raukšlių susidarymo.

Vertingasis likopenas

Amžių įveikiantis pomidorų komponentas yra likopenas – natūralus pigmentas, nudažantis pomidorus raudona spalva. Tai galingas antioksidantas, kuris neutralizuoja laisvus radikalus ne tik odoje, tačiau apsaugo nuo osteoporozės, krūties, plaučių, prostatos vėžio. Pigmentas netirpus vandenyje, todėl jo akmenys sunkiai nusivalo nuo paviršių.

Didesnis likopeno kiekis randamas apdorotuose pomidoruose, kurie naudojami kečupo, pastos, sriubų ar sulčių gamybai, nes čia likopenas keičia savo struktūrą, taigi yra lengviau pasisavinamas. Likopeno randama papajoje, erškėtuogėse ir net 70 kartų daugiau Kinijoje augančiame vaisiuje, vadinamame saldžiuoju moliūgu arba dangišku vaisiumi. Dar likopeno, sakė dietologė Žana Antonova, yra melionuose, rožiniuose greipfrutuose, šviežiuose ir džiovintuose abrikosuose.

„Likopeno kiekis maiste priklauso nuo augalo rūšies (pvz., raudoni pomidorai turės daugiau likopeno nei geltoni), klimato, auginimo sąlygų, gaminimo būdų. Geriausiai likopenas pasisavinamas kartu su riebalais. Termiškai apdorojant likopeno kiekis padidėja, nes jis atpalaiduojamas ir padidėja biologinis prieinamumas, sustiprėja antioksidacinis poveikis. Tačiau jei temperatūra didesnė nei 90 laipsnių, didėja likopeno praradimas“, – paaiškino dietologė.

Įrodytas apdorotų pomidorų poveikis odai

Anglijoje pristatyta klinikinė studija, kurioje įrodytas teigiamas apdorotų pomidorų poveikis moterų odai. 12 savaičių studijos dalyvės vartojo po penkis valgomuosius šaukštus (55 g) standartinės pomidorų pastos kartu su 10 g alyvuogių aliejaus kasdien. Kontrolinę grupę sudarė 21 – 47 metų amžiaus moterys, vartojusios tik alyvuogių aliejų. Abiejų grupių moterų oda prieš klinikinį tyrimą ir po jo buvo veikiama ultravioletiniais spinduliais, kurie imitavo saulės spektro dalį.

Buvo nustatyta, kad moterų, vartojusių apdorotų pomidorų dietą, oda įgyja ypatingų savybių, padedančių apsisaugoti nuo žalingo saulės šviesos poveikio. Jų odoje buvo nustatytas didesnis kiekis prokolageno, suteikiančio odai elastingumo. Odos mitochondrijų DNR pakenkimas, taip pat susijęs su odos senėjimu, buvo mažesnis nei kontrolinės grupės moterų. 33 proc. moterų oda, veikiama ultravioletiniais spinduliais, rečiau parausdavo, nes apdorotų pomidorų SPF apsaugos faktorius aukštas.

Kiek jo vartoti?

Mokslininkai mano, kad visgi pomidorų vartoti per daug nereikėtų. Suaugęs Anglijos gyventojas vidutiniškai suvartoja mažiau nei vieną miligramą likopeno kasdien, t. y. 25 kartus mažesnį kiekį, vertintiną kaip turintį apsauginį poveikį. Manoma, kad 8 uncijos (226,8 g) pomidorų sulčių, 150 g tomatų pastos ar vienos likopeno tabletės per dieną pakaktų kraujo likopeno kiekiui organizme padidinti.

Tuo labiau kad likopeno antioksidantinis, energetinis ir priešvėžinis poveikis yra ne tik lokalus. Jo svarba mažinant padidėjusį kraujospūdį, širdies ligų riziką ar vėžinių ląstelių augimą yra įrodyta kitomis studijomis.

Gydytoja dietologė Ž. Antonova pataria per dieną suvalgyti ne mažiau nei 300 gramų daržovių, nebūtinai vien pomidorų.

„Pomidorai – ne tik likopeno, bet ir vitaminų A, B, C, karotino, įvairių mineralų, skaidulų šaltinis. Visi jie organizmui reikalingi“, – sakė ji ir pridūrė, jog naudingiau valgyti pomidorą nei gerti jo sultis.

Vlmedicina.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder