Nemokami sveikatos tyrimai - mokami?

Nemokami sveikatos tyrimai - mokami?

Į redakciją paskambinęs sveikatos priežiūra Lietuvoje nusivylęs pilietis tikino, jog iš jo, 65 metų neįgalumą turinčio pensininko, Klaipėdos sveikatos priežiūros centre pareikalavo pinigų net už valstybės finansuojamą profilaktinį tikrinimą dėl prostatos vėžio.

Savo vardo nenorėjęs pasakyti žmogus ("šeimos gydytoja gali kerštauti") pasakojo, neva už tai, kad pasitikrintų dėl prostatos vėžio, už kraujo tyrimą jis turėjęs sumokėti 50 litų, dar 20 - už echoskopiją. Nepaisant to, kad Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos ir PSA nustatymo programa, skirta 50-75 metų amžiaus vyrams, suteikia galimybę kas dvejus metus pasitikrinti nemokamai.

"Tai pinigų čiulpimo sistema", - taip pavadino žmogus sveikatos priežiūros sistemą, kuriai pacientai turi atiduoti vos ne visą savo pensiją. Situacija šioje sistemoje esanti tokia, kad jai pakeisti esą reikalingas "baisus streikas", - su nuoskauda pasakojo skaitytojas.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro, kuriame, anot skaitytojo, dirba jo šeimos gydytoja, vadovė Loreta Jankauskienė nustebo, išgirdusi apie vyriškio skundą.

"Taip negali būti. Yra kažkoks niuansas, dėl kurio žmogus turėjo mokėti už tyrimą. Nemokama programa, skirta ankstyvoms vėžio stadijoms nustatyti, negalioja, jei žmogui jau buvo įtartas vėžys, gal jau buvo gydytas nuo jo, o gal tyrimai atlikti dažniau nei kartą per dvejus metus", - spėjo ji.

Anot L. Jankauskienės, poliklinika suinteresuota atlikti kuo daugiau tyrimų pagal valstybės finansuojamas prevencines programas, mat nuo to priklauso "geros veiklos rezultatai": atsižvelgiant į šiuos rezultatus, skiriama papildoma pinigų suma, o gydytojai už tai, kad skiria šiuos tyrimus, gauna priedus prie atlyginimo.

"Pas mus labai griežta mokamų paslaugų tvarka. Ligonių kasa tikrina, kad už tą pačią paslaugą nebūtų mokama ir iš ligonių kasos, ir iš ligonio. O žmogus negaus mokamos paslaugos, jei kasoje prieš tai nesumokės už ją ir tyrimą atliekančiam specialistui nepateiks kasos čekio. Todėl nelabai įsivaizduoju, kaip būtų galima piktnaudžiauti tuo", - pasakojo L. Jankauskienė.

"Sistema paini, sudėtinga"

Janina ASADAUSKIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja

Žmogus, supykęs ant daktarų, skambino ir man. Bet pasakyti, kaip yra iš tikrųjų, negaliu, nes žmogus nenorėjo pasakyti savo pavardės. Jei žinotume jo pavardę, patikrintume kompiuterinėje duomenų bazėje, kokie jam tyrimai atlikti ir už kokius turėjo mokėti.

Pagal Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos ir PSA nustatymo programą, žmogus turi būti tik informuojamas, paimamas ir įvertinamas jo kraujas, o paskui, jei reikia, jis siunčiamas į antrinio lygio sveikatos priežiūros įstaigą ir tas antrinis lygis tvarkosi savaip. Nežinia, kur jam tie mokami tyrimai buvo daryti.

Iš patirties žinau, jog yra tokių ligonių, kurie reikalauja programinių tyrimų vos ne kas tris mėnesius ir nori juos gauti nemokamai, nors valstybė finansuoja tik kas keleri metai.

Mūsų sveikatos priežiūros sistema labai paini, sudėtinga. Žmonės nelabai skiria, kas tie lygiai, kur ir už kokias paslaugas moka ligonių kasos.

Jei žmogus mato, kad nesusikalba su šeimos gydytoju, jam patarčiau kreiptis į įstaigos vadovą ir su juo aiškintis kilusius klausimus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder