Mokslininkai: prie užterštų kelių gyvenantys žmonės rizikuoja susirgti astma

Mokslininkai: prie užterštų kelių gyvenantys žmonės rizikuoja susirgti astma

Automobilių išmetamosiomis dujomis užterštas oras sukelia astmą. Tokių išvadų prieita, ištyrus 10 didžiausių Europos miestų taršą, rašo sciencedaily.com.

Iki šiol manyta, kad transporto priemonių išmetamosiomis dujomis užterštas oras tik iššaukia astmos simptomus ar priepuolius. Pasirodo, žmonės, ypač vaikai, gyvenantys netoli judrių kelių, dėl ore esančių nuodingų dalelių kur kas dažniau suserga šia kvėpavimo takų liga.

Tyrimo metu daugiausiai dėmesio ir skirta būtent vaikams. Tam, kad rezultatai būtų tikslesni, atsižvelgta ir į kitus faktorius, dėl kurių prie judrių kelių gyvenantys vaikai galėtų susirgti astma. Tai – pasyvus rūkymas ir socioekonominiai faktoriai. Pasirodo, bent dėl 14 proc. visų astmos susirgimų būtų galima kalinti užterštą orą.

„Anksčiau manėme, kad oro tarša tik sukelia astmos simptomus. Pirmą kartą mums pavyko nustatyti, kad jeigu ne oro tarša Europos miestuose, daug astmatikų galbūt niekada nebūtų susirgę. Manau, oro taršos mažinimas Europos miestams turėtų būti vienas svarbiausių prioritetų“, – kalbėjo Šveicarijos sveiktų instituto mokslininkė dr. Laura Perez.

Tokie rezultatai kovo 22 dieną pasirodė leidinyje „European Respitaroy Journal“, nes Europos Komisija (EK) 2013 m. paskelbė „Oro metais“. Tuo siekiama atkreipti dėmesį į švaraus oro svarbą Europos Sąjungoje (ES).

Rezultatai įrodo, kad oro tarša yra tokia pat pavojinga, kaip ir pasyvus rūkymas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatė, kad nuo 4 iki 18 proc. visų astma sergančių susirgo būtent dėl pasyvaus rūkymo.

Mokslininkai tikisi, kad tyrimo rezultatai ateityje padės nustatyti, kiek susirgimų atvejų būtų galima išvengti, jeigu tarša būtų pašalinta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder