Mirties nuosprendis neurochirurgijai atidėtas

Mirties nuosprendis neurochirurgijai atidėtas

Sutapimas tai ar ne, bet Vyteniui Povilui Andriukaičiui išvykus į Briuselį, pradėti stabdyti kai kurie prieštaringai vertinami buvusio ministro sprendimai. Pastaruoju metu buvo kilęs skandalas dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo plano, kurio esmė - nušluoti Klaipėdos ir kitų miestų neurochirurgiją, paliekant šią misiją tik išrinktiesiems - Kauno klinikų neurochirurgams.

Nors visų miestų, taip pat ir Klaipėdos, neurochirurgai priešinosi šiam prievartiniam pacientų srautų ir, aišku, kartu ir finansų perskirstymui, neurochirurgijos paslaugų optimizavimo planas buvo pradėtas stumti buldozeriniu principu.

Neurochirurgijos pertvarka turėjo įvykti per pusmetį, neatsižvelgiant į tai, kad aukštos kvalifikacijos specialistai, dirbantys su pačia naujausia įranga, gali likti be darbo, o ši gydymo paslauga taptų žymiai sunkiau prieinama eiliniams piliečiams.

Mat vykdant ministro įsakymą būtų smarkiai apribota Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių neurochirurgijos centrų veikla, juose būtų teikiama tik ribota skubi neurochirurginė pagalba, o beveik visos planinės paslaugos būtų nukreipiamos į Kauno klinikas.

Tačiau šiomis dienomis Seimo Sveikatos reikalų komitetas pasiūlė Vyriausybei apsvarstyti galimybę buvusio sveikatos apsaugos ministro įsakymus dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo pripažinti netekusiais galios.

"Gavome daug skundų iš ligoninių dėl to, kad jų nuomonė neurochirurgijos klausimais buvo ignoruojama, o neurochirurgijos paslaugų optimizavimo planas parengtas orientuojantis į Kauno klinikų interesus.

Tokio ignoravimo pavyzdys štai toks: teigta, kad ligoninių atstovai savo parašais patvirtino optimizavimo planą, o iš tiesų buvo pateiktas tik darbo grupės dalyvių sąrašas. Konkrečios informacijos dėl priimtų įsakymų pagrįstumo kreipėsi ir mūsų komitetas, tačiau ją vengė pateikti tiek pats sveikatos apsaugos ministras, tiek pati ministerija", - "Vakarų ekspresui" sakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė. Ji stebėjosi, kad nebuvo įsiklausoma net į Lietuvos neurochirurgų draugijos, su kuria Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turi pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, nuomonę.

Kadangi draugija prieštaravo optimizavimo planui, paremtam Kauno neurochirurgų interesais, esą ėmė ir įsikūrė buvusiam ministrui lojali kita neurochirurgų draugija, pasivadinusi nacionaline...

Svarstys iš naujo

Seimo Sveikatos reikalų komitetas nusprendė siūlyti Vyriausybei peržiūrėti sveikatos apsaugos ministro įsakymus dėl neurochirurgijos stacionarinių vaikų ir suaugusiųjų paslaugų teikimo specialiųjų reikalavimų ir dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo 2014 - 2020 metų plano patvirtinimo ir, įvertinus jų atitiktį aukštesnės galios teisės aktams, apsvarstyti galimybę šiuos įsakymus pripažinti netekusiais galios.

Taip pat pavesta SAM sudaryti naują darbo grupę, kuri, atlikusi visapusišką neurochirurginės pagalbos paslaugų teikimo bei specialistų poreikio analizę, savo veikloje vadovaudamasi skaidrumo, viešumo, atvirumo principais, peržiūrėtų įsakymų nuostatas ir jas patobulintų.

Į klausimą, ar ir toliau Seimo Sveikatos reikalų komitetas taip lukštens dvejopą atgarsį visuomenėje sukėlusius buvusio sveikatos ministro įsakymus, D. Mikutienė atsakė trumpai: "Bus matyti. Šią savaitę susitiksime su naująja SAM ministre Rimante Šalaševičiūte ir, manau, tikrai turėsime ką aptarti."

Komentaras

"Lengviau atsikvėpėme"

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Neurochirurgijos klinikos vadovas doc. Antanas Gvazdaitis: Sveikintinas Seimo Sveikatos reikalų komiteto sprendimas - pagaliau įsiklausyta į visas nuomones. Nėra jokio pagrindo ir net rizikinga žmonių sveikatai atimti neurochirurgiją iš ligoninių, kurios turi ir kvalifikuotus neurochirurgus, ir yra investavusios į reikiamą įrangą sudėtingoms neurochirurginėms operacijoms atlikti. Mes tokių operacijų KUL per metus atliekame daugiau kaip 1000 ir išties pasiekiame gerų gydymo rezultatų. Tačiau be jokios motyvacijos "optimizavus" neurochirurgiją, pusė tūkstančio pacientų būtų turėję važiuoti operuotis į Kauną. Iš uostamiesčio ir Vakarų Lietuvos ne tik būtų atimta teisė pasirinkti gydymo įstaigą, bet ir keliamas pavojus sveikatai. Užuot skubiai operavus sudėtingą neurologinę patologiją vietoje, tektų siųsti pacientą į Kauną, rizikuoti jo sveikata, nes per tą laiką galvoje gali plyšti kokia aneurizma ar įvykti kita komplikacija, vien todėl, kad taip nustatyta iš "aukščiau". Ir patys mūsų krašto žmonės nelabai veržiasi gydytis toliau nuo namų, nes artimiesiems čia pat patogiau lankyti bei slaugyti ligonį, patiriamos mažesnės išlaidos. Tačiau mes turėjome gaišti laiką, važinėti į tuos vadinamuosius posėdžius, įrodinėti, kad daromos nesąmonės, bet mūsų niekas nesiklausė. Tikimės, kad dabar bus išgirstos ne tik kauniečių neurochirurgų, bet ir kitų šalies neurochirurgų nuomonės, ir tai teikia daug optimizmo, kad ir toliau galėsime ramiai dirbti".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder