Melanomos diagnostika ir gydymas

Melanomos diagnostika ir gydymas

Melanoma - didžiausią mirtingumą sukeliantis odos vėžys, tačiau anksti diagnozavus šią ligą, ją įmanoma pagydyti. Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai turi didelę patirtį ir visą reikiamą diagnostinę įrangą, padedančią anksti užkirsti kelią melanomai - itin agresyviai odos vėžio formai.

Liga puola įdegio mėgėjus

Melanoma - tai piktybinis odos ir gleivinių navikas, kuris atsiranda melanocituose - ląstelėse, gaminančiose pigmentą melaniną, nuspalvinantį mūsų odą, plaukus ir akis. Dauguma melanomų yra juodos ar rudos spalvos, tačiau pasitaiko rožinių, raudonų, mėlynų ar baltų. Gydytojos dermatologės Jolantos Česienės darbo patirtis rodo, jog odos vėžio - melanomos atvejų daugėja. Jie dažniausiai diagnozuojami deginimosi saulėje ir soliariumų mėgėjams. Statistika skelbia, kad 2009 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 269 melanomos atvejai (107 vyrams ir 162 moterims), o štai jau pernai - 311 atvejų (107 vyrams ir 204 moterims). Kodėl daugėja sergančiųjų melanoma? "Melanomos atsiradimui, kaip ir kitoms odos vėžio rūšims, svarbus yra ultravioletinių (UV) spindulių poveikis. Melanomos atveju reikšmingi yra UV spindulių sukelti ūmūs nudegimai pūslėmis, nuolat pasikartojanti intensyvi UV spinduliuotė", - sakė gydytoja dermatologė J. Česienė.

Melanomos ir kitų odos piktybinių navikų plitimą skatina šalyje įsigalėjęs įdegusio kūno kultas. "Pilni pliažai besideginančių, net vaikų ir kūdikių tėvai nesaugo nuo žalingo saulės poveikio. Jaunuoliai, 14-16 metų mergaitės ir berniukai, veržte veržiasi į soliariumus, nes mūsų visuomenėje madinga būti įdegusiems, tai grožio etalonas. Nors į soliarumus galima eiti tik nuo 18 metų, tačiau ar visi soliariumai laikosi įstatymų, drįsčiau abejoti. Tėvai irgi ne visada supranta, kad paaugliams soliariumai - ne vieta. Madinga eiti į soliariumus ne tik moterims, bet ir vyrams. Mes esame šiauriečiai, mūsų oda yra šviesi, jautri saulės spinduliams. Todėl UV spindulių reikėtų labiau pasisaugoti ir saugoti savo vaikus. Ypač pavojinga nudegti odą iki pūslių ir nesaikingai degintis, eiti į soliariumus iki 18 metų. Taip elgiantis ateityje galima neišvengti piktybinių odos ligų. Jau dabar melanoma susergama vis jaunesniame amžiuje, ko anksčiau nebūdavo. Pavyzdžiui, tarp 30-35 metų amžiaus moterų tai dažniausiai mirtį sukelianti onkologinė liga - antra po krūties vėžio", - perspėja gydytoja J. Česienė.

Svarbu ankstyva diagnostika

Nustatyta, kad melanoma gali atsirasti daugelyje organų, tačiau 90 proc. atvejų liga atsiranda odoje. Likusieji 10 proc. atvejų pasiskirsto akyse, smegenų dangaluose, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto bei lytinių organų gleivinėse. Moterims dažniausiai pasitaiko blauzdų, vyrams - krūtinės ar nugaros melanoma. Dažniausiai pasitaikanti melanoma yra radialinė: plintanti odos paviršiumi. Manoma, jog apie 50 proc. melanomų išsivysto iš jau esančių gerybinių odos navikų - apgamų. Nors melanoma - viena agresyviausių odos vėžio formų, tačiau anksti nustačius ligą, išgydyti galima apie 97 proc. pacientų. Tad ankstyvajai diagnostikai ir šios ligos profilaktikai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje skiriama ypač daug dėmesio.

Jau ketverius metus gegužės mėnesį ligoninėje rengiama akcija, kurios metu galima pasitikrinti dėl melanomos. Šiemet akcija paskelbta su šūkiu SOS - "Saugok Odą Saulėje". Pasak gydytojos J. Česienės, šiemet pasitikrinti atvyko 32 žmonės. Melanomos atvejų nustatyta nebuvo, bet buvo diagnozuotas kitas odos piktybinis navikas - bazalioma. "Naujos diagnostinės galimybės taip pat leidžia anksti užkirsti kelią melanomai. Ligoninėje yra modernus diagnostinis aparatas - siaskopas. Siaskopija padeda laiku diagnozuoti pavojingiausias odos ligų formas ankstyvosiose jų vystymosi stadijose (displastinius apgamus, melanomas, bazaliomas ir kitas). Gauti odos tyrimų vaizdai yra saugomi ir archyvuojami kompiuteryje, galima stebėti, kaip tie dariniai kinta bėgant laikui", - pasakojo gydytoja J. Česienė.

Pacientui nustačius melanomą ar kitą odos vėžio ligą, į pagalbą jam atskuba ligoninės specialistų komanda. "Mūsų ligoninė yra daugiaprofilinė, todėl čia sutelktos visų reikalingų specialistų grandys: dermatologų, chirurgų, chemoterapeutų, radiologų, radioterapeutų. Specialistų komanda bendrai tariasi dėl paciento gydymo taktikos ir ją vykdo", - sakė J. Česienė. Pasak gydytojos dermatologės, odos vėžio profilaktikai ypač svarbu reguliariai konsultuotis su specialistais, pačiam nuolat atidžiai apžiūrėti viso kūno odą. Ypač svarbu kuo skubiau kreiptis į odos ligų gydytoją tiems, kurie pastebėjo bet kokį naują odos darinį, savaime neišnykstantį ir negyjantį per 1-2 mėnesius, arba vis kintantį apgamą. Norint užsiregistruoti tyrimui, reikia skambinti iš anksto tel. 396568, 396594, 396523, 396684. Siuntimas pas odos ligų gydytoją nereikalingas, tyrimas socialiai apdraustiems pacientams nemokamas, o norintieji išsitirti priimami iš visos šalies.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder