Ligoninės garbės daktaro vardas – švedų gydytojui

Ligoninės garbės daktaro vardas – švedų gydytojui

Penktadienio vakarą iškilmingame Kalėdų vakare-koncerte  Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) garbės daktaro vardas suteiktas Švedijos Karalystės Karlskronos ligoninės vyriausiajam specialistui ortopedui-traumatologui Larsui Sjostrandui. Šis vardas ir jį liudijantis medalis svečiui įteiktas už nuopelnus ligoninei ir jos vardo garsinimą šalyje.

Ligoninės ortopedų-traumatologų draugystė su Larsu  prasidėjo beveik prieš 20 metų, kai jo kvietimu penki ligoninės gydytojai nuvyko į Švediją susipažinti su šios kaimyninės šalies pasiekimais: jau kompiuterizuotomis ligoninėmis, jų darbo organizavimu, modernia medicinos įranga, atliekamomis pažangiomis operacijomis ir gydymo pasiekimais.

"Pamatę jų pasiekimus, nusprendėme, kad ir pas mus taip bus“, - prisiminė vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

L. Sjostrandas tapo ortopedų-traumatologų mokytoju – padėjo jiems išmokti kelio sąnario endoprotezavimo operacijų,  sukurti nuoseklią standartizuotą pacientų atrankos sistemą, įdiegti griežtą operacinę techniką, bendrą pooperacinės reabilitacijos metodiką."

Šios operacijos labai pagerino pacientų gyvenimo kokybę, išgarsino mūsų ligoninę visoje šalyje“, - pasakojo V. Janušonis.

KUL ortopedai-traumatologai ne tik pirmieji Lietuvoje išmoko kelio sąnario endoprotezavimo meno, bet  tapo ir kolegų iš kitų miestų bei šalių mokytojais.

2007 metais L. Sjostrandą medaliu už nuopelnus Lietuvos medicinai apdovanojo prezidentas Valdas Adamkus.

Dėkodamas už suteiktą garbę L. Sjostrandas prisiminė pirmuosius vizitus Lietuvos ligoninėse.

"Pamatėme draugiškus, išsilavinusius gydytojus ir slaugytojus, bet tai, kas buvo jų rankose – nebuvo šiuolaikiška. Rinkome pinigus medikų išsilavinimui kelti, pirkom lovas, aparatūrą – viską keltais ir žvejų laivais gabenome į Lietuvą. Atvykome su operacine komanda. Ir tos draugystės rezultatas – šiuolaikinė ortopedija, užmegzti ryšiai su visu pasauliu“, - pasakojo svečias.

Kalėdiniame vakare KUL darbuotojus sveikinęs V. Janušonis pasidžiaugė, jog nepaisant sunkmečio, ligoninė metus baigia sėkmingai, be skolų, nesumažinusi atlyginimų. Jo pažadas kitais metais tam tikroms darbuotojų kategorijoms atlyginimą didinti buvo palydėtas plojimais. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder