Kraujagyslių uždegimas - "blogojo" cholesterolio sąjungininkas

Kraujagyslių uždegimas - "blogojo" cholesterolio sąjungininkas

Geras lipidogramos atsakymas dažniausiai rodo, kad širdžiai negresia liga. Tačiau dabar riziką galima įvertinti dar tiksliau kartu atliekant jautriojo c-reaktyvinio baltymo (hs-CRB) kraujyje tyrimą.

Žmogaus širdžiai daug bėdų sukelia ne tik "blogojo" (mažo tankio) cholesterolio bei trigliceridų perteklius kraujyje, bet ir kraujagyslių uždegimas. Tokia sąjunga padeda vystytis klastingąjai aterosklerozei, nuo kurios komplikacijų pasaulyje ir Lietuvoje miršta daugiausia gyventojų.

Uždegimo vietose "blogieji" kraujo riebalai skverbiasi į kraujagysles. Čia susidaro kietos aterosklerotinės plokštelės, trombai. Ilgus metus žmogus gali nejausti jokių išorinių požymių, kol neprasideda širdies skausmai, staiga ištinka infarktas ar insultas.

Gerai žinoma, kad ligas lengviau įveikti, kol jos neįsibėgėjo. Todėl ir rekomenduojama reguliariai atlikti profilaktinius kraujo tyrimus.

Jautrusis CRB tyrimas leidžia laiku pastebėti kraujagyslių uždegimo pradžią ir komplikacijas. Kuo daugiau kraujyje c-reaktyvinio baltymo, tuo didesnė aterosklerozės pavojaus galimybė.

Lipidograma padeda kontroliuoti kraujo riebalus, nes tiksliai parodo bendrojo, "gerojo" (didelio tankio), "blogojo" cholesterolio ir trigliceridų kiekį.

Todėl abu minėti tyrimai labai vertingi išsamiau įvertinant širdies ir kraujagyslių būklę. Beje, daliai žmonių lipidogramos atsakymas gali būti geras, o jautrusis CRB tyrimas jau signalizuos apie pavojų.

Pasitikrinti ne tik lipidogramą, bet ir jautraus c-reaktyvinio baltymo kiekį kraujyje ypač rekomenduojama rizikos grupės žmonėms: rūkantiems, mažai judantiems, turintiems antsvorį, dažnai išgyvenantiems stresą ir pan.

Akcija "Apsaugok širdį nuo "blogojo" cholesterolio!"- dabar lipidogramą atliksite su didele nuolaida "Medicina practica" laboratorijoje Šilutės pl. 38, Klaipėda, tel. (8 46) 230048. Prieš tyrimą būtina bent 12 val. nevalgyti.Iš anksto registruotis nereikia. Interneto svetainė: www.medicinapractica.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder