Klaipėdiečiai užplūdo sveikatos priežiūros įstaigas

Klaipėdiečiai užplūdo sveikatos priežiūros įstaigas

Nors uostamiestyje nesiaučia gripo epidemija, tačiau sveikatos priežiūros įstaigų medikai vos spėja suktis - prie šeimos gydytojų kabinetų susidaro ilgos eilės pacientų. Medikai teigia jau seniai nematę tiek daug žmonių įstaigų koridoriuose ir spėlioja, kas sukėlė tokį pacientų antplūdį.

"Įtemptomis sąlygomis dirbame jau ne pirmą mėnesį. Ir ne gripas ar kitos sezoninės ligos čia kaltos - šiemet epidemijos nebuvo ir, matyt, jau nebebus. Bet žmonių antplūdis toks lyg siautėtų epidemija. Neprisimenu tokio pacientų srauto nei vienais metais. Ketiname surengti anketinę apklausą, kodėl pilni koridoriai pacientų", - "Vakarų ekspresui" teigė Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Viktoras Grigalauskas.

Talono laukia savaitę

Nors šiemet sveikatos priežiūros įstaigų biudžetai buvo gerokai apkarpyti, nes sumažėjo prie jų prisiregistravusių gyventojų, tačiau, anot įstaigų vadovų, apsilankymų pas medikus gerokai padidėjo.

"Šeimos gydytojai skundžiasi dėl smarkiai išaugusio darbo krūvio. O pacientai nepatenkinti, kad negali greitai gauti talono pas gydytoją ir tenka laukti. Vizito pas šeimos gydytoją reikia laukti 7-8 dienas. Toks yra ir bendras šalies įstaigų rodiklis. Aišku, kad tai negerai, žmogus turėtų pas gydytoją patekti bent jau per 3 dienas. Tačiau kai toks pacientų antplūdis, nėra lengva tai padaryti. Esame suskaičiavę, kad vidutiniškai kiekvienas mūsų pacientas per metus pas gydytoją apsilanko 5 kartus, o anksčiau šis rodiklis siekė 4,2-4,6 karto", - kalbėjo V. Grigalauskas.

Pasak Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vadovo, siekiant užtikrinti paslaugų prieinamumą ir mažinti eiles, įstaigoje planuojama įrengti atskirą kabinetą ekstriniams ligoniams, t. y. tiems, kurie atvyksta karščiuojantys, prastos sveikatos būklės. Šiuos ligonius šeimos gydytojai priima be eilės, tačiau tokiu būdu užsilaiko laukiančiųjų su talonais eilė ir žmonės dažnai būna nepatenkinti.

"Tikimės, kad ši priemonė bent kiek padės sumažinti eiles", - vylėsi V. Grigalauskas.

Pastebima, jog daugiausiai pas gydytojus lankosi vyresnio amžiaus žmonės - jie atvyksta išsirašyti kompensuojamųjų vaistų, pasitikrinti sveikatos, skųsdamiesi įvairiais negalavimais.

"Labai jaučiamos ir emigracijos pasekmės. Pas mus mažėja darbingo amžiaus pacientų, o daugėja vyresnių nei 65 metų. Natūralu, kad vyresnio amžiaus žmonės turi daugiau sveikatos problemų ir jiems medikų pagalbos prireikia dažniau", - sakė V. Grigalauskas.

Labiau rūpinasi sveikata

Neįprastą pacientų gausą pastebi ir kitos uostamiesčio sveikatos priežiūros įstaigos.

VšĮ Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja šeimos medicinai Angelė Razgienė teigia, jog ypač daug pacientų apsilanko šiomis dienomis.

"Tam įtakos turi prieššventinis laikotarpis - žmonės skuba išsirašyti vaistų, pasitikrinti sveikatos. Išsiuntėme daug kvietimų gyventojams pasitikrinti profilaktiškai dėl storosios žarnos, gimdos kaklelio, krūties, prostatos vėžio. Gyventojai sureagavo į tuos laiškus, daugelis ateina pasitikrinti. Pastebime, kad žmonės ėmė labiau rūpintis savo sveikata, domisi tiek profilaktikos programomis, tiek įvairiais tyrimais. Karščiuojančių, virusinėmis ligomis sergančiųjų kiekvienas šeimos gydytojas per dieną sulaukia maždaug po vieną ar du, jie priimami be eilės. Krūvis gydytojams išties nemažas, pavyzdžiui, penktadienį aš pati priėmiau 34 pacientus", - pasakojo A. Razgienė.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centre taip pat susidarė neįprastos eilės pas šeimos gydytojus. Pasak A. Razgienės, reikėtų išduoti dvigubai daugiau talonų negu yra galimybės priimti - tiek daug norinčiųjų patekti pas šeimos gydytojus.

Tuo metu, kai suaugusieji plūsta pas gydytojus, vaikai, anot medikų, šiuo metu serga mažiau.

"Pacientų pagausėjimo nejaučiame, vaikams atostogos, tad daugelis gal išvažiuoja, mažiau serga ar susirgę gydosi ambulatoriškai, nenori per atostogas gultis į ligoninę. Kita vertus, kai vaikai nelanko mokyklos, nebūna dideliame kolektyve, mažesnė tikimybė užsikrėsti virusinėmis ligomis", - sakė Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė.

Greitoji dirba įprastai

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties medikai taip pat dirba įprastu ritmu.

"Gal šiek daugiau kvietimų, bet tikrai nežymiai. Jeigu vidutiniškai per dieną sulaukiame 100 kvietimų, tai šiomis dienomis 105-106. Dažniausiai pagalbą klaipėdiečiai kviečiasi dėl kraujotakos ar kitų sutrikimų, karščiavimų, nelaimingų atsitikimų. Gripo epidemijos šiemet dar nebuvo, ir, tikėkimės, kad nebebus", - sakė GMP stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis.

Jis pastebėjo, kad klaipėdiečiai tapo supratingesni, be reikalo greitosios nekvietinėja.

"Kartais žmonės pyksta, kad greitosios medikai daug klausinėja apie sveikatos būklę. Bet tai yra normalu, nes greitosios paslauga yra brangi ir negalima siųsti ekipažo pas tą ligonį, kuriam pagalbą gali suteikti ir šeimos gydytojas. Žinoma, kai temperatūra 40 laipsnių, greitoji tikrai atvažiuos. Jei greitosios medikai ko nors paciento klausia - vadinasi, taip reikia", - sakė R. Juodviršis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis uostamiestyje sumažėjo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder