Kepsnių kepimo procesas turi šešėlių

Kepsnių kepimo procesas turi šešėlių

Kepsniai, šašlykai, dešrelės, kepti ant grotelių ar iešmų, iškylose labai populiarūs, bet sveikatos priežiūros specialistai perspėja, kad turime žiūrėti, kokią mėsą ar dešreles kepame. Per daug apskrudinus nitritine druska apdorotą mėsą gali susidaryti sveikatai kenksmingų kancerogeninių junginių.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Sčeponavičienė teigia, kad keptas maistas nėra sveikas. Daug mažiau rizikuojame mėsą virdami, troškindami, kepdami suvyniotą į foliją. Specialistė nepataria piktnaudžiauti rūkytais mėsos gaminiais, juos dažnai valgyti nėra sveika.

Specialistė perspėja, kad kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra nitritinės druskos, kurią gamintojai žymi E250, nitritų likučiai reaguoja su aminais ir aminorūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius nitrozaminus. Jie susidaro aukštesnėje nei 110 laipsnių temperatūroje.

Nitritai ir nitratai į mėsą ir mėsos produktus dedami jau daug dešimtmečių, kad kartu su kitais priedais apsaugotų mėsos produktus nuo mikrobų ir botulizmą sukeliančių bakterijų.

Žaliuose nitratais apdorotuose mėsos produktuose nitritų koncentracija yra žema. Tačiau jei E250 apdorota mėsa yra kepama 130 laipsnių temperatūroje - kepsninėje, ant grotelių, - išsiskiria dviejų rūšių nitrozaminai. Vieni jų gaminasi nitritais apdorotoje mėsoje ar jos produktuose kaitinant, kiti - kepant ant tiesioginės ugnies. Šaltoje mėsoje šių nitrozaminų nebūna.

Labai aukštoje temperatūroje keptos mėsos ar jų produktų vartojimas padidina riziką susirgti žarnyno vėžiu.

Kepant aukštoje temperatūroje mėsoje gali atsirasti ir heterociklinių aminų bei policiklinių aromatinių hidrokarbonatų, kurie gali sukelti onkologines ligas.

Specialistė teigia, kad užtenka sumažinti kepimo temperatūrą, neapskrudinti mėsos iki apdegimo ar net suanglėjimo ir kasos vėžio rizika sumažėja.

Gydytoja pataria saikingai vartoti raudoną mėsą. Itin dažnai ją valgyti nėra sveika.

Kaip sveikai mėgautis kepsniais

Mėsą ir jos produktus kepti kuo žemesnėje temperatūroje ir jokiu būdu neapdeginti, neleisti sudegti.

Jei mėsa vis dėlto apdegė - suanglėjusias vietas reikia nupjaustyti. Suvyniota į foliją, apsaugotą nuo tiesioginės liepsnos, mėsa iškepa sveikesnė.

Jei galime mėsą virti, troškinti - nekepkime, keptą valgykime kuo rečiau.

Valgykime kuo daugiau daržovių ir kitokių skaidulinių medžiagų turinčio maisto. Jis greitina žarnyno judesius, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio koncentraciją kraujo serume ir apsaugo nuo storosios žarnos vėžio.

Perkant dešreles būtina įsitikinti, ar jos tiks kepti iškyloje. Jei produkto sudėtyje nurodyta E250, toks gaminys nerekomenduojamas kepti. Derėtų pasirinkti gaminį, kuris tinka kepti, nors ir nėra raudonos spalvos.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder