Kada pavojų kelia gerasis cholesterolis?

Kada pavojų kelia gerasis cholesterolis?

Laiku perspėti apie širdies ligas padeda lipidograma ir jautriojo c-reaktyvinio baltymo tyrimas, kurie dabar gerokai pigiau atliekami „Medicina practica“ laboratorijoje.

Mokslininkai sutaria, kad galimybė susirgti ateroskleroze, infarktu, vėžiu, senatvine silpnaprotyste ir kitomis lėtinėmis ligomis sumažėja, jeigu kraujyje yra daug gerojo (didelio tankio) cholesterolio. Tačiau pasitaiko ir išimčių, kaip rodo Ročesterio universiteto (JAV) specialistų atlikta studija.

Pastebėta, kad gerojo cholesterolio perteklius gali išprovokuoti krūtinės skausmus ir net širdies smūgį kai kuriems žmonėms, turintiems daug c- reaktyvinio baltymo. Rizikos faktoriui įtakos turi ir paveldimumas.

C- reaktyvinio baltymo organizme padaugėja prasidėjus kraujagyslių uždegimui, kuris laikomas aterosklerozės kaltininku, irstant audiniams, sergant vėžiu ir kt. Jo kiekis nustatomas atliekant kraujo tyrimą.

Jautrusis c- reaktyvinio baltymo tyrimas efektyviai naudojamas kraujotakos ligų diagnostikoje – ypač rizikos grupės žmonėms. Jis gali padėti laiku pastebėti infarkto ar insulto pavojų net ir tiems pacientams, kurių cholesterolio kiekis dar atitinka normą.

Gydytojai širdies ligų profilaktikoje dažniausiai remiasi kitu svarbiu kraujo tyrimu – lipidograma. Ji tiksliai parodo visas cholesterolio dalis. Tenka susirūpinti, jei atskleidžiama per didelė blogojo (mažo tankio) cholesterolio ir trigliceridų kraujyje koncentracija. Būtent šie kraujo riebalai nusėda ant uždegimo pažeistų kraujagyslių sienelių.

Norint gauti dar išsamesnius duomenis apie kraujotakos būklę rekomenduojama rizikos grupės žmonėms atlikti ir lipidogramą, ir jautrųjį c-reaktyvinio baltymo tyrimą.

Akcija „Apsaugok širdį nuo blogojo cholesterolio!”- dabar lipidogramą bei didelio jautrumo CRB atliksite su didele nuolaida Medicina practica laboratorijoje Šilutės pl. 38, Klaipėda tel. 8 46 230048. Prieš tyrimą būtina bent 12 val. nevalgyti. Iš anksto registruotis nereikia. Interneto svetainė: www.medicinapractica.lt

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder