Iš tolimų kelionių - užsikrėtus maliarija

Iš tolimų kelionių - užsikrėtus maliarija

Vis daugiau į tolimas Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos šalis keliaujantys verslininkai, turistai kartais namo parsiveža ir mažai pažįstamą, bet pavojingą ligą maliariją. Ar šiltėjantis klimatas sudaro sąlygas šiai ligai plisti ir Lietuvoje, konsultuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro epidemiologė Aušra BARTULIENĖ.

- Apie maliariją daugiau žinome iš grožinės literatūros, kino filmų, istorijos. Ar tai labai pavojinga liga?

- Maliarija yra grėsminga gyvybei. Yra daugiau kaip 100 šalių Afrikoje, Azijoje, Lotynų Amerikoje, kuriose ja galima užsikrėsti. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet užregistruojama 300-500 mln. klinikinių maliarijos atvejų, nuo šios ligos kasmet miršta nuo 1,5 iki 3 mln. žmonių, iš jų 1 mln. yra vaikai iki penkerių metų. Kasmet maliarija suserga daugiau kaip 10 tūkst. turistų, iš jų 1 proc. miršta nuo tropinės maliarijos.

2002-2011 m. daugiausia užsikrėtusių užregistruota Nigerijoje, Ganoje, Zaire, Angoloje, Zambijoje, Zaire, Libijoje, Filipinuose, Indijoje, Gvinėjoje, Tailande.

- Ar daug yra maliarija užsikrėtusių lietuvių?

- Anksčiau maliariją įveždavo tik jūreiviai ir kariai, dabar daugėja turistų ir verslininkų įvežtos maliarijos atvejų. 2002-2011 m. Lietuvoje įvežtine maliarija sirgo 20 jūreivių, 10 turistų, 7 asmenys, išvykę darbo reikalais, 1 studentas ir 1 legionierius. Lietuvoje paskutiniai vietinės, ne įvežtinės maliarijos atvejai buvo nustatyti 1956 metais.

- Ligą sukelia tik uodai ar ir kiti kraujasiurbiai vabzdžiai?

- Maliarijos sukėlėjas plinta transmisiniu būdu. Uodai užsikrečia įgėlę maliarija sergančiam žmogui ir įsiurbę maliarijos sukėlėjų. Per 10-18 dienų parazitai uodo organizme subręsta ir patenka į uodo seilių liaukas.

Užsikrėtęs uodas geldamas sveikam žmogui su seilėmis suleidžia ir maliarijos sukėlėjus. Šie parazitai patenka į kepenų ląsteles, vėliau į kraują ir eritrocitus. Sukėlėjai dauginasi eritrocituose, jiems sprogus į kraują patenka vis daugiau parazitų ir skverbiasi į sveikus eritrocitus. Žūstant eritrocitams, žmogų ima krėsti maliarinio drugio priepuoliai.

- Kokie yra ligos simptomai?

- Kurį laiką gali nebūti jokių negalavimų. Priklausomai nuo sukėlėjų rūšies ligos požymiai atsiranda po 7-30 dienų, kartais daugiau kaip po metų. Kai kurios parazitų rūšys gali pasilikti kepenyse ir formuoti vadinamuosius „snaudžiančius židinius“. Dažniausiai maliarija prasideda drugio priepuoliu, šalčio krėtimu. Labai greitai pakyla temperatūra iki 40-41 laipsnio, atsiranda stiprūs galvos, raumenų skausmai, kartais pykinimas, vėmimas. Ligonį troškina, oda pasidaro sausa ir karšta, veidas parausta, kartais atsiranda traukuliai, kliedesys, sąmonės pritemimas. Karščiavimas tęsiasi 3-4 valandas, paskui temperatūra krinta, ligonis gausiai prakaituoja, jaučia silpnumą. Priepuoliai gali kartotis kas 48-72 valandas, tai nulemia sukėlėjo rūšis. Susirgimo pradžioje maliarija gali būti panaši į gripą ir kitas peršalimo ligas.

- Kodėl tiek daug žmonių pasaulyje kasmet miršta nuo maliarijos?

- Tropinė maliarija gali sukelti gyvybei pavojingų komplikacijų. Sukėlėjas ardo bet kokio amžiaus raudonuosius kraujo kūnelius eritrocitus, sukelia mažakraujystę, ši greitai progresuoja iki komos. Parazitai užkemša smulkias kraujagysles ir užblokuoja kapiliarus, kuriais kraujas patenka į smegenis, kitus gyvybiškai svarbius organus.

Kitos trys maliarijos rūšys - trečiadienė, ovalinė, ketvirtadienė - ligonį išsekina atkakliais, besikartojančiais kas 48-72 val. priepuoliais, tačiau sunkių, gyvybei grėsmingų komplikacijų nesukelia.

- Kaip galima apsisaugoti į pavojingas šalis keliaujantiems verslininkams, turistams?

- Kiekvienas, vykstantis į šalis, kur paplitusi maliarija, privalo vartoti vaistus. Antimaliarinių vaistų vartojimas yra viena svarbiausių profilaktikos priemonių. Vaistus paskiria sveikatos priežiūros specialistai. Juos būtina pradėti gerti savaitę prieš išvykstant, visą buvimo laiką ir dar vieną ar 4 savaites grįžus iš endeminės zonos.

Antimaliarinė profilaktika negali užtikrinti šimtaprocentinės apsaugos. Keliautojai, kuriems pakilo temperatūra ar atsirado simptomų, panašių į gripą, kelionės metu ar jau grįžus iš endeminių maliarijos atžvilgiu vietovių, turi skubiai ieškoti medicinos pagalbos ir informuoti gydytoją.

- Ar Lietuvoje yra maliariją sukeliančių uodų?

- Lietuvoje maliarijos atvejų nėra nuo 1956 metų, tačiau mūsų šalyje paplitusi Anohpeles uodų rūšis sudaro galimybę plisti maliarijos sukėlėjui Plasmodium vivax. Todėl, kad neplistų vietinė maliarija, labai svarbu kuo greičiau nustatyti ir skirti gydymą šia maliarijos forma sergantiems žmonėms.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder