Infekuotieji ŽIV patys imasi spręsti savo problemas

Infekuotieji ŽIV patys imasi spręsti savo problemas

Gruodžio 1-ąją, pasaulinę AIDS dieną, Klaipėdos Atgimimo aikštėje sustojo autobusėliai, kuriuose visiems norintiesiems slaugytojai ir savanoriai atliko greituosius tyrimus dėl ŽIV. Akcijos moto: "Pasitikrinti nuo AIDS niekad nevėlu".

14 val. aikštėje jau po truputį rinkosi klaipėdiečiai ir klaipėdietės, pasiryžę per 60 sekundžių pasitikrinti savo sveikatą.

"Malonu, kad žmonės renkasi ir šaltukui spaudžiant. Vasarą mes padarėme 60 ŽIV testų. 30 - hepatitui nustatyti", - sakė organizacijos "Pozityvus gyvenimas" vadovas ir Valstybinės ŽIV/AIDS ir lytiškai plintančių ligų kontrolės ir profilaktikos programos koordinavimo tarybos narys Jurgis Andriuška.

Atlikus anoniminį tyrimą, jeigu atsakymas teigiamas, medikas pasako apie tai asmeniui, ir dar pasitelkiamas konsultantas, kurie paaiškina žmogui, jog tai - dar ne nuosprendis. Tai reiškia, kad jis nebūtinai jau yra šimtaprocentinis imunodeficito viruso nešiotojas, tik organizme yra antikūnių, ir tuomet reikia atlikti laboratorinį kraujo tyrimą. Pirminio tyrimo metu iš piršto imamas kraujas, ir trys reagentai rodo rezultatą.

"Aš pasakysiu, kad AIDS serga ne tik rizikos grupių atstovai, grįžusieji iš įkalinimo įstaigų ar priklausomi nuo narkotikų. Jie yra tik padidintos rizikos grupės. Užsikrėsti rizikuoja kiekvienas žmogus, pradėjęs lytinį gyvenimą ir nesilaikantis saugumo priemonių. Aš manau, kad pasitikrinti turi kiekvienas normalus ir socialiai atsakingas žmogus, nes protingam žmogui visada rūpi jo sveikata. Jis daro prielaidą: o gal buvo tam tikros aplinkybės, negali žinoti, ar buvau visiškai saugus", - sakė J. Andriuška.

Pokalbininkas, Tolerancijos švenčių uostamiestyje iniciatorius pabrėžė, jog visuomenės tolerancija padeda mums išspręsti daug problemų - šiuo atveju sergančius AIDS apsaugoti nuo atskirties ir paniekos. Būdami netolerantiški mes tarsi gąsdiname žmones išsitirti sveikatą. Jis sakė, kad net kai kurie medikai pamina Hipokrato priesaiką ir atsisako gydyti tokį pacientą arba elgiasi su juo labai nepagarbiai, kaip su parijumi. Jis pats neseniai tyrėsi dėl tuberkuliozės, ir gydytoja, net nepažvelgusi į šeimos gydytojo siuntimą, paklausė: "Ar jus "narkologinis" atsiuntė?" Iš karto tokia nuostata, kad jeigu žmogus serga, jis būtinai turėtų būti asocialus.

Šiandien tyrimai dėl ŽIV buvo atliekami ir Klaipėdos valstybinės kolegijos Sveikatos mokslų fakultete bei Odos ir veneros ligų poliklinikoje. Pavakarę, 17 val., Atgimimo aikštėje klaipėdiečiai kviečiami įžiebti raudonąjį kaspiną - simbolinį solidarumo su visais sergančiaisiais ŽIV/AIDS ženklą.

Be to, Klaipėdos "Verdenės" pagrindinėje mokykloje vyko tarpmokyklinis Klaipėdos miesto konkursas-viktorina "Riba 2010", skirta pasaulinei AIDS dienai paminėti. Šiame renginyje dalyvavo 16 komandų iš pagrindinių mokyklų, koncertuos šokių grupė "Brigantina", Atviros erdvės Jaunimo centro breiko ir hip-hopo šou grupė bei kt.

Klaipėda - pirmoje vietoje

Nuo 2007 m. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai kartu su NVO "Pozityvus gyvenimas" ŽIV infekuotaisiais sumanė unikalų projektą. Ketinama įkurti dienos centrą, kuriame sergantiesiems būtų teikiama psichologinė, teisinė bei socialinė pagalba. Taip pat būtų sukurtos savitarpio pagalbos grupės, tikimasi, kad atsirastų ir krizių centro pagalbos telefonas. Tikimasi įkurti paramos sergantiesiems fondą, pritraukiant žinomus žmones, kurie kalbės visuomenei, jaunimui apie AIDS problemas, privers politikus įsiklausyti į Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertų ir Europos Sąjungos komisijos rekomendacijas, kad nemokamas ŽIV testavimas turi būti prieinamas kiekvienam.

Oficialiais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 1 700 ŽIV viruso nešiotojų, Klaipėdoje - apie 460. Žinoma, jog ŽIV užsikrėtusios trys klaipėdietės augina pusantrų, trejų ir penkerių metų vaikus.

Neabejojama, kad šį klastingą ir mirtį nešantį virusą nešioja ir daugiau lietuvių, tačiau ne visi jie kreipiasi pagalbos. 2009 metais Lietuvoje buvo užfiksuotas itin liūdnas rekordas - pernai mūsų šalyje užregistruota 180 naujų ŽIV nešiotojų - tai yra dvigubai daugiau nei 2008 m. Daugiau šio viruso nešiotojų užregistruota ir Klaipėdos apskrityje (2009 m. – 35 nauji atvejai, 2008 – 21).

Situacija dėl AIDS taip pat neguodžianti: 2009 metų duomenimis, AIDS serga 135 asmenys, uostamiestyje registruota apie 40 AIDS nešiotojų.

“Klaipėda šioje liūdnojoje statistikoje užima lyderiaujančio miesto poziciją. Specialistų teigimu, su šia problema susiduria dauguma pasaulio uostamiesčių - kur uostas, ten labiau paplitusi prostitucija ir narkomanija”, - sakė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Ineta Pačiauskaitė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder