Infekcinės ligos - pavojingos gyvybei

Infekcinės ligos - pavojingos gyvybei

Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus Infekcinių ligų poskyryje teikiama pagalba susirgusiesiems infekcinėmis ligomis ir patenkantiems į ligoninę jau sunkios būklės: smarkiai karščiuojantys, dūstantys, viduriuojantys, kamuojami kitų ligos sukeltų negalavimų. Per metus į šį skyrių patenka apie 500 vaikų ir suaugusiųjų.

Poskyrio vedėja gydytoja anesteziologė - reanimatologė Zita Vetrovienė pasidžiaugė, kad šiemet klaipėdiečius aplenkė gripas. "Ankstesniais metais vos spėjome gaivinti ir gydyti sunkiomis gripo formomis sergančiuosius. Šiemet tokių atvejų nebuvo. Tačiau kasdien sulaukiame kitomis pavojingomis infekcinėmis žarnyno ar kvėpavimo takų ligomis sergančių pacientų ne tik iš Klaipėdos, bet ir viso regiono", - sakė Z. Vetrovienė.

Pasak gydytojos, infekcinės ligos - tai užkrečiamos ligos, kuriomis susergama jų sukėlėjams (bakterijoms, virusams) patekus į organizmą ir jame toliau dauginantis. Sukėlėjai gali daugintis įsiskverbimo vietoje (lokali infekcija), o kai kurie kraujotakos ir limfinės sistemų takais išplisti po visą organizmą. Tuomet atsiranda labai pavojinga gyvybei būklė - sepsis arba kitaip tariant, kraujo užkrėtimas.

"Sunkios būklės pacientus į mūsų skyrių greitoji veža tiesiai, aplenkdama ligoninės priimamąjį. Visada esame pasirengę priimti sunkų ligonį. Pacientai mūsų skyriuje praleidžia po kelias valandas, o kartais ir ilgiau, kol atstatomos gyvybinės funkcijos, atliekami reikalingi tyrimai laboratorijoje. Kadangi mūsų ligoninė yra daugiaprofilinė, į pagalbą visada mums atskuba reikalingi gydytojai specialistai - kardiologai, neurologai", - pasakojo Z. Vetrovienė, reanimacijoje dirbanti jau daugiau kaip du dešimtmečius.

Šio skyriaus medikai susiduria su įvairiomis sunkiomis infekcinėmis ligomis ir jų formomis. Pavyzdžiui, tenka gelbėti ir gydyti meningokokine infekcija susirgusius žmones (iki 20 atvejų per metus), gydyti sunkiomis erkinio encefalito formomis sergančiuosius. Pasak gydytojos Z. Vetrovienės, nuo daugelio infekcinių ligų ir sunkių jų sukeltų padarinių apsaugo skiepai, todėl nereikėtų jų vengti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder