Įkandus gyvatei nejudinkite galūnės

Ką reikia daryti įkandus gyvatei? Kaip šalia esantieji gali padėti nukentėjusiam žmogui?

Gydytojas toksikologas Tomas Vilius Kajokas teigia, kad Lietuvoje yra vienintelė nuodinga gyvatė - paprastoji angis. Įkandimų nuolatos pasitaiko, bet jau seniai Lietuvoje nėra užfiksuota mirčių, nes padeda efektyvūs priešnuodžiai.

"Pirma taisyklė - įkastą ranką ar koją reikia ramiai padėti ir nejudinti. Jeigu šalia yra žmogus, reikia pabandyti iščiulpti nuodus ir juos išspjauti, tačiau burna turi būti švari ir nepažeista. Mūsų klimate įkandus gyvatei nuodus galima iščiulpti, tačiau kitur šitas patarimas gali negalioti. Jeigu tai yra įmanoma, įkandimo vietą reikėtų šaldyti", - sakė gydytojas.

Anot jo, sužeistąjį kuo greičiau reikia nugabenti į ligoninę. Jeigu šalia nėra žmonių, jis turi eiti pasiremdamas, nejudindamas įkąstos galūnės.

"Priešnuodžiai turėtų būti suleisti per pirmas 8 valandas po įkandimo, jei tai pavyksta padaryti per tris, - puiku. Tada didysis toksinis poveikis tikrai įveikiamas", - sakė gydytojas.

Jis akcentavo, kad jokių prideginimų, jokių barstymų ir pjovimų ištikus nelaimei daryti negalima. Be to, maždaug penktadalis visų įkandimų yra sausieji - gyvatė įkanda, bet nesuleidžia nuodų.

Parengė Justina BEZARAITĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder