Gydymo sėkmė - ir gydytojų anesteziologų rankose

Gydymo sėkmė - ir gydytojų anesteziologų rankose

Klaipėdos universitetinė ligoninė pagal per metus atliekamų operacijų skaičių užima trečią vietą tarp šalies gydymo įstaigų. Todėl čia dirbantiems medikams, tarp jų ir gydytojams anesteziologams - reanimatologams, tenka didžiulis darbo krūvis. Kasdien į operacines patenka 60- 80 žmonių, o pooperacinėse palatose stebimi dar 40 pacientų. Vienas iš svarbiausių gydytojų anesteziologų tikslų - padėti į ligoninę patekusiam pacientui susidoroti su skausmu. Kova su skausmu prasideda dar prieš operaciją ir tęsiama po jos.

PRIEŠ SKAUSMĄ. Anesteziologijos-reanimacijos skyriaus vedėjos Renatos Paškevičiūtės (kairėje) ir vyresniosios gydytojos anesteziologės-reanimatologės Gedos Klimavičiūtės rankose - specialūs nešiojami aparatai, kuriais naudodamiesi, pacientai gali patys pasididinti vaistų nuo skausmo dozes, leidžiamas per kateterį į veną.

"Netinkamai gydytas, ūminis skausmas gali pereiti į lėtinį. Ši problema labai aktuali pacientams po operacijos. Kiekvieną operaciją lydi ūmus pooperacinis skausmas, kuris visais atvejais turi būti malšinamas, kad nepereitų į lėtinį, vadovaujantis pooperacinio skausmo gydymo metodikomis", - sakė Anesteziologijos-reanimacijos (su operacine) skyriaus vedėja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Renata Paškevičiūtė.

Laiku neišgydytas skausmas įsisiūbuoja lyg nuo kalno dardantis vežimas. Tuomet, anot vedėjos, prireikia gerokai daugiau medikamentų skausmui malšinti, prastėja paciento psichoemocinė būklė ir kartu blogėja gydymo rezultatai.

Vaistai - prieš operaciją

Kad ir kaip būtų keista, anot medikų, dalis pacientų nelinkę skųstis skausmais, nes dauguma pacientų galvoja, kad po operacijos turi skaudėti.

"Kalbiname pacientus, kad jie išsakytų, kur ir kaip skauda, kuo detaliau papasakotų, kaip jaučiasi. Skausmo įvertinimui naudojamos tam tikros skausmo skalės nuo 0 iki 10. Valdant skausmą ypač svarbus chirurgo, anesteziologo, paciento ir slaugytojų bendradarbiavimas", - sakė vyresnioji gydytoja anesteziologė-reanimatologė Geda Klimavičiūtė. Pagrindinis skausmo gydymo metodas - farmakoterapija.

"Prieš operaciją paciento laukia susitikimas su gydytoju anesteziologu-reanimatologu, kurio metu įvertinamos paciento gretutinės ligos, aptariamas numatomas anestezijos metodas bei numatoma skausmo malšinimo programa. Operacijos išvakarėse kiekvienam pacientui skiriami skausmo moduliatoriai - adjuvantai.

Moduliatoriaus paskirtis - kartu su analgetiniais medikamentais paveikti dėl skausmo organizme prasidėjusias chemines reakcijas, užblokuoti skausmo impulso sklidimą iš skausmo vietos iki smegenų, paskatinti natūralių nuskausminamųjų medžiagų išsiskyrimą organizme", - pasakojo G. Klimavičiūtė.

"Esmė yra ta, kad dar prieš operaciją pradedame galvoti apie skausmo valdymą, apimantį visą paciento gydymosi ligoninėje laiką. Todėl pacientui yra skiriamas daugiakomponentinis nuskausminimas. Jis sudarytas iš skirtingų vaistų grupių, kurios papildo viena kitą, atliekant anesteziją.

Tokiu būdu galima mažiausiomis skirtingų grupių vaistų dozėmis gauti patį geriausią skausmo malšinimo efektą.

Svarbu dar ir tai, kad šie vaistai, vartojami tiksliai paskirtu laiku, nelaukiant, kol pradės skaudėti. Efektyvus skausmo valdymas iki ir po operacijos pacientams padeda išvengti pooperacinių komplikacijų, pavyzdžiui, plaučių uždegimo, žmogus greičiau sveiksta ir greičiau išleidžiamas į namus", - teigė skyriaus vedėja R. Paškevičiūtė.

KONTROLĖ. Pagal skausmo kontrolės programą pacientams po operacijos, nelaukiant, kol pradės skaudėti, skiriami skausmo moduliatoriai tam tikromis valandomis.

Anestezijos būdai - šiuolaikiški

Gydytojos anesteziologės - reanimatologės R. Paškevičiūtė ir G. Klimavičiūtė per savo ilgametės praktikos metus teigia niekaip nepriprantančios prie visuomenėje tebesklandančių mitų apie anesteziją. "Dar yra žmonių, kurie bijo per operaciją pabusti, pajusti skausmą. Arba atsibudę po narkozės pirmiausiai pasako: galvojau, kad skaudės, o, matai, neskaudėjo.

Dar vienas mitas - bijau, kad neatlaikysiu narkozės. Nors tai tas pats, kaip skristi lėktuvu ir bijoti, kad nukrisi. Pagal statistiką yra tokia tikimybė, kad vienas iš 25 tūkst. pacientų gali patirti komplikacijų dėl narkozės. Bet tai - tik tikimybė", - pasakojo G. Klimavičiūtė.

Dar kitas mąstymo kraštutinumas, anot medikių, perdėta operacijos baimė ir reikalavimas didesnės nejautros negu reikia.

"Kartais žmonės paprašo: per operaciją noriu užmigti ir gerai išsimiegoti. Tačiau nuskausminimas nėra fiziologinis procesas, kai išjungus šviesą užmiegama. Miegas sukeliamas dirbtinai, o paskui žmogų reikia pažadinti", - sakė gydytoja G. Klimavičiūtė.

Svarbu profesionalumas

Gydytojų anesteziologių-reanimatologių teigimu, kiekviena operacija yra iššūkis.

"Klaidų šiame darbe daryti negalima. Nėra vienodų pacientų, todėl nėra ir vienodų sprendimų, kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam. Yra situacijų, kai pacientas serga išreikštomis gretutinėmis ligomis, jiems nustatoma aukšta narkozės ir operacijos rizika.

Tokiais atvejais gydytojų konsiliumas nusprendžia, kada ir kokią pirmiausia planinę operacija būtina atlikti minėtam pacientui (pvz., prieš planinę kirkšnies išvaržos operaciją būtina atlikti širdies vožtuvo protezavimo operaciją).

Jei padarysime klaidą, bus didesnė komplikacijų rizika. Sudėtingų operacijų metu reikia ne tik nuskausminti pacientą, bet ir pradėti gydymą jau per pačią operaciją.

REZULTATAS. Anesteziologijos - reanimacijos skyriaus vedėja Renata Paškevičiūtė: "Pacientai būna labai patenkinti, kai po operacijos nejunta skausmo. Kai paciento lūkesčiai pasiteisina, jis būna išties gerai nusiteikęs ir greičiau pakyla iš lovos".

Prieš operaciją gydytojas labai atidžiai įvertina paciento būklę, gretutines ligas, parenka tik tam pacientui tinkamiausią nuskausminimo būdą, nes priešingu atveju jam galima pakenkti", - sakė R. Paškevičiūtė. Pastaraisiais metais, anot skyriaus vedėjos, anestezijos rūšys, jos atlikimo būdai ir priemonės gerokai patobulėjo ir išsiplėtė. Operacinės aprūpintos naujausia anesteziologijos aparatūra, kuri padeda stebėti ir kontroliuoti paciento būklę per operaciją ir užtikrina jo saugumą bei greitesnį sveikimą po operacijos.

Tačiau kad ir kokia būtų tobula aparatūra, be profesionalių gydytojų ji - nieko verta. Todėl Anesteziologijos-reanimacijos skyriaus medikai privalo nuolat tobulinti savo žinias, įvaldyti naujus anestezijos metodus.

Daugiaprofilinėje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atliekama vis daugiau sudėtingų, išskirtinių operacijų įvairiose srityse: neurochirurgijoje, ginekologijoje, urologijoje, pilvo chirurgijoje ir kt. Todėl, anot R. Paškevičiūtės, pasiruošimas kai kurioms sudėtingoms operacijoms, pavyzdžiui, onkologinėms, prasideda gerokai anksčiau - likus kelioms savaitėms.

Tokioms operacijoms ruošiasi gydytojų ir slaugytojų komanda, nes sudėtingos operacijos dažnai trunka ir po keliolika valandų. Pati ilgiausia operacija ligoninėje yra trukusi 35 valandas.

"Mes esame ne tik gydytojai anesteziologai, bet ir intensyviosios terapijos specialistai. Ne tik nuskausminame pacientą, bet jau operacijos metu pradedame gydymą, stebime paciento būklę, palaikome jo gyvybines funkcijas",- sakė gydytoja R. Paškevičiūtė.

Kartu su kolege G. Klimavičiūte jos pirmosios operacinėje anestezijos metu panaudojo hemodinamikos monitoringą PiCCO. Naudojantis šia sistema galima ne tik sekti paciento kraujotaką, bet ir pradėti savalaikį, tikslinį gydymą jau operacijos metu.

Po operacijos - be skausmo

Pagal skausmo kontrolės programą pacientams po operacijos, nelaukiant, kol pradės skaudėti, kartu su analgetikais skiriami skausmo moduliatoriai tam tikromis tiksliai nustatytomis valandomis.

"Mūsų ligoninėje taip pat taikoma pacientų kontroliuojama analgezija. Naudodami specialius aparatus jie gali patys pasididinti vaistų nuo skausmo dozes, leidžiamas per kateterį į veną ar epidūrinį kateterį, jei buvo atlikta kombinuota anestezija.

Aparatas su nuskausminamaisiais medikamentais prijungiamas pooperacinėje palatoje, o vėliau nuskausminimas tęsiamas ir skyrių palatose. Žmonės būna labai patenkinti, kai po operacijos nejunta skausmo.

Jiems nesvarbūs nuskausminimo būdai, svarbu, kad gerai pabudo po operacijos, jų nepykina ir nieko neskauda, gauna pakankamai medikų dėmesio. Kai pacientų lūkesčiai pasiteisina, jie būna išties gerai nusiteikę ir greičiau pakyla iš lovos", - sakė R. Paškevičiūtė.

Anesteziologijos-reanimacijos skyriui priklauso net 20 operacinių, kuriose dirba per 100 darbuotojų: gydytojų anesteziologų-reanimatologų, anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojų ir operacinių slaugytojų.

Vienam iš didžiausių ligoninės kolektyvų jau dešimtmetį vadovaujanti gydytoja R. Paškevičiūtė džiaugiasi darniu kolegų darbu.

"Žmogiškasis faktorius mūsų sunkiame ir įtemptame darbe yra labai svarbus. Džiaugiuosi savo kolegų profesionalumu bei draugiškumu. Beveik kasdien susiduriame su situacija, kai tenka gelbėti žmogaus gyvybę. Ekstrinėmis situacijomis suprantame vienas kitą iš pusės žodžio, net žvilgsnio, ir puolame vienas kitam padėti. O kiekviena skubi operacija yra ekstremali", - sakė skyriaus vedėja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder