Grūdų nauda

Grūdų nauda

Ar naudinga valgyti avižinių dribsnių košę, siekiant sumažinti cholesterolio kiekį kraujuje? Kokias avižas laikyti rupiomis?

Grūdo sandara yra paprasta: sėklos luobelė, aleurono sluoksnis, endospermas ir gemalas. Kiekviena šių sudedamųjų grūdo dalių turi maisto medžiagų, kurios reikalingos mūsų organizmui. Pavyzdžiui, luobelėje yra daugiausiai skaidulų (lignino), taip pat yra mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų. Endosperme yra krakmolo. Baltymų - daugiausiai gemale ir aleurono sluoksnyje. Pastarajame randama ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Gemale yra B ir E grupių vitaminų.

Skaidulos naudingos mūsų organizmui, nes gerina žarnų peristaltiką, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio koncentraciją kraujuje, apsaugo nuo žarnos vėžio. B grupės vitaminai labai naudingi nervų bei imuninei sistemoms, dalyvauja angliavandenių ir riebalų apykaitoje. Krakmolas organizme skaidomas iki angliavandenių ir greitai pasisavinamas. Polinesočiosios riebalų rūgštys gerina vitaminų E ir A pasisavinimą, mažina "blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje.

Avižose daugiau ląstelienos nei žieminių kviečių ar rugių grūduose.

Rupūs yra tokie grūdai, kuriuos smulkinant nepašalinama arba pašalinama labai menka dalis grūdo gemalo ir luobelės. Iš taip apdorotų gūdų pagaminti produktai turi didelę maistinę vertę. Jei mechaniškai apdorojant grūdus pašalinamas grūdo gemalas, luobelės, aleurono sluoksnis (dažniausiai gaminant rūšinius miltus), tuomet prarandama maistinė vertė, t. y. sumažėja vitaminų, skaidulinių medžiagų, makroelementų ir mikroelementų kiekis. Reikėtų pabrėžti, jog iš tokių miltų pagamintų produktų kokybė bus gera, tačiau maistinė vertė menkesnė nei iš rupių miltų pagamintų produktų.

Avižų dribsniuose dalis grūdo gemalo ir luobelės yra išlikusi, todėl šią košę valgyti sveika ir ji padeda mažinti cholesterolį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder