"Gimę nerūkantys" ir jų mamos gavo dovanų

"Gimę nerūkantys" ir jų mamos gavo dovanų

Šiandien Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras akcijos "Gimiau nerūkantis" metu Klaipėdos universitetinės ligoninės akušerijos–ginekologijos departamente pasveikino gegužės 31 dieną – Pasaulinę dieną be tabako – gimusius naujagimius bei jų mamas. Naujagimiams įteikti marškinėliai su užrašu "Gimiau nerūkantis" ar "Gimiau nerūkanti", jų mamoms – knygelės ir gėlės.

Pirmą kartą tokia akcija buvo surengta 2002 m. Kauno mieste, o vėliau tapo nacionaline. Šiais metais akcija švenčia savo gyvavimo dešimtmetį. Akcijos metu stengiamasi priminti apie vis gausėjančius faktus apie pragaištingą tėvų rūkymo įtaką vaikų sveikatai.

"Medikų paskelbti duomenys rodo, kad trečdalis perinatalinių mirčių, kai vaikas miršta dar įsčiose yra sąlygotos motinų rūkymo. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo. Taip pat paaiškėjo, kad rūkančios mamos dvigubai dažniau nei nerūkančios gimdo prieš laiką, o naujagimiai būna mažesnio svorio. Mamų rūkymas iki 30 proc. padidina apsigimimų ("kiškio lūpos", "Vilko gomurio" ir kt.) riziką", - apie rūkymo žalą pasakojo Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistė Edita Semeškevičiūtė.

Be to, rūkančioms ir krūtimi maitinančioms mamoms pasigamina žymiai mažesnis pieno kiekis, nes nikotinas slopina prolaktino gamybą. Taip pat įrodyta, kad rūkančių mamų vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma. Sociologiniai tyrimai rodo, kad rūkančių tėvų vaikams sunkiau sekasi mokytis. Augdami vaikai perima tėvų elgesio modelį ir patys dažniau pradeda rūkyti. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo.

Rūkymo sukeltos ligos Lietuvai kasmet kainuoja apie 7 000 gyvybių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder