Gazuoti gėrimai, kalcis, vitaminas D ir …osteoporozė

Gazuoti gėrimai, kalcis, vitaminas D ir …osteoporozė

Osteoporozė pavojinga liga, nes ardo kaulinį audinį, todėl kaulai tampa labai trapūs bei – klastinga liga, neturinti aiškių klinikinių simptomų (pvz., skausmo), neretai ji pasireiškia jau įvykusiu kaulų lūžiu. Pagal vidutinius duomenis polinkį osteoporozei turi 1 iš 3 moterų ir 1 iš 12 vyrų visame pasaulyje. Nustatyta, kad pagrindinė osteoporozės priežastis yra moteriškų lytinių hormonų trūkumas.

Pokyčiai žmogaus kauluose

Kaulas yra gyvas organas, todėl visą žmogaus gyvenimą jame vyksta pokyčiai – senas kaulas ardomas (vyksta kaulo rezorbcija), o jo vietoje statomas naujas kaulas (kaulo formavimasis). Vaikystėje ir jaunystėje kaulo formavimasis vyksta greičiau nei rezorbcija, todėl kaulai auga, tvirtėja, tankėja. Stipriausi kaulai esti apie trisdešimt penktuosius gyvenimo metus. Vėliau kaulo rezorbcijos greitis ima viršyti kaulo formavimosi greitį, todėl žmogaus kaulų masė kasmet sumažėja vidutiniškai 1-2 proc. Dėl įvairių hormoninių priežasčių sparčiausiai kaulų masės netenka moterys po menopauzės (net iki 15 proc. kasmet). Tuomet ir išsivysto liguistas kaulų trapumas, vadinamas osteoporoze, todėl visos be išimties 60 metų amžiaus sulaukusios moterys pirmiausia turėtų susirūpinti ir pasitikrinti, ar neišsivystė osteoporozė. Vyrai taip pat serga osteoporoze, bet rečiau negu moterys ir suserga maždaug dešimtmečiu vėliau.

Negalima laukti pirmo lūžio

Negalima laukti pirmo lūžio, norint diagnozuoti osteoporozę. Įvykęs lūžis liudija apie jau seniai prasidėjusį kaulų retėjimą. Gydymas tik gali padėti išvengti pakartotinio lūžio ir su tuo susijusios negalios.

Profilaktika turi prasidėti nuo vaikystės ir ypač svarbi brendimo laikotarpiu, sudarant geras sąlygas kaulams stiprėti. Reikia atkreipti dėmesį, ar gaunama pakankamai statybinių medžiagų, ar pakankamas fizinis aktyvumas, ar laiku prasideda brendimas. Ypač tai svarbu šeimose, kuriose yra asmenų, patyrusių netrauminių lūžių. Vėliau, pasiekus vidutinį amžių, reikia stengtis kaulų masę išsaugoti. Reikia sveikai gyventi, vengti alkoholio, nerūkyti, kiek įmanoma vengti traumų, laiku ir nuolat gydytis lėtines ligas, galinčias sutrikdyti normalią kaulų apykaitą. Labai svarbu ir sename amžiuje, kaip jauname, gauti pakankamą kalcio ir vitamino D kiekį. Jei vidutiniame amžiuje sergama ligomis, kurioms gydyti skiriama medikamentų, kenkiančių normaliai kaulų apykaitai (pavyzdžiui, gliukokortikoidų), tuomet labai anksti reikia imtis profilaktikos priemonių, papildomai vartojant kalcio su vitaminu D.

Įdomūs faktai apie osteoporozę

Apie gazuotus gėrimus…

Mokslininkai nustatė, kad moterims, kurios dažnai geria gazuotus gėrimus, gali grėsti osteoporozė. Žmogaus maitinimosi tyrimų centro duomenimis, moterų, kasdien vartojančių gazuotus gėrimus kaulų tankis retesnis, nei geriančių sultis ar arbatą. Rizikuoja susirgti osteoporoze ir kofeino mėgėjai. Žurnalo HealthDay duomenimis, beveik 55 procentai amerikiečių, pagrinde moterys, dėl savo maitinimosi ydų turi polinkį osteoporozei.

Apie kalcį ir vitaminą D…

Biologiškai aktyvių maisto papildų, turinčių kalcio ir vitamino D vartojimas vyresniame amžiuje nepadės išvengti osteoporozinių lūžių, paskelbė Agence France Presse.

Vitamino D trūkumas laikomas pagrindine lūžių, sergant osteoporoze, priežastimi, todėl profilaktiniais tikslais dažnai yra skiriami preparatai su kalciu ir vitaminu D. Tačiau Škotijos Aberdeen University mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Adrian Grant, publikavę savo tyrimų rezultatus žurnale The Lancet, nustatė, kad ši hipotezė neturi patvirtinimo. Buvo ištirta 5300 žmonių (85 procentai iš jų – moterys) vyresnių nei 70 metų, pastaruosius 10 metų sergančių osteoporoze ir patyrusių įvairiausių lūžių. Visi tiriamieji buvo suskirstyti į 4 grupes: pirmajai duodavo tik preparatus su vitaminu D, antrajai – tik su kalciu, trečiai – kalcį ir vitamino D preparatus, ketvirtoji grupė gaudavo placebo. Per 5 tyrimų metus lūžiai nustatyti pas 13 procentų pacientų, be to nepriklausomai nuo to, kokiai grupei jie priklausė. Pastebėta, kad per stebėjimo periodą daugiau kaip trečdalis tiriamųjų (36 procentai) nebevartojo paskirtų preparatų, nes jiems kilo virškinimo problemų, o dar 9 procentai pacientų per tą laikotarpį mirė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder