Europa sprendžia cigarečių likimą

Europa sprendžia cigarečių likimą

Siekdami išsaugoti žmonių sveikatą Europos Sąjungos institucijų atstovai svarsto net ir pačias drastiškiausias priemones, kaip eliminuoti tabako gaminius iš žmonių gyvenimo. Be kita ko, diskutuojama apie tai, kad cigaretės būtų pardavinėjamos baltuose pakeliuose be jokių prekės ženklų. O užrašus apie tabako keliamą pavojų esą galima būtų papildyti vaizdais: nuo vėžio suirusių plaučių, nuo astmos dūstančių vaikų ar dėl mamos rūkymo apsigimusių naujagimių nuotraukomis.

Pasaulio sveikatos organizacijos atstovai savo ruožtu siekia uždrausti įvairius tabako priedus, kurie suteikia tabakui skonį ar kvapą.

Tuo metu verslininkai ir profsąjungos piktinasi, kad tokios galimos naujovės gali būti pragaištingos darbo vietoms ir atrišti rankas kontrabandininkams.

Diskusija tik prasideda

Sukrusti tabako gamintojus verčia Europos Sąjungos valdžios institucijose prasidėję Tabako direktyvos bei pasaulio sveikatos organizacijos Konvencijos dėl tabako kontrolės svarstymai.

Žinia, šiuo metu galioja 2001 m. priimta Tabako gaminių direktyva. Joje nustatytas didžiausias medžiagų - nikotino, dervų ir anglies monoksido - kiekis cigaretėse. Be to, šia direktyva gamintojai įpareigojami ant tabako gaminių pateikti tekstinius įspėjimus apie pavojų sveikatai ir uždrausta naudoti tokias nuorodas, kaip "lengvos", "švelnios" arba "mažai dervų".

"Dabar prasideda diskusija, ar ši direktyva pasitvirtino, ar ją reikia keisti, tobulinti. Mūsų šalis, kaip Europos Sąjungos valstybė, taip pat turi išsakyti savo poziciją šiuo klausimu. Dėl to yra sudaryta speciali darbo grupė, kad įvairių ministerijų bei verslo atstovai išdiskutuotų patrauklią Lietuvai poziciją. Tai yra išties labai jautri tema, nes tabako verslas yra toks, kuriam reikalingos ilgalaikės prognozės. Todėl suprantama, kad suinteresuoti asmenys įtariai vertina prasidėjusias diskusijas", - kalbėjo darbo grupės pirmininkas, Ūkio ministerijos Pramonės, paslaugų ir prekybos departamento direktorius Kęstutis Straigis.

Pasak jo, darbo grupė dar nebuvo net susitikusi, tad kol kas sunku vertinti, kokias rekomendacijas šiuo klausimu pateiks Lietuva.

"Kadangi esu Ūkio ministerijos atstovas, gerbiu gamintoją ir investuotoją, bet kartu suprantu, kad žmonių sveikata turi būti prioritetinis dalykas", - sakė K. Straigis.

Jo svarstymais, kol kas Europos Komisija tik žvalgosi, kuria linkme eina šalys narės, idant galėtų spręsti, ar dabar verta keisti Tabako produktų direktyvą, ar tuos svarstymus atidėti dar keleriems metams.

Kadangi Tabako produktų direktyva yra tarptautinis dokumentas, nacionalinę teisę jis pasiektų tik per keletą metų.

Norėtų griežtinti taisykles

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus asistentė Benigna Chijenaitė pasakojo, kad Tabako gaminių direktyvos peržiūra pradėta atsižvelgiant į Europos Parlamento prašymą ir Komisijos ataskaitą dėl šios direktyvos įgyvendinimo, kurioje nurodytos tobulintinos sritys.

Dar 2007 m. vienoje iš Europos Parlamento rezoliucijų valstybių narių paprašyta imtis priemonių, kad iki 2025 m. perpus sumažėtų rūkančių jaunuolių skaičius.

Svarstoma, kad šio tikslo siekti labai padėtų griežtesnės tabako produktų taisyklės.

"Svarstoma, kad ant pakelių iš abiejų pusių galėtų būti didesni vaizdiniai įspėjimai apie pavojų sveikatai. Taip pat svarstoma, kad pakuotės turėtų būti paprastos - t. y. pakeliai, ant kurių prekės ženklo dydis būtų kuo mažesnis, o didžiąją ploto dalį užimtų įspėjamosios žinutės ir (arba) piešiniai, nuotraukos, informacija apie rūkymo metimo paslaugas ir t. t. Ant tokių pakelių būtų nurodytas tik cigarečių kiekis pakelyje ir gaminio sudėtis", - komentavo B. Chijenaitė.

Taip pat svarstoma, ar riboti aromatinių priedų naudojimą cigarečių gamyboje. Akiratyje - ir Tabako gaminių pardavimo taisyklės, ypač jų dalis, susijusi su reklama prekybos punktuose ir ant prekybos automatų.

Grėsmė tabako pramonei

Europos profesinių sąjungų, kurios narė yra ir Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga, atstovai labiausiai baiminasi, kad gali būti uždrausta naudoti bet kokius priedus cigarečių gamyboje, nes tai esą sužlugdytų verslą iš esmės.

Apie priedų draudimą kalbama Pasaulinės sveikatos organizacijos konvencijoje.

"Visapusis tabako priedų draudimas baigsis draudimu gaminti ir eksportuoti "American Blend" tipo cigaretes, kurios sudaro daugiau kaip 90 proc. Europos Sąjungos rinkos", - piktinasi Europos profsąjungų atstovai.

"Žinoma, mes norime būti ir sveiki, ir laimingi, bet norime ir uždirbti. Nereikėtų pamiršti, kad tabako pramonė, nors ir žalinga, bet yra, ko gero, didžiausia mokesčių mokėtoja po naftos pramonės", - sakė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Ji sakė matanti ir kitą pavojų: jei būtų suniveliuoti visų gamintojų cigarečių pakeliai, atsisakant prekinių ženklų, - esą tuomet būtų atrištos rankos kontrabandininkams.

"Balto pakelio" judėjimas

Žinia, praėjusių metų rudenį trijų Baltijos šalių nevyriausybinės organizacijos buvo iškėlusios idėją suvienodinti cigarečių pakuočių išvaizdą, kad tabako gamintojai negalėtų naudotis cigarečių pakuotėmis kaip reklamos įrankiu.

Lietuvoje įkurta Nacionalinė alkoholio ir tabako kontrolės koalicija, be kita ko, pasisako ir už tai, kad cigarečių pakuotes "papuoštų" šokiruojančios vaizdinės priemonės bei kad jos nebūtų tiesiogiai prieinama prekė - pirkėjai cigarečių patys negalėtų pasiimti, o turėtų prašyti paduoti pardavėjos.

Įstatymo projektas, kuris varžytų tabako gamintojų teisę tarpusavyje konkuruoti cigarečių pakelių dizainu, jau buvo pasiekęs ir Lietuvos Respublikos Seimą, tačiau parlamente jis nebuvo svarstytas.

Siūlymas reglamentuoti, kad Lietuvoje parduodami tabako gaminiai būtų supakuoti standartinėse baltose pakuotėse, ant kurių visa informacija pateikiama standartiniu vienodo dydžio šriftu, išskyrus informaciją apie rūkymo žalą, buvo pripažintas prieštaraujantis Konstitucijai, kadangi riboja teisę į nuosavybę, ūkinės veiklos laisvę.

Tabako gamintojai argumentavo, kad dar nėra jokių tyrimų, įrodančių, jog vienodi tabako gaminių pakeliai sumažintų rūkalų vartojimą tarp jaunimo ar padėtų mesti rūkyti.

PASIŪLYMAS. Kraštutinių priemonių šalininkai siūlo, kad cigaretės Europoje atrodytų taip: unifikuotas - baltas, pilkas, ar gelsvas - pakelis be jokių prekės ženklų ir logotipų, bet su didele nuotrauka ar piešiniu, simbolizuojančiu rūkymo žalą. Ar taip cigarečių pakeliai atrodys Lietuvoje, priklauso ir nuo atsakingų mūsų šalies institucijų, kurios turi pateikti savo pasiūlymus Europos Komisijai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder