Elgesio neurologija aktuali ne tik neurologams

Elgesio neurologija aktuali ne tik neurologams

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje kasmet rengiamos konferencijos aktualiomis neurologijos temomis. Praėjusią savaitę vyko mokslinė konferencija "Elgesio neurologija", kurioje pranešimus skaitė gydytojai neurologai, psichiatrai, neurochirurgai, slaugos specialistai iš pačios ligoninės, Lietuvos sveikatos mokslų, Vytauto Didžiojo, Klaipėdos universitetų.

Konferencijoje aptartos tokios temos kaip psichoemociniai sutrikimai esant lėtiniam juosmens skausmui, galvos svaigimo įtaka pacientų elgesiui ir gyvenimo kokybei, lėtinio skausmo ir depresijos simptomų ryšys sergant trišakio nervo neuralgija, depresija vėlyvuoju laikotarpiu po galvos smegenų insulto, sutrikusių pacientų elgesio įtaka psichoemocinei ir fizinei slaugytojų sveikatai, elgesio sutrikimas esant neurochirurginei klinikai ir kt.

"Psichiatrinės problemos neurologijoje labai dažnos. Pažintinių paciento funkcijų pablogėjimas sergant įvairiomis neurologinėmis (ir ne tik) ligomis yra viena didžiausių problemų ir gyvenimo kokybę veikiančių veiksnių", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Nervų ligų ir reabilitacijos departamento vadovas, gydytojas neurologas Gintaras Bukauskas. Pasak gydytojo neurologo, dėl psichikos sutrikimų ir nervų sistemos ligų sąsajų vyrauja nevienalytė nuomonė. Esą nervų sistemos ligos sąlygoja antrinius psichikos sutrikimus galimai ir dėl bendrų etiopatogenetinių mechanizmų, taip pat, psichikos ir nervų sistemos sutrikimai gali būti komorbidiniai (esantys greta vienu metu nepriklausomai vienas nuo kito).

Bet kokiu atveju, anot G. Bukausko, psichikos sutrikimai, jei nustatomi kartu su neurologiniais susirgimais, pablogina pirminio susirgimo išeitis ir prognozę. "Įvairūs susirgimai gali sukelti įvairaus laipsnio psichikos sutrikimus - nuo pažintinių funkcijų sutrikimų iki gilios demencijos arba net gyvybei pavojingo ūmaus delyro. Todėl labai svarbu anksti pastebėti ir diagnozuoti psichikos sutrikimus, paskirti adekvatų gydymą, slaugą bei priežiūrą", - pabrėžė G. Bukauskas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prof. Virginija Adomaitienė akcentavo, jog daugelyje atliktų mokslinių tyrimų teigiama, kad iki 60 proc. psichikos sutrikimų yra diagnozuojami ir pradedami gydyti pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.

Konferencija "Elgesio neurologija" buvo skirta neurologams, bendrosios praktikos gydytojams, vidaus ligų gydytojams, psichiatrams, neurochirurgams, slaugytojams.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder