Dryžiukai ant pastos tūbelių - informacija ne pirkėjams

Produktų ženklinimas

Išrankūs pirkėjai tarp gausybės ne maisto produktų vis dažniau ieško ekologiškų, žalingų cheminių konservantų, dažiklių ar kitų priedų neturinčių prekių. Kad lengviau būtų gerus produktus atpažinti, ieškoma sutartinių ženklų.

Ne vienas jų ant kremų ar dantų pastų tūbelių pastebėjo nedideles juosteles - vienos jų būna juodos, kitos - žalios, trečios - raudonos, mėlynos ar net rudos.

"Vakarų ekspresui" odontologijos srityje dirbanti jauna specialistė pareiškė, jog pagal juostelių spalvas galima orientuotis apie produkto sudėtį: jei juostelė juoda - produktas pagamintas iš nenatūralių medžiagų, jei žalia - jis ekologiškas, kita spalva reiškia jo gydomąją paskirtį. Mergina teigė, esą dėstytojai Kauno universitete mokę, jog, pavyzdžiui, dantų pastą, ant kurios tūbelės yra juoda juostelė, atsargumo dėlei reikia vartoti ne dažniau kaip kartą per savaitę.

"Apie tas juosteles jokios oficialios informacijos iš Odontologų rūmų nesame gavę, tad patarčiau renkantis pastą žiūrėti į sudėtį, o ne į tas juosteles", - "Vakarų ekspresui" kolegės nuomonę paneigė burnos higienistė Vilma Subačiūtė.

Kad šios juostelės pirkėjui neturėtų tarnauti kaip orientyras, nurodantis produkto kokybę, sakė ir Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos atstovai. Klaipėdos skyriaus vedėja Raimonda Bučinskienė patarė nekreipti į jas dėmesio, nes tokio ženklinimo jokie inspekcijai žinomi teisės aktai nėra numatę. Tad greičiausiai juostelės žymimos dizaino ar kokiais kitais tik gamintojui žinomais sumetimais.

Beieškant informacijos "Vakarų ekspresui" iš įvairių visuomenės sveikatos bei kitų sričių specialistų teko išgirsti net tokias nuomones: juostelėmis pažymėta ta tūbelės pusė, kurioje pateikiama informacija apie produktą; juostelės pažymi tūbelės ribą, iki kurios pripildoma gaminio masės, ir pan.

Kadangi specialistai tiksliai atsakyti nesugebėjo, to paklausėme kosmetikos gamintojo atstovės - UAB "Biok" rinkodaros vadovės Ievos Bieliūnaitės. Jos duomenimis, juostelės skirtos ne pirkėjams orientuotis, o gamybos aparatams, kad šie atpažintų, ties kuria riba reikia užspausti tūbelę. O juostelės spalva priklauso nuo pakuotės spalvų - šios spalvos turi būti kontrastingos, antraip juostelių neatpažins specialūs gamybiniai lazeriai.

Genovaitė PRIVEDIENĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder