Balso stygoms kenkia ne tik žalingi įpročiai.

Mokslas apie balso organų gydymą - foniatrija atsirado Renesanso epochoje. Būtent tuomet savo darbo įrankiu - balsu susirūpino oratoriai, universitetų rektoriai, aktoriai, advokatai bei operos dainininkai. Klaipėdoje foniatrinę pagalbą jau dvidešimt penkerius metus teikia gydytoja otolaringologė foniatrė, Europos foniatrų sąjungos narė Ramutė Gasiūnienė. Jos įskaitoje - per 12 tūkst. pacientų: muzikų, artistų, mokytojų, žurnalistų, habilituotų daktarų ir žmonių iš visos Klaipėdos apskrities. Jos pacientai prageria, prarūko, prarėkauja savo balso švarųjį skambesį. O kitiems, kad netektų žado, pakako tik susinervinti.

- Ar atauga nutrūkusios balso stygos?

- Nieko panašaus. Jei žmogus netinkamai naudojasi savo balsu, jos nei nutrūksta, nei atauga, tik susidaro nuospaudos - mazgeliai. Balso stygos visai nepanašios į muzikos instrumentų stygas. Tai tarsi kvėpavimo takuose įtaisyta dviejų dalių pertvara, kuriai prasiskleidus susidaro trikampio formos plyšys. Ką tik gimusio kūdikio riksmas parodo, kad jo balso stygos funkcionuoja, o visiškai susiformuos tik apie 40-uosius metus. Žmonių lytinėms liaukoms subrendus, prasideda balso mutacija (keitimasis). Todėl XVIII amžiuje, siekiant išsaugoti nuostabiausius pasaulio vokalus, jaunuoliai buvo kastruojami. Kai kurių eunuchų balso diapazonas siekdavo net pusketvirtos oktavos.

- Nuo ko priklauso balso skambesys?

- Nuo daug ko. Net nuo dantų skaičiaus ir jų kreivumo. Yra septyni balso tipai: bosas, baritonas, tenoras, mecosopranas, sopranas, altas ir diskantas. Liūdnų pasekmių gali sulaukti baritonas, kuris pramogaudamas mėgdžioja tenoro arijas. Visam gyvenimui balso galima netekti jį vergiškai išnaudojant arba užsispyrus laikyti egzaminą, kai yra išsiderinusi bent viena styga. Pervargęs balsas "linguoja", virpa.

- Gal balsui gali padėti alus su kiaušinio tryniu?

- Tai tik artistų prietaras. Kai kurie gerklę skalauja gazuotu vandeniu, kava su konjaku ar geria strichnino tabletes. Tačiau nėra vieno stebuklingo vaisto, padedančio atgauti balsą. Pavyzdžiui, vaistai, į kurių sudėtį įeina paracetamolis ir pseudoefedrinas, netinka esant sausai gleivinei. Manau, kad tik gydytojas gali padėti atsikratyti prietarais ir padėti atgauti balsą.

- Praradus balsą - ryšį su pasauliu, gali apimti panika. Per kiek laiko gydytojas padeda jį atgauti?

- Kartais medikai jį sugrąžina po valandos, kartais gali prireikti daug mėnesių. Foniatrai gydydami pacientą bendradarbiauja ir su psichoterapeutais, neuropatologais, gastroenterologais. Staiga tapus nebyliu, vien antibiotikais neišsigydysi. Tenka taikyti adatų, manualinę, lazerinę terapijas, refleksoterapijas, gerklę grūdinti šalčiu. Tokiam pacientui skiriu pusantros valandos seansą. Kaip po insulto, taip ir po mikrochirurginės operacijos balsui reikia reabilituotis: injekcijos, inhaliacijos, fonologopediniai pratimai, fizioterapinės procedūros, vaistai. Kartais terapijai pasitelkiu netgi klavesiną. Niekada nesiunčiu ligonio pas psichiatrą, jei balsas prarandamas "iš nervų". Kartą tėvai pas mane į kabinetą atvedė bežadę vieną mergaitę iš dvynukių poros. Išsiaiškinau, jog mergytė nustojo kalbėti protestuodama, nes jos seseriai - mokslo pirmūnei atitekdavo visi mokytojų ir tėvų pagyrimai, simpatija.

- Minėjot, kad balso gydymui naudojama net akupunktūra...

- Tai sudėtingas gydymas ir aš jo mokiausi penkiolika metų. Mano pedagogai sakydavo, kad su adata reikia elgtis kaip su iš narvo paleistu liūtu, t.y. atsargiai ir kantriai. Deja, ne kartą savo praktikoje turėjau pacientų, kuriems sveikatą už didžiulius pinigus adatomis sugadino šarlatanai.

- Kodėl sutrinka žmogaus balso funkcijos?

- Ne kartą prieš koncertus teko teikti skubią pagalbą tarptautinį pripažinimą pelniusiems Lietuvos vokalistams, kad tai nebūtų paskutinis jų pasirodymas scenoje. Deja, nepasakysiu kuriems. Kūrybinių dainininkų nuopuolių neturi žinoti jų konkurentai, gerbėjai. Dažniausios skubios pagalbos priežastys būdavo peršalimas, balso besaikis išnaudojimas. Balso profesionalų ir ne tik jų gyvybiškai svarbios funkcijos sutrinka ir dėl klimakso, gerklės uždegimo, alkoholizmo. Galiu paminėti ir tragiškesnes priežastis: sifilis, piktybinis auglys, tuberkuliozė ir kt. Net dėl žalingo įpročio kalbėti šaukiant galima prarasti balsą. Juk pastebėjote, kiek mokytojų serga chronišku balso stygų uždegimu. Balsą pagadina bręstantys mažieji dainininkai, kai persišaldo, persirūko, netausoja balso jam mutuojant. Net muzikantai suserga, kai nevalingai mėgdžioja grojamą melodiją. Toks begarsis vidinis dainavimas sukelia liguistų balso organų pakitimų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder