Ar verta papildomai gerti vitaminus?

Ar verta papildomai gerti vitaminus?

Vitaminų preparatai nesumažina rizikos numirti nuo vėžio ar širdies ligų. Prie tokių išvadų priėjo mokslininkai, ištyrę 180 tūkst. žmonių.

“Žmonės turi suprasti, kad nepakanka gerti multivitaminus, kad būtų užkirstas kelias įvairioms ligoms”, - aiškina profesorė Dženifer Hsiang Ling Lin (Jennifer Hsiang-Ling Lin) iš Bostono moterų ligoninės. Jos vadovaujama mokslininkų grupė 11 metų tyrė 82 tūkst. vyrų ir 100 tūkst. moterų sveikatą ir įpročius. Tiriamieji buvo vidutiniškai 60 metų.

Tirdami mirčių priežastis mokslininkai nerado jokių skirtumų tarp tų asmenų, kurie vartojo vitaminų preparatus, ir tų, kurie vengė maisto papildų. Pavyzdžiui, širdies ligomis mirė apie šešis iš 100 stebėtų asmenų, lygiai tiek pat tų, kurie vartojo vitaminus, ir tų, kurie jų nevartojo. Tą patį galima pasakyti ir apie kitas ligas.

Tai amerikiečių mokslininkams padėjo nustatyti, kad vitaminai šiais atvejais nepadeda. Taip pat nerasta ryšio tarp dietinių papildų vartojimo ir cukraligės.

Tačiau, kaip pabrėžia kita mokslininkė Song Ji Park (Song-Yi Park), kai kurie tyrimai leidžia manyti, kad vartojant konkrečius vitaminus sumažėja rizika susirgti vėžiu ar širdies ligomis esant vyresniam amžiui.

Kaip paaiškinti tokį prieštaravimą? Visai paprastai, teigia mokslininkai. Buvo atliktas tyrimas, kuriuo norėta išsiaiškinti, kiek naudingi maisto papildai, ir ištirta grupė pacientų, kurie prastai maitinosi, dėl to jų racione trūko tam tikrų medžiagų. Turtingiau gyvenantys žmonės stengiasi maitintis visaverčiu maistu, kad nereikėtų vartoti daug papildų ar kad iš viso jų vengia. Visko, ko reikia sveikam suaugusio žmogaus organizmui, pakanka visaverčiame maiste, teigia amerikiečių mokslininkai.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder