Ar lengvas būdas mesti rūkyti - lengvas?

Ar lengvas būdas mesti rūkyti - lengvas?

Eksperimentas

"Vakarų ekspresas" kviečia visus skaitytojus mesti rūkyti. Ir pradeda nuo savęs. Jūsų dėmesiui - fotoreporterio Viliaus Mačiulaičio, nusprendusio atsikratyti žalingo ir vis brangiau atsieinančio įpročio, "kančios".

Vilius pagalbininku išsilaisvinimo kelyje pasirinko priemonę, sukurtą ir aprašytą amerikiečio Alleno Carro knygoje "Lengvas būdas mesti rūkyti". Teigiama, jog ši unikali knyga, parašyta žmogaus, kuris pats buvo "užkietėjęs" rūkalius, pajėgia panaikinti psichologinę priklausomybę nuo cigarečių lengvai, be psichologų, pleistrų ar kitokių gudrybių.

Ar pavyks išsivaduoti iš nikotino priklausomybės Viliui?

Manė, jog mesti - sunku

Viliui - 29 metai. Pirmą kartą užsirūkė 14 ar 15 metų, o baigiant vidurinę cigaretės buvo tapusios neatsiejama gyvenimo dalimi.

Iki eksperimento pradžios jis kasdien surūkydavo 15-20 cigarečių.

Mažiau surūko, kai užsiėmęs darbu arba savaitgaliais, būdamas namuose. Daugiau cigarečių pakelyje lieka, kai tenka sėdėti vietose, kuriose nerūkoma, pavyzdžiui, baruose. Kol įstatymas to nedraudė - traukdavo, kaip pats sako, ištisai.

Vilius nemano, kad jo norą parūkyti provokuoja įtampa, nerimas ar susierzinimas.

Kad reikia atsikratyti rūkymo, pagalvojo ne kartą, tačiau nesiryžo, nes manė, kad tai labai sunku ir skausminga.

Sužinojęs, jog yra išleista knyga apie būdą, padedantį savaime, be kančios mesti rūkyti, nusprendė ją perskaityti. O ir permainoms, sako, buvo pribrendęs.

Pažiūrėkime, kaip jam sekėsi.

Pirmoji diena: tik 11 cigarečių

Pirmą dieną, praėjusį trečiadienį, Vilius vienu ypu perskaitė 60 knygos puslapių. Skaitė darbe, knygos vakare į namus nesinešė.

"Užkabino žiauriai, - entuziazmu švytinčiom akim kitą dieną jis prisipažino kolegoms. - Nors parašytos mintys atrodė paties jau išmąstytos, žinomos, tačiau skaitant šiurpuliukai per nugarą ėjo. Apsisprendžiau - mesiu rūkyti. Visiems laikams."

A. Carras knygos skaitytojų neįtikinėja, kad jie daugiau nerūkytų, atvirkščiai - siūlo, jog jie, bent kol perskaitys visą knygą, rūkytų reguliariai, kaip iki tol.

Tačiau Vilius šio autoriaus prašymo neįvykdė - tą dieną surūkė tik 11 cigarečių. Ir specialiai nesistengdamas. Tiesiog nenorėjo.

Kas gi vaikiną taip paveikė?

Atsikratyti - lengva

A. Carras skaitytojams siūlo nuo pat pradžių užmiršti priežastis, dėl kurių paprastai norima mesti rūkyti. Jis skatina pirmiausia užduoti sau kelis klausimus: ką man duoda rūkymas; ar tikrai jaučiu malonumą rūkydamas; ar iš tiesų turiu taip brangiai mokėti, kad galėčiau kišti "tuos daiktus" sau į burną ir dusinti save.

"Skaitai ir jauti, kad darai beprasmį dalyką. Bandžiau savęs klausti, kodėl rūkau. Pasiteisinimai, kad dėl bendravimo ar kitų priežasčių, pasirodė tokie kvaili. Supratau, kad metęs rūkyti ne prarasčiau kažką, o laimėčiau. Autorius netgi teigia, kad negalima vartoti žodžio "mesti", nes jis asocijuojasi su praradimu. Be to, sužinojau, kad rūkymas nėra įprotis, nes įpročius mes lengvai keičiame, pvz., vairuotojai, įpratę važiuoti dešine kelio puse, kitoje šalyje greit persiorientuoja ir įpranta važiuoti kaire", - įspūdžiais dalijasi Vilius.

Jam itin patiko tai, kad autorius nemoralizuoja, nesako, kad rūko tik silpnavaliai ar pan. Atvirkščiai - jis nuolat pabrėžia, kad atsikratyti rūkymo visai lengva. Juk naktį išmiegame be cigarečių, vadinasi, organizmas puikiai be jų apsieina.

Trečiadienio vakarą palikęs knygą darbe, Vilius nenustojo apie ją galvoti - laukė, kada vėl galės paimti į rankas.

Noras mesti kuo greičiau

Ketvirtadienį fotoreporteris, radęs laisvą minutę, vėl įniko į knygą. Užplūdęs entuziazmas jo nepaleido.

Perskaitė bemaž kaip ir pirmą dieną - apie 60 puslapių.

Knyga labai traukė. "Atrodo, tarsi pats būčiau ją parašęs, nes viskas, kas aprašoma, - išgyventa", - vėl pabrėžė jis.

Paprašėme, kad Vilius pažymėtų didžiausią įspūdį palikusias vietas. Tądien jis pabraukė A. Carro pokalbių su rūkaliais fragmentus, iš kurių aiškėja: rūkalius varginasi, kad nepakliūtų gatvėje po ratais, nors tikimybė, kad tai įvyks, - viena iš kelių šimtų tūkstančių. O rizika, kad tabakas pakenks sveikatai, beveik garantuota, tačiau jis į tai nekreipia dėmesio.

Teko pakovoti su savimi - užeidavo noras, nepaisant autoriaus rekomendacijos, mesti rūkyti nedelsiant, iš karto, neperskaičius visos knygos. Jautė galėsiąs be jų ištverti.

Antrąją eksperimento dieną Vilius surūkė mažiau cigarečių - tik 10. Specialiai nesistengdamas.

Užvaldė mintis

Tris savaitgalio dienas Vilius knygos neskaitė, tačiau ji buvo užvaldžiusi visas jo laisvas mintis. Per tą laiką neprievartaudamas savęs surūkė beveik perpus mažiau nei paprastai. Ir tai jo neprislėgė, sakė, jog nuotaika pakylėta, norisi kuo greičiau viską perskaityti ir atsisveikinti su kvailu įpročiu.

Vėl pabrėžė, jog galėjo surūkyti ir dar mažiau, bet vis prisimindavo autoriaus rekomendaciją neskubėti.

"Kuo mažiau stengiesi surūkyti, tuo ta cigaretė tampa laukiamesnė. Juk jei rūkai kas valandą - rūkai automatiškai, o jei mažiau - labiau to proceso imi laukti", - pritaria Vilius A. Carro išsakytai minčiai.

Nors buvo atvejų, - neslėpė kolega, - kada jis sąmoningai stengėsi sukurti sau tokias sąlygas, kad negalėtų rūkyti. Pavyzdžiui, Kopenhagos oro uoste instinktyviai pasistengė greičiau pereiti kontrolinį punktą, už kurio jau yra nerūkymo zona.

"Rūkyti nebeskanu: žiūriu į smilkstančią cigaretę ir galvoju, kuriems galams traukiu tą š... - prisipažino jis. - Suvokdamas proceso beprasmiškumą, prilyginu jį rusiškai ruletei, kurios pasekmės gali būti skaudžios", - sakė jis.

Kaip seksis Viliui šią savaitę? Apie tai - kitą antradienį "Sveikatos" priede.

"Vakarų ekspresas" kviečia ir skaitytojus papasakoti, kaip jiems pavyko atsikratyti priklausomybės nuo tabako.

"Nėra priemonės, kuri tiktų visiems"

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, Europos rūkymo prevencijos tinklo atstovas Lietuvoje ir valdybos narys dr. Aurelijus Veryga.

Jei būtų lengva pasakyti, kodėl žmonės rūko, labai lengva būtų ir šią problemą išspręsti. Rūkyti pradedama dėl daugelio priežasčių, o paskui jau nikotinas padaro žmogų priklausomą. Vystosi tokia pati priklausomybė, kaip alkoholiui, kokainui, heroinui ar kitai psichoaktyviai medžiagai. Tuomet jau didžioji dalis žmonių rūko todėl, kad jiems reikia tos medžiagos.

Priklausomybė nuo tabako tarptautinėje ligų klasifikacijoje, kaip ir kitos ligos, turi savo kodą. Taigi pasaulyje ji pripažįstama liga, todėl ir gydyti ją turi gydytojai. Bet mes dar gyvename pusiau akmens amžiuje: nei gydome, nei suprantame, kaip gydyti. Kai kurios šalys išleidžia šios priklausomybės gydymo algoritmo, rekomendacijų gydytojams jau kelintą redakciją, o mes dar net nepradėjom. Ir žmogui, norinčiam mesti rūkyti, pagalba daugiau deklaratyvi nei reali. Ir medikamentai brangiai kainuoja. Didžiojoje Britanijoje jie kainuoja kaip cigaretės ir tai žmogui kompensuojami. Pas mus dar toli iki to.

Statistika rodo, kad savo pastangomis meta tik 5 proc. žmonių. Jei žmogus gauna tinkamą pagalbą, tie procentai išauga iki 60-70. Yra paskaičiuota, jei gydytojai bent patartų žmogui mesti rūkyti dėl sveikatos, vien dėl to mestų 10 proc.

Yra žinoma, kaip padėti rūkaliams, bet kad tie dalykai ateitų į šalį, reikia daug pastangų įdėti. Kuo motyvuoti ligonių kasas, ministrą, kad reikia papildomų pinigų, jei žmonės net nesuvokia, kad tai yra liga?

Europoje atlikus ekonomines studijas, apskaičiuota, kad skyrus lėšų šiai priklausomybei gydyti, valstybė tik išloštų. Žmonės mažiau sirgtų lėtinėmis ligomis, vėliau mirtų, ilgiau gyventų, dirbtų. Geriau išleisti 1000 litų žmogui už medikamentus negu daugelį metų kompensuoti brangius vaistus nuo vėžio ar išeminės širdies ligos.

A. Karo knygą paskaitinėjau epizodiškai. Manau, bet kuri priemonė, kuri padeda mesti rūkyti, yra gera. Bet knyga gali padėti tiems, kurie nori mesti rūkyti, nemotyvuotam pagaliu neįmuši, kad skaitytų. Tai nėra panacėja, nėra priemonės, kuri tiktų visiems. Jei jau rūkaliui išsivystę miego, depresiniai sutrikimai, knyga nepadės. Nebent gali pakeisti motyvaciją. Pažįstu ne vieną žmogų, kuris perskaitęs ją metė rūkyti. Norinčiam mesti rūkyti dauguma būdų geri, nenorinčiam - joks būdas nebus tinkamas.

Genovaitė PRIVEDIENĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder