Alzhaimerio ligos  klubas "Atmena" vienija sveikuosius ir sergančius

Alzhaimerio ligos klubas "Atmena" vienija sveikuosius ir sergančius

Vėjuotą rugsėjo 21-osios dienos vakarą Klaipėdos psichikos sveikatos centre skambėjo muzika, kvepėjo kava ir pyragaičiais. Nedidukėje salėje tvyrojo jauki, šeimyniška atmosfera, nors dalis susirinkusiųjų buvo visai nepažįstami. Juos vienijo šypsenos ir bendras likimas.

VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų ir silpnaregių kultūros centro muzikantai džiugino senomis geromis dainomis, tik tai, kad susirinkta ne švęsti galėjo išduoti svečių akyse sublizgusios ašaros, kai suskambo solistės Zofijos Vilkienės atliekama daina „Santa Marija“. „Palaimink mus kelią savo širdies maldoje“ - giliai paliečia dainoje skambantis prašymas, kurį kaip savą atpažįsta dauguma susirinkusiųjų. O ko gi dar galėtų prašyti žmonės, į kurių namus pasibeldė klastingas svečias – neišgydoma Alzheimerio liga.

Rugsėjo 21-oji paskelbta tarptautine Alzhaimerio ligos diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad kiekvienas iš mūsų gali padėti ja susirgusiems žmonėms bei jų artimiesiems. Šiuo metu organizuojami įvairūs renginiai šviečiantys visuomenę, atkreipiantys jos dėmesį į skaudžias, dažnai slepiamos kasdienybės puses.

Klaipėdos krašto Alzhaimerio ligos klubas „Atmena“ tą dieną draugėn sukvietė ne tik savo nuolatinius narius ir gydytojus, bet ir visus besidominčius. Klube, gyvuojančiame nuo 2007 metų šiuo metu yra apie 20 narių. Šis skaičius nuolat kinta – vieniems išėjus į jų vietas ateina kiti. „Atmenos“ klubo pirmininkė Raimonda Šoparienė sakė pastebėjusi, jog sergančiųjų kasmet tik daugėja. Štai 2008 m. Klaipėdos psichikos sveikatos centro duomenimis ligonių užregistruota apie 100, o šiemet jau apie 150, kurių didžioji dauguma yra moterys.


„Mes esame tam, kad galėtumėm vieni kitiems padėti, suteikti informacijos, paremti. Kai šeimoje atsiranda sergantysis, artimieji išsigąsta, nežino ką daryti, galvoja, kad jų artimasis staiga tapo keistai kaprizingas. Su gydytojų, psichologų ir žmonių, jau turinčių patirties, pagalba mokomės visi kartu atskirti ligą nuo kaprizų, kaip būti ir gyventi kartu“ – sako ponia Raimonda. Į „Atmenos“ klubo susitikimus, kurie vyksta Klaipėdos psichikos sveikatos centre kiekvieno mėnesio paskutinį trečiadienį dažniausiai ateina ligonius slaugantys artimieji, kurie ne tik dalinasi rūpesčiais ir patirtimi, bet ir atsipalaiduoja piešdami mandalas, mokydamiesi dekupažo paslapčių, kartais ir į ekskursijas išvažiuoja, dvasininką pasikviečia.

Tinka viskas, kas nors trumpam išvaduoja iš slegiančių minčių ir kasdienybės rutinos. Didelę pagalbą klubo nariams teikia gydytojų, psichologų, psichoterapeutų konsultacijos. Mokomasi, kaip rūpintis ligoniu, kaip su juo bendrauti, kaip gyventi su Alzheimerio liga ir šalia jos. Į susitikimus ateina ir sergantieji, kuriems itin svarbu išlikti socialiai aktyviems, domėtis supančiu pasauliu, neatsiriboti nuo kitų ir neužsidaryti tarp keturių sienų. Visi čia randa supratimą ir palaikymą, o svarbiausia nesijaučia vieniši šiame nelengvame ligos kelyje.

Vakaro, skirto tarptautinės Alzhaimerio dienos minėjimui metu ne tik skambėjo dainos ir buvo vaišinamasi labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ skirtomis vaišėmis, bet ir klausomasi rimtų pranešimų. Gydytoja neurologė, medicinos mokslų daktarė, Klaipėdos universiteto sveikatos mokslų fakulteto docentė Rima Radžiuvienė pasakojo kaip atpažinti šią ligą. Ši liga pasak gydytojos, neatsiranda per naktį, liga vystosi pamažu, todėl labai svarbu anksti ją pastebėti. Nors liga nėra išgydoma, tačiau anksti ją atpažinus galima pristabdyti jos vystymąsi. Požymiai, priverčiantys artimuosius sunerimti, būna labai įvairūs, labai dažnai net maža detalė gali atskleisti, jog su artimuoju yra kažkas yra ne taip.

Pavyzdžiui, vieną vyrą atvesti savo žmoną pas gydytojus privertė netikėtas šios elgesys, kai moteris, mokėjusi skaniai ruošti valgį pradėjo ruošdama maistą naudoti visai nederančius produktus.

Sergantieji Alzhaimerio liga ima nesiorientuoti aplinkoje, gali pasiklysti eidami į parduotuvę, netikėtai atiduoti savo santaupas visai svetimiems žmonėms arba, atvirkščiai, jas paslėpę ir pamiršę slėptuvę apkaltinti artimuosius vagyste. Žmogus darosi irzlus ir įtarus, apatiškas, dingsta susidomėjimas aplinka, anksčiau dominę dalykai nebedžiugina, apleidžiama mėgstama veikla. Sutrinka higienos įgūdžiai, dingsta noras bendrauti, nyksta žodžių bagažas, sunku kalbėti ilgais sakiniais, ligonis nebesupranta juokų ir ironijos, gali labai greitai įsižeisti arba pasakoja keistus, nebūtus dalykus. Dingsta atmintis, ne tik ilgalaikė, bet ir trumpalaikė, todėl kasdienybėje iškyla daugybė pačių netikėčiausių situacijų, tampančių tikru iššūkiu artimiesiems ir aplinkiniams. Tokie požymiai būdingi sergant ir kitomis ligomis, teigia gydytoja R. Radžiuvienė, todėl norint atpažinti ligą reikalingi tikslesni tyrimai.

 


VšĮ „Individualaus augimo centras“ direktorė-psichologė Lilija Vitkauskienė, vedanti psichologinius užsiėmimus „Atmenos“ klube, negailėjo rekomendacijų slaugantiems ligonius. Labai svarbu, jog artimieji, pastebėję pirmus alzheimerio ligos požymius, emociškai palaikytų ligonį, padrąsintų jį, kad nieko baisaus, jeigu šis kažką pamiršta ar painioja. Būtina apsišarvuoti kantrybe ir supratimu, nepykti ir nebarti ligonio, kad šis dar labiau neužsisklęstų savyje. „Suprantu, jog būna skaudu, kai atiduodate visą savo širdį ir rūpestį, o kaip atsaką iš ligonio sulaukiate tik nepasitenkinimą. Nepriimkite to asmeniškai, kad žmogus nori jus tyčia įskaudinti ar kažkaip jums pakenkti.

Sutrikusi atmintis yra pagrindinis alzhaimerio ligos požymis, todėl stenkitės ramiai į tai reaguoti. Ryškiausiai sutrinka naujos informacijos įsisavinimas, progresuoja dezorientacija laike ir erdvėje, vėliau sutrinka anksčiau įsisavintos informacijos atgaminimas, ligonis užmiršta net savo vaikų vardus bei kiek jų turi, nebežino su kuo gyvena, neprisimena, kad reikia valgyti, ar valgė, pamiršta, kad reikia nueiti į tualetą ir t.t.“ – sakė psichologė. „Būtina rasti laiko ir sau, nebijoti prašyti kitų pagalbos, karts nuo karto ištrūkti nuo slegiančios rutinos, juk tam, kad tinkamai pasirūpintumėm sergančiu artimuoju privalome nepamiršti ir savo sveikatos“ – pabrėžė ji.

O štai į klubo „Atmena“ susitikimus ateinanti ponia Aldona, kuriai diagnozuota Alzhaimerio liga, galėtų būti pavyzdžiu ne tik sergantiems, bet ir sveikiesiems. Netekusi dviejų šia liga sirgusių seserų, o paskui ir pati susirgusi, ji trykšte trykšta optimizmu, stengiasi išlikti aktyvi, nuolat rasti įdomios veiklos. Juk svarbu, kad smegenys turėtų ką veikti. Tą vakarą visus susirinkusius ji pradžiugino raiškiai ir jausmingai padeklamavusi ištrauką iš poemos „Eglė žalčių karalienė“ ir nuolat kartojo, jog gyvenime yra svarbiausia atrasti kuo džiaugtis.

Klaipėdos krašto Alzhaimerio ligos klubo „Atmena“ susitikimai vyksta kiekvieno mėnesio paskutinį trečiadienį nuo 16.30 val. Klaipėdos psichikos sveikatos centro patalpose, Galinio Pylimo 3b gatvėje. Visi, kurių artimieji kenčia dėl atminties sutrikimo, elgesio pokyčių ar asmenybės sunykimo kviečiami dalyvauti klubo veikloje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder