Vyriausybė atmetė siūlymą šeimą sieti su santuoka

Vyriausybė atmetė siūlymą šeimą sieti su santuoka

Vyriausybė pareiškė, kad Seime svarstomos Konstitucijos pataisos, šeimą siejančios su santuoka, gali būti diskriminacinės.

Dėl to Vyriausybės išvadoje nepritariama siūlymui Konstituciją papildyti nuostatomis, jog „šeima sukuriama sudarius santuoką“ ir „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“.

„Kartu gyvenantys asmenys, neužregistravę santuokos ir neturintys vaikų, gali patirti diskriminaciją, nes nebegalėtų naudotis įvairių Konstitucijos straipsnių (ir kitų teisės aktų) garantuojama apsauga“, - nurodoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoje išvadoje, kurią patvirtino Vyriausybė.

Išvadoje pažymima, kad nesusituokusios ir vaikų neturinčios poros, pavyzdžiui, netektų garantuojamos apsaugos nuo savavališko ir neteisėto kišimosi į šeiminį gyvenimą, galėtų būti verčiami duoti parodymus prieš sugyventinius, nebūtų, globojami ar aprūpinami, jei sugyventinis žūtų ar mirtų eidamas karo tarnybą.

Nepritarimas grindžiamas ir tuo, kad Konstitucijos pataisos gali prieštarauti Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikai.

Vyriausybei sprendžiant dėl išvados nepritarimą jai išsakė žemės ūkio ministrė „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

Konstitucijos pataisas pateikę Seimo nariai teigia, kad „saugodama šeimą valstybė pirmiausiai turi saugoti prigimtinę šeimos struktūrą“, o ši struktūra „remiasi santuoka ir giminystės arba kraujo ryšiais“.

„Vyro ir moters santuoka sukuriama šeima atitinka pamatinį prigimtinį kiekvieno vaiko poreikį turėti vienas kitam ir savo šeimai įsipareigojusius tėvą ir motiną. Todėl, kaip ir šeima, santuoka yra prigimtinis visuomenės institutas“, - teigiama parlamentarų aiškinamajame rašte.

Seimo nariai argumentuoja, kad „nuo pat žmonijos atsiradimo pradžios gyvuojantis vyro ir moters bendro gyvenimo modelis, kuriant santuoką, geriausiai atitinka Konstitucinio Teismo atskleistos šeimos sampratą“.

Konstitucijos pataisos Seime inicijuotos po to, kai Konstitucijos Teismas 2011 metų lapkritį paskelbė, kad „konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto“.

Konstitucinis Teismas tuomet išaiškino, kad santuoka paremtas modelis turi išskirtinę reikšmę visuomenės gyvenime, tačiau turi būti „saugomos ir ginamos kitokios nei santuokos pagrindu sudarytos šeimos“, įskaitant santuokos nesudariusių vyro ir moters bendrą gyvenimą, kuris grindžiamas „pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagarbos, bendro vaikų auklėjimo ir panašiais ryšiais“.

Vyriausybės išvada yra rekomendacinio pobūdžio Seimo nariams, ji nesukuria teisinių kliūčių keisti Konstituciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder