Vienas donoras - trys išgelbėti žmonės

Vienas donoras - trys išgelbėti žmonės

Ketvirtadienį Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialas visus sveikus žmones pakvietė tapti kraujo donorais.

Socialinių mokslų kolegijoje vykusioje akcijoje kaip pagrindinis akcentas pirmą kartą pristatytas Kūrybos ir pramogų industrijų antrojo kurso studentų ir jų dėstytojos Ingos Grubliauskienės filmukas "Nuleisk kraują“, raginantis žmones nebūti abejingais ir aukoti kraują.

Filmukas buvo sukurtas spalio 15 d. Klaipėdos prekybos ir pramogų centre „Akropolis“. Čia būrys studentų, įsimaišę į eilinių prekybos centro lankytojų minią, kelis kartus skirtingose „Akropolio“ vietose sulaukę signalo krito ant žemės ir keliasdešimt sekundžių nejudėdami gulėjo. Vėliau, atsistoję, išdalino reginį mačiusiems žmonėms lankstinukus ir skrajutes su kvietimu aukoti kraują.

Filmuko pagrindinis tikslas – nepalikti abejingų kraujo donorystei. Jo tolimesnė paskirtis – populiarinti donorystės centro veiklą ir jaunų žmonių iniciatyvą aukojant kraują.

Ši graži jaunimo veikla jau davė vaisių – savo kraują paaukojo net 26 žmonės. Tiesa, norinčiųjų buvo ir daugiau, tačiau dėl sveikatos problemų ne visiems buvo leista.

Iš kiekvieno žmogaus paimta po 470 ml kraujo, 20 ml iš jų bus naudojami įvairiems kraujo tyrimams, donoro sveikatos patikrinimui.

Anot bendrosios praktikos slaugytojos Airidos Mickuvienės, toks kraujo kiekis kasdien gali išgelbėti net 3 žmones, mat iš jo galima išgauti eritrocitų, trombocitų ir kraujo plazmą.

Daugelis kraują davė pirmą kartą. "Kraujo donore esu pirmą kartą. Baisu buvo, dėl nežinios, kokia bus savijauta, bet 470 ml paaukoto kraujo nepadarė jokios neigiamos įtakos sveikatai. Netgi priešingai, nuotaika tapo pakyli. Žinojimas, kad atidavei kraują tiems, kam jo labai reikia, pakėlė nuotaiką. Dabar ir visus kitus skatinsiu nebijoti ir tapti neatlygintinais kraujo donorais" - sakė I. Grubliauskienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder