Vardas ir pavardė - būdas išsiskirti

Vardas ir pavardė - būdas išsiskirti

Ar pavadintumėte savo sūnų Austriumi arba Nikonu? O dukrelę - Lūja, Perla arba Amaja? Vieniems tokie neįprasti vardai kelia šiurpą, o taip pavadinti vaikai - gailestį. Kiti, atvirkščiai, nė neketina kreipti dėmesio į aplinkinių nuomonę ir vadina savo atžalas taip, kad šie išsiskirtų iš pilkos masės, o neįprastas vardas atneštų gyvenimo sėkmę. Panašiai atsainiai į piktdžiugiškus aplinkinius žiūri ir moterys, besirenkančios sutrumpintą vyro pavardę. Kalbininkai tikina, jog neįprastų, iš užsienio atkeliavusių vardų bumas - laikinas reiškinys ir po truputį nykstantis, o vaikus vadinsime neįprastais, tačiau lietuviškais vardais.

Pasak Klaipėdos miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vyresniosios inspektorės Irenos Zabulienės, uostamiesčio tėveliai vaikams panašius vardus renka ištisus dešimtmečius: "Būna, vienas kitas iškrenta iš sąrašo, vėliau vėl sugrįžta, arba atsiranda koks nors naujas."

Per tris šių metų ketvirčius populiariausi berniukų vardai Klaipėdoje buvo Lukas (25), Danielius (23), Jonas (22), Kristupas (17) ir Mantas (15). Mergaičių - Emilija (21), Liepa (17), Austėja (14), Ema, Eva (po 13) ir Gabija (12).

Pernai populiariausi mergaičių vardai buvo Gabija, Gabrielė, Ugnė, Kamilė ir Ema (užpernai - Ugnė, Gabija, Austėja, Emilija, Urtė, Kamilė ir Ieva). Berniukus pernai dažniausiai vadino Matu, Luku, Jonu, Jokūbu ir Danieliumi (užpernai - Matu, Nojumi, Luku, Augustu ir Justu).

 

LAIKUI BĖGANT ne vienas vaikas supranta, kad jo vardas yra keistas, ir jis nebenori būti juo vadinamas. Lietuvos įstatymai leidžia vardą pasikeisti. Tiesa, tik tais atvejais, kai tam yra rimta priežastis. Redakcijos archyvo nuotr.

Tačiau tėveliai nei pernai, nei šiemet nesibaimino ir retų bei negirdėtų vardų. Pasak I. Zabulienės, retus, iš užsienio atkeliavusius vardus dažniausiai renkasi ne mišrios šeimos ar užsienyje gyvenantys klaipėdiečiai, bet vietiniai gyventojai. Matyt, kažkur juos nugirdę ir besivaikantys mados.


Pernai tarp mergaičių vardų atsirado Amerita, Anija, Aprilė, Dija, Dionė, Elanda, Estėja, Geistė, Grasilė, Lūja, Linėja, Lika, Mantilė ir Perla. 2011 m. gimę berniukai gavo vardus Auštaras, Angelas, Austrius, Daironas, Daugis, Eliotas, Elunas, Garetas, Neitas, Nandas, Neiras ir Sarmatas.

Šiemet neįprastų berniukų vardų sąrašą papildė Timas, Putinas, Romarijus, Skomantas, Neidanas, Erdvilas ir Nikonas. Klaipėdoje turėtų atsiliepti ir kelios mergaitės, šaukiamos Amadėja, Imelda, Abigele, Armile, Amaja, Gaudrime, Gelme, Vėtra, Junita.

Civilinės metrikacijos skyriuje registruojant vaiko vardą prašoma abiejų tėvelių sutikimo - kad nenutiktų taip, jog vienas iš tėvų užregistruoja vieną vardą, o kitas po kelių dienų atlekia paklaikęs ir nori tą vardą pakeisti.

Vardas atėjo ekspromtu

Pernai pirmagimės dukrelės sulaukęs dainininkas Andrius Rimiškis su žmona Vaida mergaitei išrinko retą vardą Lėja. Dainininkas pasakojo, jog prieš vaikeliui išvystant pasaulį teko nemenkai pavargti - vartyta daug knygų, vardynų, domėtasi įvairiausiais vaikų vardais, tačiau to vienintelio išsirinkti niekaip nepavyko.

NESUNKU. Kalbininkų manymu, kiekvienas tėvelis, ieškodamas vaikui vardo, gali rasti lygiai taip pat retą ar neįprastą lietuvišką vardą - reikia tik pavartyti specialius leidinius. Tomo GUKAUSKO nuotr.

"Peržiūrėjome gausybę vardų, tačiau nė vienas taip ir netiko. Galiausiai ekspromtu į galvą šovė vardas Lėja. Jo neradome nė vienoje peržiūrėtoje knygoje. Tiesiog ėmė ir iškilo mintyse. Beje, šis vardas į galvą šovė tik tada, kai pagaliau pamatėme gimusią dukrelę. Iki tol apie jį net nepagalvojome. Tačiau pamatę mažylę iš karto supratome, kad jos vardas Lėja. Šis vardas todėl ir mielas, kad atėjo pats, o ne per prievartą galvojant", - pasakojo A. Rimiškis.

Vyras teigė, jog su žmona tik vėliau pasidomėjo, ką gi reiškia dukrai duotas vardas. Pasirodo, Lėja hebrajiškai reiškia antilopę. Paklaustas, ar nesigaili, jog dukrelei išrinko neįprastą vardą, A. Rimiškis dievagojosi jog, ne.

"Ar ir kitiems savo vaikams išrinksiu retus vardus? Nežinau. Tikriausiai ir vėl lauksime, kol gims, ir tada žiūrėsime, koks vardas tinka. Manau, kad toks metodas geriausias", - tikino dainininkas.

Grįšime prie lietuviškų

Kalbininkas Albinas Drukteinis, vis dažniau pastebintis ne itin malonią tendenciją vaikus vadinti neįprastais, dažniausiai iš užsienio atkeliaujančiais vardais, teigė, jog kai kuriais atvejais tai pateisina.

"Dabar tikrai nemažai žmonių ruošiasi išvažiuoti arba jau gyvena užsienyje. Jų vaikai su visiškai lietuviškais ir užsieniečiui sunkiai suprantamais bei ištariamais vardais svečioje šalyje gali jaustis tikrai nejaukiai. Tokiu atveju užsienietiškas ar tarptautinis vardas šiek tiek gelbėja. Tačiau sunku suprasti tuos, kurie užsienyje nėra buvę ir ten važiuoti nesiruošia, tačiau vaikus vadina ne lietuviškai. Juo labiau nesuprantu tų, kurie nori vaikams duoti nesulietuvintus vardus, pavyzdžiui, Marisol. Dar gerai, kad tai Lietuvoje neįmanoma", - sakė A. Drukteinis.

Kalbininko teigimu, jei negyveni ar nesiruoši gyventi užsienyje, duoti vaikui užsienietišką vardą - tik keistos mados dalykas. Jo manymu, po kelių dešimtmečių tokiais vardais nei kas žavėsis, nei jų trūks.

"Pastaruoju metu mes vis kratomės lietuvybės, tačiau praeis kuris laikas ir norėsime prie jos grįžti. Vadinsime vaikus gražiais lietuviškais vardais, rinksimės įprastas lietuviškas pavardes, o ne sutrumpintas", - teigė A. Drukteinis.

Jo manymu, ir dabar kiekvienas tėvelis, ieškodamas vaikui vardo, gali rasti lygiai taip pat retą ar neįprastą lietuvišką vardą - reikia tik pavartyti specialius leidinius.

"Yra tikrai labai gražių retų lietuviškų vardų, todėl tėvelius, tokiais pavadinusius savo vaikus, galime tik pasveikinti", - sakė kalbininkas.

Sutrumpintų pavardžių - nedaug

Šiais laikais išsiskirti siekiama ne tik duodant vaikui neįprastą vardą, bet ir moteriai pasirenkant sutrumpintą vyro pavardę.


Klaipėdos miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji inspektorė Birutė Kaminskienė, dirbanti su santuokos dokumentais, tikino, jog nors mada rinktis sutrumpintą vyro pavardę yra pastebima - tokių moterų kasmet po truputėlį daugėja, tačiau visos pavardžių "rinkos" jos neužvaldo.

"Šiemet moterų, pasirinkusių vyro pavardę su sutrumpinta galūne "-ė" yra šiek tiek daugiau nei pernai, tačiau tokios pavardės vis tiek nenukonkuruoja tradicinių -"-ienių". Jas moterys dažniausiai ir renkasi", - pasakojo B. Kaminskienė.

Pasak vyresniosios inspektorės, moterys ne itin dažnai renkasi ir dvigubą pavardę - savo ir vyro, ar pasilieka tik savo.

Viena klaipėdietė, po santuokos pasirinkusi sutrumpintą vyro pavardę, nesistebėjo, kodėl moterys linkusios rinktis tradicines ir visiems įprastas pavardžių galūnes.

"Kai ištekėjau, visi ėmė klausinėti, kokią pavardę pasirinkau. Kai išgirsdavo, imdavo pašaipiai stebėtis. Net pačią vestuvių dieną sulaukiau sveikinimo skambučio, tačiau sveikintojas, išgirdęs pasirinktą pavardę, vietoje gražių linkėjimų išvadino mane kaimiete", - juokėsi moteris.

Panašių vertinimų po vestuvių dar bent metus teko išgirsti ne vieną - ne tik artimoje aplinkoje, bet ir darbe ar įstaigose, kur teko pildyti dokumentus.

"Nors pašaipų ir buvo, tačiau jos nurimo. Svarbiausia renkantis tokią pavardę būti tvirtai apsisprendus, o ne rinktis dėl mados. Aš puikiai žinojau, kodėl renkuosi sutrumpintą. Vyrui tai buvo jau antroji santuoka, o aš nenorėjau būti antroji "-ienė" tokia pačia pavarde. Pasirinkau man širdžiai mieliausią variantą ir nesuku dėl to galvos", - sakė klaipėdietė.

Klaidingą pasirinkimą galima ištaisyti

Nors vardo pats nepasirinksi, visada yra galimybė tėvų klaidą ištaisyti. Lietuvos įstatymai leidžia vardą pasikeisti. Tiesa, tik tais atvejais, kai tam yra rimta priežastis. Dar paprasčiau ištaisyti ar pasikeisti nepatinkančią pavardę.

Teisingumo ministerijos duomenimis, 2010 m. vardas arba (ir) pavardė buvo pakeisti 1 732 asmenims. 2011 m. vardą arba (ir) pavardę pakeitė 1 699 asmenys. Šiais metais iš civilinės metrikacijos įstaigų į Teisingumo ministeriją jau atkeliavo 769 prašymai keisti turimus asmenvardžius, iš jų - 87 prašymai keisti nepilnamečio vaiko, vyresnio nei 3 mėnesių amžiaus, vardą.

"Šiemet sumažėjusį ministeriją pasiekiančių prašymų skaičių lėmė praeitų metų pabaigoje įtvirtinti pakeitimai, dėl kurių pavardžių pakeitimo procedūra tapo paprastesnė ir greitesnė, nes kai kuriais atvejais su pavardės keitimu susijusius klausimus civilinės metrikacijos įstaigos sprendžia savarankiškai. Pagal anksčiau galiojusią tvarką, prašymų pakeisti pavardę pagrįstumą visada turėjo įvertinti ir Teisingumo ministerija, o tai lėmė ilgesnį jų nagrinėjimą", - pasakojo teisingumo ministro patarėja ryšiams su visuomene Vaida Vincevičiūtė.

Priežastys įvairios

Pasak jos, statistinė informacija, dėl kokių priežasčių pilnamečiai asmenys pageidauja pakeisti turimą vardą arba (ir) pavardę, Teisingumo ministerijoje nėra kaupiama. Vis dėl to pastebimos tam tikros asmenvardžių keitimo tendencijos. Pavyzdžiui, neretai jaunuoliai suskumba keistis pavardę vos sulaukę pilnametystės.

LĖJA. Andrius Rimiškis su žmona Vaida dukrelę pavadino Lėja - toks vardas šovė į galvą pamačius naujagimę. Hebrajiškai tai reiškia antilopę. Stasio ŽUMBIO nuotr.

Taip pat pasitaiko nemažai atvejų, kai santuoką nutraukę žmonės tik vėliau apsisprendžia, kokią pavardę jiems turėti - susigrąžinti ikisantuokinę ar pasilikti bendrą su buvusiu sutuoktiniu, kuri dažniausiai yra ir vaikų pavardė.

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama į vieno iš tėvų pavardę. Dažnai pasitaiko atvejų, kai keičiant tėvų pavardes kartu prašoma pakeisti ir jų nepilnamečių vaikų pavardes, tam, kad visi šeimos nariai turėtų vienodas. Jeigu vaiko tėvai gyvena atskirai ir turi skirtingas pavardes, dažnai prašoma pakeisti vaiko pavardę į to iš tėvų pavardę, su kuriuo vaikas gyvena.

Be to, anot V. Vincevičiūtės, pasitaiko ir atvejų, kuomet tėvai dar vaikui nesulaukus pilnametystės sumano pakeisti jo vardą, nes suvokia parinkę netinkamą arba pats vaikas nenori būti juo vadinamas. Nuo praėjusių metų pabaigos teisingumo ministro įsakymu įtvirtinta galimybė tėvams pakeisti nepilnamečio vaiko vardą. Prašyti pakeisti nepilnamečio vaiko vardą galima tik tuo atveju, jeigu turimas vardas neatitinka jo interesų, taip pat, jeigu vaiko vardo keitimas neprieštaraus jo interesams.

Iki šių metų rugpjūčio mėnesio pabaigos Teisingumo ministeriją pasiekė 87 prašymai keisti nepilnamečio vaiko vardą. Dažniausiai pageidaujama vaiko turimus du vardus pakeisti į vieną iš jų, kuriuo vaikas vadinamas, arba vaiko turimą vieną vardą pakeisti į kitą vardą, kuriuo vaikas vadinamas ir kuriuo prisistato aplinkiniams.

Informacija

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012-ųjų pradžioje populiariausi vyrų vardai buvo Jonas, Vytautas, Antanas, Tomas, Mindaugas, Juozas, Darius, Kęstutis, Andrius ir Mantas. Moterų - Irena, Janina, Ona, Kristina, Lina, Danutė, Regina, Rasa, Daiva ir Aldona.
Dažniausios vyrų pavardės - Kazlauskas, Jankauskas, Petrauskas, Stankevičius, Vasiliauskas, Žukauskas, Butkus, Paulauskas, Urbonas ir Kavaliauskas. Moterų - Kazlauskienė, Jankauskienė, Petrauskienė, Stankevičienė, Vasiliauskienė, Paulauskienė, Žukauskienė, Urbonienė, Navickienė ir Kavaliauskienė.
Pernai vyriškos lyties kūdikiai dažniausiai gavo tokius vardus: Matas, Jokūbas, Lukas, Nojus, Dovydas, Armandas, Emilis, Jonas, Justas ir Dominykas. Mergaitės - Ugnė, Gabija, Emilija, Kamilė, Gabrielė, Goda, Ieva, Viktorija, Austėja ir Smiltė.
Petrauskas, Jankauskas, Kazlauskas, Ramanauskas, Stankevičius, Žukauskas, Balčiūnas, Vasiliauskas, Urbonas ir Pocius - pernai buvo dažniausios berniukų pavardės. Stankevičiūtė, Petrauskaitė, Kazlauskaitė, Butkutė, Jankauskaitė, Navickaitė, Pociūtė, Rimkutė, Ramanauskaitė ir Balčiūnaitė - mergaičių.

Užsienio garsenybių vaikų vardai

Neįprastus vardus savo vaikams linkę duoti žmonės visame pasaulyje. Tai ypač būdinga įžymybėms. Jos stengiasi savo atžalas pavadinti taip, kad šios išsiskirtų ir būtų aptariamos kone visame pasaulyje. Garsusis virėjas Jamie's Oliveris tikriausiai taptų keisčiausių vaikų vardų rekordininku - visus savo keturis vaikus jis pavadino labai neįprastais, be to, net trinariais vardais. Dukrelės gavo Petal Blossom Rainbow (Vainiklapio Žiedė Vaivorykštė), Daisy Boo Pamela (Saulutė Pamela), Poppy Honey Rosie (Aguonų Medus Rouzė) vardus. Jaunėlis sūnus pavadintas Buddy Bear Maurice (Bičiulis Meškinas Morisas). Neatsilikti stengiasi ir kiti pasaulyje garsūs asmenys. Kate Holmse ir Tomas Cruse'as savo dukrelę pavadino Suri, o svajonių pora Angelina Jolie ir Bradas Pittas savo pirmąją tikrą dukterį pavadino Shiloh. Netrūksta ir dar daugiau keistai pavadintų garsenybių vaikų - Apple (Obuolys), Sunday (Sekmadienis), Bluebell (Varpelis (gėlė) ir kitokių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder