Vaikai gėlynais puoš aplinką, augins ekologines daržoves

Vaikai gėlynais puoš aplinką, augins ekologines daržoves

Balandžio 27 d. startuoja sveikos ir saugios aplinkos kūrimo akciją „Žalia stotelė“, kurios metu šimtai vaikų visoje Lietuvoje puoš miestų ir miestelių erdves: sodins vejas ir gėlynus, įsirengs daržovių lysves. Per vasarą vaikai, konsultuodamiesi su akcijos organzatoriais, prižiūrės savo sukurtas žaliasias zonas. Pusę metų trunkant akcija baigsis ekologiškai išaugintų daržovių derliaus nuėmimu, ekologiškomis vaišėmis bei kitų metų apželdinimo darbų planavimu.

Šią tęstinę, jau antrąjį kartą vyksiančią akciją, organizuoja ekologinio jaunimo švietmo projektas „Ekokarta“ kartu su UAB agrofrma „Sėklos“.

Į „Žaliųjų stotelių“ kūrimą įsitraukė apie 40 įstaigų – mokyklų ir vaikų globos namų iš įvairiausių Lietuvos miestų ir rajonų: Elektrėnų, Jonavos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Klaipėdos, Kupiškio, Marijampolės, Molėtų, Švenčionių, Panevėžio, Plungės, Raseinių,Rietavo, Rokiškio, Šakių, Šiaulių, Šilutės, Širvintų, Tauragės, Telšių ir Trakų.

Akcijos metu planuojama apsodint 250 000 kv.m teritorijos. Dažniausiai tai - mokyklų ar vaikų globos namus aplinka. Tačiau Jonavos „Senamiesčio“ gimnazijos moksleiviai nusprendė puošti senelių pensionato aplinką bei tvarkyt apleistas senelių pensionato kapinaites.

Akcija siekiama paskatinti vaikus ir jaunimą geriau pažinti juos supančią gyvąją aplinką, suteikti praktnių aplinkosaugos ir ekologijos žinių, leisti patems išbandyt žemės darbus: aplinkos dekoravimą augalais, ekologinį daržininkavimą, suteikti žinių apie sveiką maistą bei sveikos mitybos įpročių.

Pasak akcijos organizatorės Giedrės Kisielės (Ekokarta), darbas, draugystė su gėlėmis atskleidžia gražiausias vaikų savybes: skatina rūpints ir jaustis atsakingais, būti kantriais, skatina smalsumą ir domėjimąsi, nes šios gyvosios dekoracijos keičiasi kasdien.

„Augalais dekoruoti aplinką, kurti gėlių paveikslus reikia daug meilės, kantrybės ir lakios vaizduotės. Rezultatas matomas ne iš karto, tačiau jis nuolat atsinaujina ir kaskart vis labiau džiugina“ , – mintmis dalinasi UAB agrofrmos „Sėklos“ atstovė Irena Mikšytė.

Akciją palaikančios svetainės www.meniu.lt atstovės Ievos Malaiškaitės nuomone, sveiko maitinimosi įpročiai stpriausiai formuojasi vaikystėje. Paragavę savo užaugintų morkų, krapų, kopūstų, vaikai jų skonio nepamirš ilgai.

Pasak akcijos organizatorių, planuojamų įrengti „Žaliųjų stotelių“ labai daug, o sėjai skirtas laikas ribotas, todėl kiekviename mieste laukiami savanoriai, galintys padėti organizuoti sodinimo darbus savo mieste.

Akcijos eiga:

- akcijos pradžia skelbiama balandžio 27 d.,

- nuo balandžio 27 d. iki gegužės 15 d. truks žemės ruošimo ir sėjos darbai. Vaikai patys sėja, sodina, stebi, kaip jų sodinukai auga, džiaugiasi savo darbo rezultatais,

- pavasarį, vasarą rudenį vaikai patys prižiūri savo sukurtas žaliąsias zonas,

- rugsėjo ir spalio mėn. – derliaus nuėmimas, žemės/augalų paruošimas žiemos poilsiui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder