Tyrimas: pusė viso maisto išmetama

Tyrimas: pusė viso maisto išmetama

Jungtinėje Karalystėje atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad kasmet išmetama iki pusės, t. y. 2 mlrd. tonų, maisto, informuoja BBC.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi inžinierių profesinė organizacija "Institution of Mechanical Engineers" teigia, kad tiek daug maisto išmetama dėl prastų laikymo sąlygų, griežtų vartojimo terminų, perkantiems didesnį maisto kiekį siūlomų nuolaidų ir vartotojų išrankumo. Atlikus tyrimą taip pat paaiškėjo, kad Jungtinėje Karalystėje iki 30 proc. daržovių derliaus yra nenuimama dėl prastos fizinės išvaizdos. Teigiama, kad kasmet išmetama nuo 30 iki 50 proc. visų pasaulyje užauginamų maisto produktų. Manoma, kad JAV ir Europoje išmetama pusė nupirkto maisto.

"Institution of Mechanical Engineers" energetikos ir aplinkos skyriaus vadovas dr. Timas Foksas (Tim Fox) sakė, kad maistas siaubingai švaistomas. Atliekamas maistas turėtų būti skiriamas didėjančiai pasaulio populiacijai ir šiuo metu badą kenčiantiems žmonėms pamaitinti. Be to, šiuos produktus auginant, perdirbant ir išvežiojant bereikalingai naudojami žemės, vandens ir energijos ištekliai. Nustatyta, kad didžiulis vandens kiekis, iš viso 550 milijardų kubinių metrų vandens, sunaudojama užauginti pasėliams, kurie lieka nesuvalgyti.

Dr. T. Foksas sakė, kad didėjant žmonių skaičiui ir poreikiams inžinieriai turi užkirsti kelią maisto švaistymui, sukurdami efektyvesnius auginimo, transportavimo ir sandėliavimo būdus. Jis pridūrė, kad norint tai įgyvendinti, plėtros agentūros ir tokios organizacijos kaip Jungtinės Tautos turi bendradarbiauti ir keisti žmonių požiūrį į švaistymą, naikinti švaistūniškus ūkininkų, maisto gamintojų, prekybos centrų ir vartotojų įpročius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder