Tėvų autoritetas: kaip jis įgyjamas

Tėvų autoritetas: kaip jis įgyjamas

Tėvų autoritetas gali būti realus ir tariamas. Slopindami, grasindami, reikalaudami nesąlygiško paklusnumo arba be pagrindo nuolaidžiaudami bei papirkinėdami vaiką įgyjame tariamą autoritetą jo akyse. Emocinis artumas, pagarba ir pasitikėjimas - trys akmenys, kurie sudaro pamatą tikrajam autoritetui.

Psichologai rekomenduoja keletą svarbių principų, kurių laikydamiesi pelnysite realų autoritetą vaiko akyse.

1. Kad vaikas jumis pasitikėtų,

... nekelkite reikalavimų kartelės per aukštai ir niekada neatstumkite. Peikite jo pražangas, bet ne jį patį. Ugdykite jį taip, kad įprastų elgtis gerai ne iš baimės būti nubaustas, o dėl to, kad taip reikalauja sąžinė. Dažniau kartokite, kad mylite jį visokį ir visada, kad jus kartais supykdo ne jis pats, o jo netinkamas elgesys. Jokiu būdu nenusigręžkite nuo vaiko tada, kai jis pasielgė blogai: šiuo momentu jam labiausiai reikalinga jūsų meilė. Vaikas turi žinoti, kad jūs visada jo pusėje - kad ir kas nutiktų.

2. Kad vaikas jaustų savo vertę,

... gerbkite jo poreikius, domėkitės jausmais ir mintimis. Dažniau klauskite jo nuomonės, atsižvelkite į ją, tarkitės.Savo pavyzdžiu mokykite konfliktų sprendimo ir kompromiso meno.

3. Kad vaikas būtų atviras,

... neapgaudinėkite jo. Nežadėkite nepagalvoję, o pažadėję - ištesėkite. Susigrąžinti pasitikėjimą sunkiau nei jį įgyti.

4. Kad vaikas jaustųsi saugus,

... neleiskite svetimiems žmonėms jo žeminti, barti ir gąsdinti. Tvirtai ir aiškiai perspėkite taip besielgiančius kaimynus, darželio auklėtojus ar mokytojus, kad toks bendravimas su vaiku yra visiškai neleistinas.

5. Kad vaikas mokytųsi,

... dalinkitės su juo savo žiniomis, neignoruokite klausimų, o jei nežinote atsakymų - ieškokite informacijos kartu. Užuot pasakoję, kaip reikia ką nors daryti, leiskite jam daryti pačiam (su jūsų pagalba).

6. Kad vaikas tobulėtų,

... leiskite jam klysti, mokykite pripažinti klaidas bei atsiprašyti. Pasakykite vaikui, kad klaida yra galimybė kaupti patirtį. Jeigu taip pat vertinsite savo pačių klaidas, ir atžalai bus lengviau priimti savąsias ir iš jų mokytis.

7. Kad vaikas jaustų ribas,

... aiškiai nubrėžkite, kas leistina, kas ne. Kai kurias taisykles galima keisti, tačiau esama tabu, kurių pažeisti nevalia.

8. Kad vaikas jus gerbtų,

... būkite jam pavyzdys. Darykite patys visa tai, ko norėtumėte išmokyti savo atžalą. Tėvai, kurie deklaruoja vertybes, tačiau patys jų nesilaiko, negali įgyti tikro autoriteto. Pavyzdžiui, jei norite, kad vaikas skaitytų knygas, skaitykite jas ir patys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder