Šventinės tradicijos pagal etnologę Nijolę Marcinkevičienę

Šventinės tradicijos pagal etnologę Nijolę Marcinkevičienę

Nors Kūčių vakaras jau praėjo, siūlome pažvelgti į etnologės Nijolės Marcinkevičienės šventines tradicijas. Galbūt panašių tradicijų laikotės ir jūs?

12 patiekalų

"Jei žiūrėsime iš religinės pusės, 12 patiekalų simbolizuoja 12 apaštalų, kuriuos reikia pagerbti ir šalia kurių gali būti 13 – Jėzus Kristus. Kita vertus, reikia pagerbti kiekvieną mėnesį, kiekvienas patiekalas skirtas kiekvienam mėnesiui. Tikima, kad jei ant Kūčių stalo bus 12 valgių, visi metai bus sotūs. Nors ne visada taip būdavo, buvo ir 7, ir 9, tik pastaraisiais metais įsivyravo skaičius 12."

Raudona spalva

"Ant Kūčių stalo turi būti raudonos spalvos gėrimų – kisieliaus, kompotų, arbatos, vyno. Raudonos spalvos gėrimai simbolizuoja atgimimą ir turtą."

Valgiai

"Anksčiau Kūčių vakarienė nebuvo prabangi. Valgiai buvo tik pasninkiniai – be majonezo, grietinės, kiaušinių. Dabar žmonės to nesilaiko. Neiškenčia mišrainės nepagardinę kokiu riebesniu padažu. Bet ateina kita mada – sveikas maistas. Jei ruošime valgius laikydamiesi sveikos gyvensenos principų, Kūčių stalas bus labai teisingas." 

Vakarė žvaigždė

"Kūčių vakarienės pradžiai ženklą duoda vakarinė žvaigždė. Kai ji pateka, sutemsta, vadinasi, jau galima sėsti prie stalo. Nors, pavyzdžiui, žemaičiai sėsdavo tik vidurnaktį. Tuo metu yra tikroji  Kūčia." 

Šienas


"Nors gyvename mieste, šieno ant Kūčių stalo reikia. Juk iš gyvulių imame ir pieną, ir sūrį, ir kitus produktus. Šienas tarsi pagerbia tuos mūsų draugus, tai gyvulijos simbolis, jau nekalbu apie krikščionybę – juk Jėzus gimė ant šiaudų. Be to, tai sąlytis su gamta, vasara. Kai kurie Kūčioms pasilaikydavo ypatingo šieno – ramunėlių, kvepiančio."

Burtai

"Kūčių naktį burtai yra būtini. Vienas geriausiai žinomų – šiaudo traukimas. Kas ištraukia trumpą, išgyvens iki kitų Kūčių. Kitas su šiaudais susijęs burtas – imti saują ir skaičiuoti – jei porinis skaičius, susirasi porą, jei ne – liksi vienas. Taip pat galima burtis ir su kūčiukais. Dar vienas burtas vieinišiams – advento pradžioje nusiskinti vyšnios šakelę. Jei ji iki Kalėdų pražys, kitąmet ant tavo rankos sužibės žiedas."

Vėlės


"Po Kūčių vakarienės reikia palikti stalą tokį, koks buvo. Svarbu nepalikti tuščių indų. Jei kuriame nors nebeliko kokio patiekalo – įdėkite dar. Stalas turi būti gražus, tvarkingas, negalima nakčiai palikti peilių, kad vėlės nesusižeistų. Vieni tiki, kad ateis pats Dievas, kiti – angeliukai. Treti sako – avinėliai. Dažniausiai manoma, kad ateina mirusieji. Dėl to uždega  žvakę ant lango."

Eglė

"Eglę puošti būtina. Mitologijoje eglė yra nuskriaustos moters simbolis. Tai su požemiais susijęs medis. Neveltui ir per laidotuves būtent eglės šakomis yra barstomas takas. Be to, ji labai graži. Tai tarsi savotiška dovana."

FAKTAS

80 proc. visų Lietuvos gyventojų sėda prie Kūčių stalo.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder