Siūloma leisti jaunavedžiams pasirinkti santuokos sudarymo vietą

Siūloma leisti jaunavedžiams pasirinkti santuokos sudarymo vietą

Siūloma leisti santuoką registruoti bet kurioje Lietuvos civilinės metrikacijos įstaigoje, nepriklausomai nuo būsimų sutuoktinių ar jų tėvų deklaruotos gyvenamosios vietos.

Tokį įstatymo projektą įregistravęs Seimo narys socialdemokratas Juras Požela siūlo numatyti mechanizmus, kurie užtikrintų galimybę santuokos įregistravimo vietą rinktis laisva valia bet kurioje šalies savivaldybėje.

"Šiuo metu Civilinio kodekso nuostatose numatyta, jog santuoka registruojama vieno iš susituokiančiųjų ar jų tėvų deklaruotos gyvenamosios vietos Civilinės metrikacijos skyriuje. Esamas įstatyminis reguliavimas varžo būsimų sutuoktinių teises laisvai pasirinkti savo santuokos vietą. Juk susituokti jaunavedžiai turi ir nori nebūtinai ten, kur gyvena jie ar jų tėvai", - teigia Seimo narys J. Požela.

Politikas tvirtina, jog šiuo metu vis daugiau žmonių savo santuokas nori įregistruoti kitur, nei gimė ir augo, o esama tvarka verčia jaunavedžius ieškoti gana absurdiškų išeičių.

"2009 m. pakeitus teisinį reguliavimą jaunavedžiams leista pasirinkti, kur įregistruoti santuoką: santuokų rūmų salėje ar jų pasirinktoje vietoje. Prasidėjus naujam reiškiniui - išvykstamosioms santuokoms - pradėjo sparčiai plisti ir siūlomų paslaugų spektras. Kasmet civilinės metrikacijos skyriai sulaukia vis daugiau prašymų santuokas registruoti jų pasirinktose vietose: viešbučiuose, restoranuose, pajūryje, parkuose ar šventės vietose. Statistika rodo, jog išvykstamųjų santuokų skaičius savivaldybėse nuosekliai auga, o paslaugų pasiūla ir plėtra irgi patvirtina tokių pataisų poreikį", - sako parlamentaras.

Jo nuomone, dabar galiojančios nuostatos nebeatitinka šiandienos realijų. "Tarkime, būsimi sutuoktiniai, gimę ir augę Vilniuje, kaip ir jų tėvai, galėtų susituokti tik Vilniaus miesto savivaldybėje, nepaisant to, kad vieną reikšmingiausių gyvenimo įvykių jie norėtų pažymėti, pavyzdžiui, pajūryje. Tokiu atveju jaunavedžiai ieško būdų, kaip savaitei tapti tos savivaldybės, kurioje vyks jų šventė, gyventoju. Jie prisiregistruoja pas draugus ar pažįstamus ir po šventės vėl tampa savo savivaldybės gyventojais. Tai sukelia daug nepatogumų", - dėstė J. Požela.

Panaši praktika, kai nėra ribojimų, kurioje santuokos registracijos vietoje galima įteisinti santuoką, egzistuoja Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje bei kitose šalyse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder