„Senukai" padės spręsti skaudžius senjorų atskirties iššūkius

„Senukai" padės spręsti skaudžius senjorų atskirties iššūkius

Didžiausias Baltijos šalyse statybos, remonto ir buities prekių tinklas „Kesko Senukai" tapo pagrindiniu rėmėju, įgyvendinant unikalų socialinį projektą „Šiandien yra vakar", kuris kviečia atsigręžti į skaudžią senolių atskirties temą ir bendrai kūrybinei veiklai sujungia skirtingų kartų žmones.

Pasak „Kesko Senukų" atstovės Elonos Uckutės, didžiausi iššūkiai, su kuriais susiduria senyvo amžiaus žmonės, yra socialinė atskirtis, savirealizacijos trūkumas, vienatvė. O tai savo ruožtu turi didžiausią įtaką žmogaus psichologinei gerovei, sveikatai ir gyvenimo kokybei. Tad susidaro užburtas ratas, iš kurio išeiti senoliams dažnai prireikia pagalbos.

„Didžiuojamės galėdami prisidėti prie projekto, kuriame mes visi kartu kuriame vertę nešantį pokytį", - pranešime žiniasklaidai sako „Kesko Senukų" atstovė.

Iš viso per pastaruosius penkerius metus „Kesko Senukai" senjorams ir kitoms socialiai pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms remti yra skyrę per 150 tūkst. eurų.

Pasak projekto „Šiandien yra vakar" autorės Ermitos Kirdeikytės, Lietuvoje kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas, o kai kurie seneliai neišeina iš namų ištisus metus. Psichologai pastebi, kad vienišumą išgyvenantys žmonės daug dažniau suserga depresija, jaučiasi neįdomūs ir užmiršti.

Atsigręžti į senolių atskirties temą bei ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų kartų ir ryžosi socialinio projekto „Šiandien yra vakar" autorė. Pasak jo, pagrindinis projekto tikslas - skirtingų kartų draugystė, iš kurios gimsta nuostabūs kūriniai.

"Menininkai turi galimybę pasisemti įkvėpimo ir idėjų nepelnytai pamirštoje, bet vis dar gyvoje praeityje, o mūsų močiutės sulaukia įvertinimo, pripažinimo. Jos gali realizuoti save, įamžinti ir įprasminti savo gyvenimo patirtį", - sako E. Kirdeikytė.

Dalyvauti projekte kviesti visi Lietuvos senoliai, mėgstantys siuvinėti. Specialiai projektui išsiuvinėti jų darbai keliavo į mados dizainerių rankas ir tapo stilingais krepšiais. Prie iniciatyvos prisijungė žinomi šalies dailininkai, kurių kūryba taip pat atsispindi senjorų siuviniuose.

„Kesko Senukai" pasirūpino, kad bendra senolių ir menininkų kūryba šią savaitę būtų pristatyta parodoje Vilniuje, „Arkangelo konferencijų ir meno centre". Vėliau bus skelbiamas viešas aukcionas, kurio metu bus siūloma įsigyti šiuos vienetinius darbus. Visos surinktos lėšos bus skirtos senolių vienišumo problemoms spręsti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder