Sausio 13-ąją ir Sausio 15-ąją minėjo ir išeivija

Sausio 13-ąją ir Sausio 15-ąją minėjo ir išeivija

"Lietuvninkai mes esam gimę / Lietuvninkai mes turim būt / Tą garbę gavome užgimę / Tą ir neturim leist pražūt". Istoriniu Mažosios Lietuvos himnu prasidėjo ir pasibaigė renginys, kuris sausio 21 d. įvyko Čikagos lietuvių evangelikų liuteronų Tėviškės parapijoje.

Jo organizatoriai - Lietuvių evangelikų liuteronų Tėviškės parapija, Lietuvių šaulių sąjungos (LŠS) išeivijoje šauliai Čikagoje ir Mažosios Lietuvos fondas ir draugija - kartu su kunigu Liudu Miliausku pagerbė 1923 m. Klaipėdos krašto sukilimo ir Sausio 13-osios aukas.

Mišios prasidėjo iškilminga LŠS Išeivijoje šaulių vėliavų rikiuote. Kunigas Liudas Miliauskas emocinga kalba dar kartą visiems priminė šių įvykių svarbą Lietuvos ir tautos istorijai. Savo prisiminimais dalijosi Klaipėdos krašto sūnus, vyskupas emeritas Hansas Dumpys, kurio dėdės Jurgio Dumpio sodyboje Klaipėdos rajone veikė Jono Budrio vadovaujamas štabas, o pats dėdė buvo sukilimo dalyvis.

LŠS Išeivijoje vadas Julius R. Butkus Padėkos raštus įteikė vyskupui emeritui Hansui Dumpiui ir grupei šaulių.

Fotografo Jono Kuprio nuotraukų paroda atspindėjo Amerikos lietuvių indėlį kovoje už Lietuvos laisvę, o Lituanistikos tyrimo centro nuotraukos iš Sausio 13-osios įvykių Lietuvoje priminė tikrą laisvės kainą. Mūsų tikslas yra užfiksuoti gyvąją atmintį, parodyti jaunajai kartai, kad žmonės, kurie dalyvavo Sausio 13-osios įvykiuose, gyvena šalia ir yra mūsų proseneliai, seneliai, tėvai, kaimynai, artimieji, bei perduoti amžinąją laisvės ugnį iš kartos į kartą savo darbais Tėvynės labui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder