Rūkorių dienos suskaičiuotos - teks prašyti kaimynų leidimo

Rūkorių dienos suskaičiuotos - teks prašyti kaimynų leidimo

Seime dar kartą bus bandoma teikti pataisas, draudžiančias rūkyti daugiabučių namų balkonuose. Iniciatoriai teigia, kad tai padės gyventojams išvengti pasyvaus rūkymo. Kritikai atkerta, kad dėl to kaimynai gali susitarti tarpusavyje, o Seimas turi rimtesnių darbų.

Nuo 2007 metų Lietuvoje rūkyti draudžiama restoranuose, kavinėse ir baruose, lošimo namuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Draus, jei prieštaraus bent vienas kaimynas

Siūlomos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos numato, kad bus draudžiama rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Projektas numato draudimą ir dengtose viešojo transporto stotelių vietose (paviljonuose), vaikų žaidimo aikštelėse, lauko kavinėse, išskyrus rūkymui skirtose vietose, laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Draudimai galiotų ne tik rūkantiems paprastas cigaretes, bet ir elektronines cigaretes bei naujoviškus bedūmius tabako gaminius.

„Einame Latvijoje galiojančio įstatymo keliu: draudimo rūkyti balkonuose nebus, jei daugiabutyje nėra tam prieštaraujančių. Tačiau jei daugiabutyje yra nors vienas žmogus, kenčiantis dėl nuolatinio pasyvaus rūkymo, deramai įspėjus rūkančius kaimynus, draudimas įsigalios. Džiugu, kad yra konkreti kaimyninės šalies praktika ir nereikia išradinėti dviračio“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė įstatymų pataisų rengėjas, Seimo narys Tomas Tomilinas.

Įstatymas lankstus, bus naudojamas kaip argumentas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų s frakcijos narys T. Tomilinas portalui tv3.lt sakė, kad įstatymo pataisos padėtų nuo pasyvaus rūkymo kenčiantiems gyventojams ir padėtų derybose su kaimynais.

„Įstatymas yra lankstus dauguma atvejų. Jeigu niekas nesiskundžia, jeigu niekam nekenkia, tai žmonių valia. Bet jei yra bent vienas žmogus, kuriam rūkymas balkone nepatinka, jis turės įstatymą kaip argumentą kalbėdamas su kaimynais“, – pasakojo Seimo narys.

T. Tomilino teigimu, siūlymas dėl draudimo lauko kavinėse yra panašus, kaip ir balkonuose. Politikas pastebėjo, kad daugelyje lauko kavinių jau dabar egzistuoja praktika, kad dalyje ploto galima rūkyti, dalyje – ne. Pasak Seimo nario, įstatymas nenumatys tikslių sąlygų, kaip tai turi būti įgyvendinama, viskas priklausys nuo savivaldybių ir pačių kavinių.

Kai kurių minčių atsisakė

Nors politikai sulaukė daug prašymų uždrausti rūkyti paplūdimiuose, T. Tomilinas sakė, kad šio siūlymo buvo atsisakyta.

„Paplūdimiuose galima labai nesunkiai atsiriboti nuo žmonių, rūkyti ir niekam nekenkti“, – kalbėjo politikas.

Anksčiau parengtame pataisų projekte buvo numatyta, kad draudžiama rūkyti arčiau kaip 20 metrų nuo daugiabučių namų, vaikų žaidimo, sporto bei poilsio aikštelių. T. Tomilinas teigė, kad dabar siūlomose pataisose šios dalies nebėra, nes priėmus tokias pataisas, būtų sudėtinga numatyti visas aplinkybes, skaičiuoti atstumus ir prižiūrėti, kad šių nuostatų būtų laikomasi.

„Teks pasikliauti žmonių sąmoningumu ir gebėjimu tarpusavyje susitarti. Bet, mano požiūriu, ir namų bendrijos, ir parduotuvės turėtų labai aiškiai nustatyti savo vidaus taisykles ir neleistų rūkyti prie pat įėjimo“, – pasakojo valstiečių frakcijos narys.

Taip pat atsisakyta drausti rūkyti arčiau kaip 10 metrų nuo nepilnamečių ir nėščių moterų.

„Buvo labai daug neigiamos komunikacijos iš Lietuvos laisvosios rinkos instituto, buvo pasityčiojimo iš tų žmonių, kurie kenčia ir kurie nori tam tikrų apribojimų“, – paaiškino T. Tomilinas.

Politikas nemano, kad rūkymo vietų reguliavimas yra kišimasis į privatų žmonių gyvenimą.

„Tai į mano privatų gyvenimą kišamasi, kai mano namuose eina dūmai nuo kaimynų. Čia kišimasis, o ne atvirkščiai“, – įsitikinęs T. Tomilinas.

Seimas turi svarbesnių darbų

„Planuoju susilaikyti arba balsuoti prieš“, – tv3.lt sakė Mišrios Seimo narių grupės narė Aušrinė Armonaitė.

Politikės nuomone, kaimynai turi susitarti dėl taisyklių, kur galima rūkyti, o Seimas į tai neturėtų kištis.

„Manau, kad patys žmonės gali susitarti, o Seimas turi svarbesnių darbų“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Seimo narė nemano, kad tokios priemonės padėtų sumažinti rūkančiųjų skaičių. Jos įsitikinimu, reikia daugiau dėmesio skirti ilgalaikėms prevencijos priemonėms: sveikos gyvensenos skatinimui, švietimui ir informacijos, apie rūkymo sukeliamą pavojų, sklaidai.

„O čia toks lindimas į kaimynystės santykius“, – kolegų siūlomas pataisas vertino A. Armonaitė.

Įstatymo pataisos Seimui pateikiamos sausio 12 d. Jei pataisoms bus pritarta, dėl jų bus balsuojama dar du kartus.

Tai ne pirmas kartas, kai Seimas bando uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose. Tačiau nei 2014 m., nei 2016 m. draudimui pritarta nebuvo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder