Rugsėjis - konfliktų autobusuose mėnuo

Rugsėjis - konfliktų autobusuose mėnuo

Uostamiesčio transportininkai tvirtina, kad per savaitę užregistruojami tik 2-3 keleivių nusiskundimai dėl šiurkštaus autobusų vairuotojų elgesio. [CITATA]

Tiesa, rugsėjį įprastai smarkiai padidėja ir keleivių, ir konfliktinių situacijų skaičius.

Baudžia finansiškai

Redakcija sulaukė skundo, kad praėjusios savaitės trečiadienio vakarą 5-ojo maršruto autobuso vairuotojas nepastebėjo Šilutės plente esančioje "Klaipėdos energijos" stotelėje norėjusio išlipti vyriškio, nors šis stovėjo prie durų, ir nesustojęs pravažiavo minėtąją stotelę.

Keleivis, pasipiktinęs tokiu vairuotojo elgesiu, paklausė jo, ar šis aklas, ir esą sulaukė atsako - necenzūrinių žodžių bei paaiškinimo, jog vairuotojas neprivalo sustoti stotelėje, jei nėra paspaudžiamas specialus mygtukas.

Pasak VšĮ "Klaipėdos viešasis transportas" (KKT) direktoriaus Gintaro Neniškio, vairuotojų elgesiu pasipiktinę keleiviai gali apie tai informuoti tiek paskambinę nemokamu numeriu KKT dispečeriams, tiek internete esančioje nuomonių knygoje.

MYGTUKAS. Naujuosiuose ir prieš kelerius metus iš Hanoverio Klaipėdos autobusų parko įsigytuose naudotuose autobusuose yra įdiegta sistema, kuri leidžia duris atidaryti ir keleiviams nepaspaudus specialaus mygtuko. Dažniausiai taip daroma pagrindinėse stotelėse, kuriose yra didžiausi keleivių srautai, o kitose reikia paspausti šį mygtuką.

"Visi skundai yra tikrinami. Tuo atveju, jei kardinaliai nesutampa keleivio ir vairuotojo pozicijos, reikia įvykio liudytojų, kurių parodymai ir nulemia ginčo nagrinėjimo rezultatą. Priešingu atveju tikrai negalime bausti vairuotojų, nes pasitaiko ir atvejų, kai keleiviai yra neteisūs. Pavyzdžiui, nori važiuoti be bilieto ar su negaliojančiu elektroniniu bilietu ir yra išprašomi iš autobuso, o paskui skundžia vairuotoją dėl neva netinkamo elgesio. Jei pasitvirtina keleivių skundas, nuobaudą skiria vairuotojo darbdavys. Tai gali būti papeikimas, kraštutiniu atveju - atleidimas iš darbo. Tačiau šiuo metu visi vežėjai už tokius pažeidimus jau yra numatę finansines sankcijas", - teigė pokalbininkas.


Jis kartu priminė, kad pirmosios rugsėjo dienos būna iššūkis tiek vairuotojams, tiek keleiviams, nes sugrįžtantys į miestą studentai, moksleiviai ar atostogauti baigę miestiečiai gerokai padidina keleivių ir galimų konfliktinių situacijų skaičių.

Anot jo, dėl minėtojo atvejo bus raštiškai kreipiamasi į Klaipėdos autobusų parką (KlAP) ir vairuotojas turės pasiaiškinti dėl savo poelgio.

Pasak G. Neniškio, per savaitę užregistruojami tik 2-3 keleivių nusiskundimai, tad, jo nuomone, situacija tikrai nėra tragiška. Direktorius mano, kad labiau netolerantiški yra vyresnio amžiaus vairuotojai, jaunimas, anot direktoriaus, džiaugiasi turėdami darbo vietą, kurią tikisi išsaugoti, tad ir jų elgesys kitoks.

KKT vadovo teigimu, naujuosiuose ir prieš kelerius metus iš Hanoverio KlAP įsigytuose naudotuose autobusuose yra įdiegta sistema, kuri leidžia duris atidaryti ir keleiviams nepaspaudus specialaus mygtuko.

"Dažniausiai taip daroma pagrindinėse stotelėse, kuriose yra didžiausi keleivių srautai, o kitose reikia paspausti mygtuką. Tai gana logiška, nes jei vakare važiuodamas pramoniniu Šilutės plento rajonu autobusas stotų kiekvienoje stotelėje net nesant keleivių, jis ir važiuotų ilgiau, ir degalų sunaudotų daugiau. Vakaruose tokia mygtukų praktika yra plačiai naudojama", - sakė pokalbininkas.

Kupiūroms - rekomendacijos

G. Neniškis pabrėžė, kad neteisūs yra ir tie keleiviai, kurie reiškia savo pretenzijas, kad vairuotojas jiems neparduoda bilieto, jei duodama stambesnė kupiūra.

"Keleivių vežimo taisyklėse yra numatyta rekomendacija, kad keleiviai turi vairuotojui duoti ne didesnę kaip 20 litų kupiūrą. Taigi, gavęs didesnio nominalo banknotą vairuotojas turi teisę neparduoti bilieto. Tokia sistema leidžia išvengti ir piktnaudžiavimo atvejų. Pamenu, kaip vienas keleivis vis paduodavo vairuotojui 500 litų banknotą ir negavęs bilieto leisdavo sau važiuoti "zuikiu". Nubaudus jį teko net bylinėtis teisme, bet mes šią bylą laimėjome", - sakė G. Neniškis.

Jis taip pat papasakojo, jog, pavyzdžiui, Slovakijoje galioja tvarka, kad vairuotojui padavus stambią kupiūrą grąža yra duodama autobuso bilietais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder